субота, 10. јул 2021.

Pita s malinama


Kad dodje do pita, gdin Đ. priznaje samo onu od sira, dok je meni upravo ta skoro pa na zadnjem mestu. Ako već mogu da biram, uvek prednost dajem slatkim pitama, a ova s malinama mi je posebno slaba tačka. Prvo, maline mnogo volim. Drugo, za razliku od pite s višnjama gde pola dana izgubiš čisteći višnje od koštica i podstanara, ova je gotova neuporedivo brže. Treće i najvažnije, za mene na kugli zemaljskoj teško šta još od slatkog može da se poredi s ovim! Dakle, kad bih birala šta bih to jela za svoj zadnji obrok - dajte mi samo dva-tri pleha ove pite i moja alavost će već da mi presudi.


Potrebno je:

1/2 kg tankih kora za pitu

oko 700-800 g malina, svežih ili iz  zamrzivača

3 kašike šećera

3 kašike griza

1 pakovanje (10 g) vanil šećera

+

još malo griza

šećera

ulja

voda i ulje za premazivanje

i šećer u prahu za posipanje

Dobra stvar kod ove pite je da možete koristiti kako zaledjene (ne odmrzivati ih pre upotrebe) tako i sveže maline. Bilo da koristim jedne ili druge, prvo odvojim jedno 2 šake celih malina sa strane (vi to ne morate ako ne želite) a ostatak sipam u šerpicu i stavim da se zagreju. Dodam šećer i vanilu a kad skoro proključaju dodam i griz. Sve dobro izmešam, kuvam jedno minut-dva pa skinem s ringle i ostavim da se prohladi. Ako vam se čini da je fil malo redji, to je sasvim ok, i ne treba da bude gust kao puding. U prohladjeno dodam one odvojene cele maline :) 

Pitu savijam od po tri kore. Prve dve kore poprsam s malo ulja i po jednom ravnom kašikom kristal šećera a na treću nanesem fil: jedno 3-4 kašike fila duž jedne strane kore a  zatim malo još zamažem ostatak kore, preko pospem još jedno pola kašike griza. Ivice pite saviti ka unutra kako fil ne bi curio pri pečenju a zatim pažljivo uviti u rolat. Slagati u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Tako složiti sve kore. 


Pitu pre pečenja iseći na parčad oštrim nožem. Ako zaborative, nikom ništa, iseći će se i pečena. U šoljici razmutiti oko 5-6 kašika ulja i isto toliko vode i time premazati sve kore. Što tečnosti ostane, izručiti preko rolata. 

Peći na 180-200 C jedno petnaestak minuta, koliko da kore fino porumene sa svih strana. Pečenu pitu prekriti krpom i ostaviti da se sasvim ohladi. Pred služenje je po želji posuti prah šećerom. 


Zašto je sečem pre pečenja? Zato što ako je sečem pečenu, desi se da je priličnom izgnjavim dok istesterišem pošteno parče, a onda izgleda kao nedefinisana crvena masa u tanjiru. Ovako obezbedim da su parčad vazdušasta i lepo pečena. Ukus je u oba slučaja isti! 

Još jedna super stvar kod ove pite je što postoje osobe (o božeeee) koji ne podnose semenke malina u piti. Super je što onda više pite ostane nama kojim to ič ne smeta! 💗 💗 💗 


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар