понедељак, 4. октобар 2021.

Oblanda s keksom i pavlakom


Rekla bih da sam među malobrojnima  koji do sada ovaj kolač nisu ni probali ni  pravili. Ali, eto, desi se i to! Oblande zaista retko pravim, a gdin Đ. ih voli kakve god da su  i s čim god da su, pa i to valjda govori o tome kakva sam mu žena :) :) :) Ovo je recept koji se po internetu vrti već nekoliko godina, a meni je zapalo da ga tek sad, za vikend, pravim. Super je jer je sve gotovo za manje od 15 minuta, ništa se ne peče, a filuje se velika oblanda tako da i kolača bude poprilično. 

Potrebno je:

1 velika oblanda

250 g maslaca / margarina

400 g šećera

2 čaše kisele pavlake (ukupno 360 g)

300 g mlevenog keksa po izboru (plazma je plazma a sledeći put isprobavam je i sa Spekulas/Lotus keksom!)

Dakle: šerpu na ringlu, ringlu na lagano, u šerpu maslac pa kad se otopi dodati 400 g šećera. Deluje da je mnogo, bila sam ubeđena da će šlog da nas strefi, ali ovo mu merka. Ko bi da smanji šećer, može da spusti na 350 g, ja ispod toga ne bih išla. Izmešajte maslac i šećer, skinite s vatre i dodajte kiselu pavlaku i keks. Sve lepo sjediniti i odmah filovati oblandu. Fil se taman rashladio od pavlake i keksa. Kao i svakoj dobroj domaćici, tako će i vama zapasti da oližete šerpu! 

Na svaki list oblande ide otprilike jedna i po dobra kutlača fila. Filujte grublju stranu i tako i ređajte jedan na drugi list oblande. Odozgo ne premazivati. Nafilovanu oblandu pritisnuti ravnim, težim predmetom da bi se listovi slepili. 



Super je jer se može seći čim se ohladi. A seče se kao i svaka poštena oblanda - na duž! 

Ako ste ljubitelj ovakvih kolača, onda bacite pogled i na sledeće recepte:

 


- Figaro štangle






 - Karamel oblanda






- Ćeten tafne 






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар