петак, 9. јул 2021.

Vanil krem štrudla

 


Ima jedno tri nedelje otkako sam pravila ovu štrudlu, a i slike objavila, i od toga dana ne jenjava interesovanje za nju. Pravo da vam kažem, malo sam se i iznenadila, jer sam mislila da više i ne postoji žensko čeljade koje je nije pravilo! Recept za ovu poslasticu je još poodavno objavila Jeka (Jekin kapric) na Coolinarici a odatle se isti proširio širom sveta. Što opet, samo za sebe, dovoljno govori. Zato, ako ste od onih malobrojnih koji ovo nit' pravili nit' probali, evo prilike da na 39C uključite i ringlu i rernu jer vam se prijela upravo ova štrudla.


- Potrebno je: 

1/2 kg tankih kora za pitu

- Za fil od pudinga:

3 pudinga od vanile (120 g)

9 kašika šećera

1 litar mleka

- Za fil od griza:

3 jajeta

3 kašike šećera

2 dl ulja

1 dl griza (dakle pola šolje od 2 decilitra, aman!)

2 dl jogurta 

1 pakovanje (10 g) praška za pecivo

Da bi se uštedelo vreme i štrudla napravila što je moguće pre, radimo ovim redosledom:

Skuvati prvo fil od pudinga. Evo i objašnjenja kako skuvati puding. Pročitajte uputstvo na kesici i skuvajte puding. Prohladite ga. Ne mora da bude skroz hladan, već mlak. 

Umutiti mikserom 3 belanca, dodati šećer, žumanca, ulje, griz, jogurt i prašak za pecivo (skraćena verija je umutiti mikserom sve sastojke za drugi fil). Odvojiti par kašika za premazivanje rolata odozgo. 

Filuju se po tri kore. Dakle, prvu koru premazati s jedno tri kašike fila od griza, preko drugu koru koja se takodje premazuje filom od griza. Zatim složiti treću koru. Na nju staviti jedno 3 kašike pudinga, rasporediti ga po dužini na jednom kraju kore. Sve pažljivo uviti u rolat. Rolat prebaciti u pleh obložen papirom  za pečenje. Na isti način filovati i ostatak kora. Ako se na kraju zalomi da ostanu četiri, onda napraviti mega rolat. Taj obično ostavim za sebe :) jer sam alava.  Rolate premazati ostatkom fila od griza i staviti da se peku. 

Peći ih na 180-200C oko petnaestak-dvadeset minuta, koliko da lepo porumene.


 Dobro ohladiti pre sečenja. Zato je najbolje ovu štrudlu pripremiti dan ranije kako bi lepo odstojala. Po želji posuti prah šećerom. 


Za kraj još i napomene:

- može i puding od čokolade. Ne, nikad nisam pravila s pudingom od maline ili jagode ili od onog s ukusom slatke pavlake, lešnika i tome slično. Doduše, nisam pravila ni s pudingom od čokolade, ali žene od poverenja kažu da je super.

- možete dodati i red nekog crvenog voća preko pudinga, da razbije monotoniju. Recimo višnje, maline ili borovnice (dobro, de, znam da su one plave!). Meni je s malinama vrhunska.  Mada je meni sve s malinama vrhunsko! 💗 💗 💗 


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар