петак, 27. јануар 2017.

Ćeten tafne


Retko se odlučim da napravim oblande/oblatne ali kad je ova u pitanju onda nema dileme - može uvek! Recept "ukraden" od komšinice Zoke, iz gomile odličnih posnih kolača koje sprema za Sv. Nikolu. 

Fil:
250 g šećera
1 dl vode
250 g ćeten alve od vanile ili vanila/orasi
250 g oraha
1 pak vanil šećera
2 lista manje oblande ili 1 list veće, presečen na pola

Glazura:
200 g prah šećera
2-3 kašike vrele vode
malo maslaca ili margarina / komadić veličine oraha
1 kašika ulja par kapi arome maline
1 kašika ruma



250 g šećera sipati u šerpicu pa preliti sa 1 dl vode. Kuvati 2 minuta da lagano vri, da se dobije redji sirup.
U sirup dodati 250 g ćeten alve i nastaviti sa kuvanjem na laaaaaganoj vatri dok se alva ne istopi. Kad se sve sjedinilo skinuti sa vatre i dodati 250 g mlevenih oraha i 1 pak vanil šećera. Dobro izmešati i filovati izmedju dva lista male oblande. Blago pritisnuti da se listovi slepe a kad se fil malo prohladi možete odozgo staviti neki ravan predmet koliko da blago pritisne.
Ohladjen kolač preliti glazurom: 200 g najfinijeg prah šećera preliti sa malo vrele vode (počnite sa 1-2 kašike i polako dosipajte po malo, kap po kap) koliko da se dobije gust fondan, dodati parčence maslaca (u posnoj verziji dodati margarin) veličine manjeg oraha, 1 kašiku ulja, par kapi soka od maline (ili arome maline) i jednu kašiku ruma. Sve dobro izmešati, po potrebi dodati još malo šećera ili kap-dve vrele vode. Smesa treba da bude svilenkasta, lagana, penasta. Lagano premazati kolač, poravnati ga nožem koji ćete potapati u vrelu vodu pa višak vode otresti.
Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi da prenoći i da se glazura osuši.


Seći na kockice ili štangle. Nekako mi ispadne više kad sečem na kocke ;)))


P.S. Predstavu nemam šta znači "tafne"!



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар