Ako nikad niste ni pomislili da pečete cele glavice belog luka u rerni, sad vam je prilika! Pečeni beli luk je priča za sebe. A, samim tim, i ova pica je ista takva. Testo za picu je ono koje inače pravim, brašno, voda, so, kvasac, maslinovo ulje, a sada sam konačno i sve premerila. Pored pečenog belog luka i sira, preko testa možete nabaciti bilo šta što smatrate da bi odgovaralo ovoj osnovi, tu vam je već nebo granica. Ja sam dodala samo par komada sušenog paradajza i svež bosiljak - gde ćeš bolje od toga!
Potrebno je za testo:
2 glavice belog luka, srednje veličine
50 g maslaca
prstohvat soli
malo bibera
maslinovo ulje
200 g gaude
ruzmarin
bosiljak
sušeni paradajz
parmezan
Glavicama belog luka odsecite gornji deo, tako da svako čene (ako je to moguće) bude malo zasečeno. Stavite u alu foliju ili na papir za pečenje, prelijte malo maslinovog ulja preko, malo soli, uvijte dobro i pecite jedno petnaestak minuta na 200 C. Unutrašnjost treba da bude sasvim meka, proverite nožem ili čačkalicom u sredini. Pečen luk izvaditi iz folije i ostaviti da se ohladi. Hladan luk jednostavno istisnite u činiju, ili ga, ako vam je to volja, oljuštite, što ide prilično brzo, čena se bukvalno odvajaju od ljuske sama od sebe. Dodati maslac, so i biber, i sve dobro izmešati, napravite pastu od belog luka.
Dok se luk peče, pripremite testo za picu. U vodu dodajte kvasac i prstohvat šećera i ostavite da se zapeni. Bašno prosejte u vanglicu, umešajte so i napravite udubljenje u sredini. Uliti maslinovo ulje i kvasac s vodom. Zamesti meko testo, oblikovati kuglu i prekriti je vanglicom, nek nadolazi jedno 20-tak minuta.
Nadošlo testo podeliti na dva dela, svaki oblikovati u kuglu, premazati izdašno maslinovim uljem i rukama rastanjiti tako da testo u sredini bude tanko a okolo deblje. Testo premazati prvo pastom od belog luka, preko staviti kolutove sušenog paradajza ukoliko to želite, a zatim sve obilno posuti rendanom gaudom. Kako meni sira nikad dosta, tako ništa nećete pokvariti ukoliko odozgo dodatno pospete i rendani parmezan. Preko svega ruzmarin. Taman dok se rerna zagreje na 200°C, toliko ostavite testo da narasta.
Peći na 200°C jedno desetak minuta, brzo bude gotovo jer je testo tanko, pa povedite računa da ne pregori.
Još bih samo napomenula jednu stvar: ako vam inače smeta beli luk (ne mislim na miris!), s pečenim nećete imati stomačnih tegoba. I kad ga jednom probate, stalno ćete mu se vraćati i pitati se a šta ste koji andrak čekali sve ove godine! ❤️❤️❤️
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар