четвртак, 10. јануар 2019.

Torta Voćni oblak


Kad sam objavila recept za Havana tortu, javila se Ana koja ju je ranije pravila i rekla da je to kao da jedeš parče oblaka! A kako sam za ovu tortu iskoristila isti recept za fil ali samo uz dodatak crvenog voća, mislim da joj naziv Voćni oblak savršeno odgovara. 

Da se razumemo: ovo nije čizkejk niti njegova imitacija, ovde nema ni č od sira bilo koje fele. Kao i za Havanu, preporučujem da se pridržavate uputstava za pravljenje i neće biti problema ;) 


Potrebno je za koru:
3 jajeta
3 kašike šećera
3 kašike mekog, belog brašna
1/3 kesice praška za pecivo
1 kašika vrele vode
+ par kašika mleka za prelivanje kore

Krem:
1/2 l mleka
200 g šećera
2 kesice (20 g) mlevenog želatina (koristila sam "C" želatin)
1/2 l slatke pavlake 36% mm
2 pakovanja (20 g) vanil šećera
cca 500 g raznog crvenog voća (višnje, jagode, maline, ribizle, kupine...)

Preliv:
200-300 g raznog crvenog voća
1 kesica (10 g) mlevenog želatina (iste fele kao i onaj gore pomenuti)

Za ukrašavanje:
2 dl slatke pavlake 36% mm
+ po želji malo prah šećera




Rernu zagrejati na 180C. Prosejati brašno i pomešati ga sa praškom za pecivo. Dno kalupa prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje, stranice premazati uljem i posuti brašnom.

Odvojiti žumanca od belanaca. Prvo dobro umutiti belanca, postepeno dodavati malo po malo šećera, zatim dodati žumanca, brašno i na kraju i 1 kašiku vrele vode. Testo sipati u pleh i peći desetak minuta na 180 C, kora treba blago da porumeni. Pečenu koru ostaviti da se ohladi u plehu.

Kako je i ovde isti slučaj kao i sa Havanom samo ću prekopirati već datu napomenu: S obzirom da se torta "pakuje" u istom kalupu u kojem se i peče a kako je on visok tek 5 cm, nedostatak u visini sam rešila tako što sam isekla jednu ukrasnu kesu na dve trake dovoljne dužine da obmotaju kalup, obe trake sam uvila u streč foliju. Ohladjenu koru sam lagano nožićem odvojila od ivica kalupa, otvorila kalup pa izmedju kore i stranica kalupa ubacila napravljene kartonske trake. U istu svrhu možete koristiti i acetatne folije ako ih imate, meni ni najmanje ne smeta ova "uradi sam" verzija.

1/2 l slatke pavlake umutiti vodeći računa da je ne premutite. Ostavite je na hladnom.

Mleko zagrejte sa 200 g šećera, vanil šećerom i 20 g (2 kesice "C" želatina), mešajte da se želatin rastopi ali mleko nikako ne sme da proključa. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Ne brinite, neće se stegnuti od želatina.

Rashladjeno mleko polako, malo po malo, sastavite sa umućenom slatkom pavlakom. Odvojiti 1/3 smese i u to umešati cca 200 gr pasiranog voća. Ako koristite ono iz zamrzivača, neka voće bude dobro ocedjeno a sok sačuvajte za preliv.

Sok koji je pustilo voće izmerite, potrebno je 400 ml tečnosti pa ako ga nema dovoljno, dodajte vode. Sipajte sve u šerpicu i dodajte 10 g želatina i 200-300 g voća. Sve zagrevajte zajedno uz mešanje, vodeći računa da ne proključa. Preliv ostavite sa strane da se i on rashladi do sobne temperature.

Koru u plehu prelijte s par kašika mleka kako bi bila sočnija. Izlijte deo sa umešanim voćem. Preko toga izručite drugu trećinu fila od pavlake i odozgo poredjajte cca 300 g celog voća, pa ponovo ostatak fila od pavlake. Preko svega toga prelijte voće sa želatinom. Tortu prekrijte streč folijom i odložite u frižider da se dobro rashladi i stegne, najbolje bi bilo tokom noći.

Sutradan koru pažljivo odvojte od ivice pleha i prebaciti je na tacnu za serviranje.

Umutiti 2 dl slatke pavlake, kako mlečna pavlaka nije slatka, po želji i ukusu možete dodati malo prah šećera. Šlagom premazati tortu  i ukrasiti je po želji.


Napominjem da ukoliko koristite želatin u listićima ili mleveni želatin nekog drugog proizvodjača, molim da obavezno proverite način pripreme i količinu tečnosti za koji je predvidjen. Želatin koji sam koristila je "C" želatin i jedna kesica od 10 g je sasvim dovoljna za 400 ml tečnosti, pa neka vam to bude reper.

Količina voća u receptu nije tačno data u gram, bitno je samo da u prvi deo fila ne stavite previše voća kako bi fil mogao da se dovoljno stegne, tako da mislim da je oko 200 g više nego dovoljno.

I verujte mi, zaista ćete imati utisak da ste uzeli zalogaj oblaka, toliko je ova tortica lagana i nežna. Ni slična domaćici :))))))) <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 










Нема коментара:

Постави коментар