четвртак, 30. септембар 2021.

Voćna beze torta


Juuu naopako, čitav septembar promiče bez ijednog recepta na blogu! To nije bilo, a neće ni biti jer evo upravo stiže recept za onu beze torticu od pre nedelju-dve... Imala sam i super jednostavan receptić za zaledjeni kupovni pomfrit sa travkama, ali tuka obrisala fotke pa sad moram sve ispočetka :) Zato samo torta :) 



- Potrebno je za koru:

5 belanaca

250 g šećera

1 kašika sirćeta

prstohvat soli

- I fil:

5 žumanaca

50 g gustina ili brašna

4 kašike šećera

1 pakovanje vanil šećera

1/2 l mleka

1 dl slatke pavlake

- II fil:

400-450 g malina 

3 dl vode

3 kašike šećera

1 pakovanje (10 g) mlevenog želatina (C želatin)

- III fil:

4 dl slatke pavlake

po želji dodati prah šećer

Slično, ali ipak nešto malo drugačije:

- Pavlova  






- Mini Pavlove s pekmezom od šljiva






- Lešnik beze torta 






Ovo je jednostavna voćna tortica a i prilično brzo bude gotova. Ako se ne računa pečenje kore od 2 sata, jbga sad! 

Beze kora je za mnoge noćna mora a najvažnija stvar su dve stvari: dobar, jak mikser i dugo mućenje. Dakle, odvojte belanca u čistu, savršeno suvu vanglicu, žumanca odmah u drugu. Belanca umutiti dobro, da budu čvrsta, dodati prstohvat soli. Zatim, malo po malo, dodavati šećer. Svaki put dobro umutiti tako da se šećer u potpunosti rastopi. Na kraju dodajte i jednu kašiku sirćeta ili limunovog soka, šta više volite. I opet nastavite s mućenjem. Kad probate belanca, ne smete osetiti ni trunku kristala šećera, a ako vas baš ne privlači ukus živih jaja, protrljajte izmedju prstiju pa ćete lako oceniti da li treba još da se muti ili ne. Kako mutite belanca, tako ona postaju sve čvršća i gušća, i upravo zato je potreban izdržljiv mikser. Otprilike se muti jedno desetak minuta, ako ne i malo više. Pravo da vam kažem, moja majka je to davno nekad mutila žicom, pa još 10 belanaca odjednom, vala odakle joj snaga ja stvarno ne znam!

Rernu zagrejte na 150C. Okrugli kalup prečnika 24-26 cm obložite papirom za pečenje sa svih strana. Izručite beze, poravnjajte. Što se tiče pečenja beze kore, malo sam provirila na Marina's Taste blog i pridržavala sam se njenih saveta za pečenje: prvih pola sata koru peći na 150C, drugih pola sata na 120C a zatim još sat vremena na 100C. Sve ukupno - dva sata. Ja sam ranije ovu koru prekla 2,5 sata na 120C, rezultat isti, račun za stuju viši. Kad je kora dobro umućena i dobro pečena, nema šanse da curi kasnije kad se nafiluje! Eventualno bude tek malo vlažna po dnu, ali to je sasvim zanemarljivo. 

Dok se kora laganeze suši, smutimo oba fila. 

Za prvi na tihoj vatri  zagrejati 3 dl mleka. Posebno umutiti onih 5 žumanaca sa svim ostalim sastojcima (sem slatke pavlake). Gustin stavljam umesto brašna jer je fil ukusniji i finiji. Na kraju dodam i preostala 2 dl mleka, dobro umutim pa sjedinim s onim zagrejnim mlekom. Kuvati na sasvim tihoj vatri uz stalno mešanje, ili na pari, kako vam više odgovara. Fil treba da bude gustine kuvanog pudinga. Mešajte da se razbiju eventualne grudvice. Ostaviti da se fil ohladi. Ili ga promešajte s vremena na vreme da se na površini ne uhvati pokorica, ili ga prekrijte streč folijom tako da naleže na fil. U hladan fil dodati 1 dl umućene slatke pavlake i sve dobro sjediniti. 

Za drugi fil prokuvati maline, dodati šećer, vodu i želatin. Voditi računa da fil ne proključa ali da se želatin sasvim rastopi. Ukoliko nemate "C želatin", koristite neki drugi u količini koja je dovoljna za jedno 400 ml tečnosti. Ostaviti sa se fil ohladi do sobne temperature, ne brinite, neće se stegnuti. Umesto malina možete koristiti voće po želji. 

Pečenu koru izvaditi iz pleha, ukloniti papir pa je vratiti u kalup. Kad se ohladi premazati je prvo filom od žumanaca a preko preliti fil od malina. Sve prekriti streč folijom i ostaviti u frižideru da se dobro stegne. Ukoliko je kalup manji, može da se desi da vam bude potrebna acetatna folija da bi dobili na visini. Dakle, kad koru vratite u kalup, okolo postavite foliju, zatvorite kalup i filujte. Ako nemate acetatnu foliju, iskrojte tanji karton i obložite ga streč folijom, ništa neće da fali. 



Umutiti 4 dl slatke pavlake pa zamalterisati tortu sa svih strana. Ukrasiti andrmoljama. Ja mrzim da ukrašavam torte tako da su kod mene uvek neki zidarski završni radovi. Bogu hvala, liči na jestivo! 💙💙💙






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




 



Нема коментара:

Постави коментар