понедељак, 5. септембар 2022.

Pica s belim lukom i sirom


Ako nikad niste ni pomislili da pečete cele glavice belog luka u rerni, sad vam je prilika! Pečeni beli luk je priča za sebe. A, samim tim, i ova pica je ista takva. Testo za picu je ono koje inače pravim, brašno, voda, so, kvasac, maslinovo ulje, a sada sam konačno i sve premerila. Pored pečenog belog luka i sira, preko testa možete nabaciti bilo šta što smatrate da bi odgovaralo ovoj osnovi, tu vam je već nebo granica. Ja sam dodala samo par komada sušenog paradajza i svež bosiljak - gde ćeš bolje od toga! 


Potrebno je za testo:
330 g mekog, belog brašna
1 kašičica soli
2,5 dl vode
10 g suvog kvasca (20 g svežeg)
1/2 kašičice šećera
3 kašike maslinovog ulja 

Za fil:

2 glavice belog luka, srednje veličine

50 g maslaca

prstohvat soli

malo bibera

maslinovo ulje

200 g gaude

ruzmarin

bosiljak

sušeni paradajz

parmezan

Glavicama belog luka odsecite gornji deo, tako da svako čene (ako je to moguće) bude malo zasečeno. Stavite u alu foliju ili na papir za pečenje, prelijte malo maslinovog ulaj preko, malo soli, uvijte dobro i pecite jedno petnaestak minuta na 200 C. Unutrašnjost treba da bude sasvim meka, proverite nožem ili čačkalicom u sredini. Pečen luk izvaditi iz folije i ostaviti da se ohladi. Hladan luk jednostavno istisnite u činiju, ili ga, ako vam je to volja, oljuštite, što ide prilično brzo, čena se bukvalno odvajaju od ljuske sama od sebe. Dodati maslac, so i biber, i sve dobro izmešati, napravite pastu od belog luka. 


Dok se luk peče, pripremite testo za picu. U vodu dodajte kvasac i prstohvat šećera i ostavite da se zapeni. Bašno prosejte u vanglicu, umešajte so i napravite udubljenje u sredini. Uliti maslinovo ulje i kvasac s vodom. Zamesti meko testo, oblikovati kuglu i prekriti je vanglicom, nek nadolazi jedno 20-tak minuta. 

Nadošlo testo podeliti na dva dela, svaki oblikovati u kuglu, premazati izdašno maslinovim uljem i rukama rastanjiti tako da testo u sredini bude tanko a okolo deblje. Testo premazati prvo pastom od belog luka, preko staviti kolutove sušenog paradajza ukoliko to želite, a zatim sve obilno posuti rendanom gaudom. Kako meni sira nikad dosta, tako ništa nećete pokvariti ukoliko odozgo dodatno pospete i rendani parmezan. Preko svega ruzmarin. Taman dok se rerna zagreje na 200°C, toliko ostavite testo da narasta.


Peći na 200°C jedno desetak minuta, brzo bude gotovo jer je testo tanko, pa povedite računa da ne pregori. 


Od onih sam koja će se teško rešiti da snima sebe dok spremam bilo šta, mnogo je to cimanja za moje jadne živce. Ali, dok sam sekla ovu picu, tako mi je bilo krivo što ne možete da čujete koliko je hrskava dok je sečem. Evo, sad mi ide voda na usta! 


Još bih samo napomenula jednu stvar: ako vam inače smeta beli luk (ne mislim na miris!), s pečenim nećete imati stomačnih tegoba. I kad ga jednom probate, stalno ćete mu se vraćati i pitati se a šta ste koji andrak čekali sve ove godine! ❤️❤️❤️


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар