четвртак, 8. јул 2021.

Kantarionovo ulje


U
 tradicionalnoj medicini domaće kantarionovo ulje leči gotovo sve: od raznoraznih opekotina, čireva - što spoljnih što onih unutrašnjih, bubuljica, loše kože celog tela, ožiljaka, suve kose, ispucalih peta, pa do šuljeva. Možete ga piti ili mazati, ništa vam faliti neće!  



Potrebno je:
staklena tegla sa poklopcem
kantarion
maslinovo ulje

Veličina tegle zavisi od toga koliko planirate da će vam trebati kantarionovog ulja. Kod mene na slikama je ona, rekla bih, najmanja teglica od oko 150-200 g (od senfa :)). 

Kantarion berite negde na čistim livadama, dalje od saobraćaja, kad spadne rosa. Ili ga kupite. A može vam ga i snaja nabrati ovako kao moja Goca što je meni brala <3 


Ostavite ga da se prosuši jedan dan na promaji pa sutradan odvojte samo vršne delove sa cvetom. Dakle, može i list-dva ispod samog cveta, neće creva da vam provale.  


Napuniti cvetovima 3/4 tegle, malo sabijte cvetove, pa preko nalijte maslinovo ulje da sve lepo prekrije. Ako baš, baaaaš nemate  maslinovo, može i suncokretovo, ali šta da vam kažem u tom slučaju, a da već ne znate...


Teglu zatvorite dobro poklopcem i stavite je na neki osunčani prozor. Tako stoji ravno 40 dana (ko daću da mu dajemo božemeooprosti!) . Nakon toga ulje dobro procedite i - to je to! Ako je crveno, tako i treba da bude, to mu je prava boja! Moje je ovogodišnje pa nas ceđenje čeka tamo 10. avgusta :) 


A posle 10. avgusta ulje je ovakvo: 



Čuvajte ga na suvom i tamnom mestu ali ne u frižideru - maslinovo ulje se prilično stegne na hladnom. A koristite ga po potrebi, za šta god vam padne na pamet! Rok trajanja mu je dok ulje ne užegne, mada će se sigurno potrošiti pre toga 💗💗💗


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар