недеља, 11. октобар 2020.

Grasso pestato / Gras pista

 

Grasso pestato/Gras pista je namaz od slanine po receptu s bloga Od tanjira do pjata 💕💕💕 Ovo definitivno nije za one koje muči holester, trigliceridi i ostala masna bagra, za one s osetljivim želucem, za alergične na beli luk i one na svakojakim režimima, mada garantujem da ima neki gde se i ovo ubraja u režimsku ishranu. Nama - bogovski! Ovaj recept mi je Aleks poslala još ovog proleća, tamo negde u jeku korone, i sasvim me oduševila. Zna moja zemljakinja u belom svetu šta je meni slaba tačka a to je, ništa drugo, do prava, domaćinska, jaka hrana. 

Grasso pestato ili što bi u Mantovi rekli Gras pista je specijalitet upravo tog kraja. I kako je Aleks rekla, što je za nas leba i masti kod je kod njih ovo jelo. Mada, priznajem, ako moram da biram onda bi to definitivno bilo ovo! Od tad sam ovo pravila bogtepita koliko puta. Potrebno je: 
100 g bele, dimljene, domaće slanine, poznatije kao sapunjara
(kome se na ovo diže želudac preporučujem da ovde odustane od čitanja)
grančica-dve ruzmarina
3-4 čena belog luka, najbolje po ukusu
krupna so
biber

Slaninu iseći tanko a onda je nožem dokrajčiti - iseći ili bolje rečeno usitniti što je moguće više, ko je pravio tatar biftek onda zna o čemu pričam. Dodajte i sve začine i nastavite sa seckanjem dok se sve lepo ne sjedini u namaz. Ako u slanini ima i malo krtine, dodajte i nju, ako nema nikom ništa. Slaninu koju ja koristim ostavlja i suši tata, ali mama i ja smo zadužene za salamuru i zanovetanje, tako da je ova slanina odstajala u belom luku i ljutoj tucanoj paprici pre nego što je osušena na dimu. Nije baš da je sapunjara ali birala sam masniji komad, dakle nije ona adidas, više liči na najk :) 
Kaže Aleks da se tradicionalno u Mantovi gras pista maže na prepečenu palentu, mada može i na fokaču (pogaču, jelte) ne bih ja tu mane našla. Mi to mažemo na tost od crnog hleba, prohladjen, da baš mast ne curi niz laktove, pa ni tu mane ne nalazim. 


Sad kad je malo zahladilo, i kad se prave hladnoće tek čekaju, od srca nudim ovaj recept. I isto tako preporučujem da zavirite na blog Od tanjira od pjata, ima tu i naše tradicionalne kuhinje, ima i klasične italijanske, a bome ime i mešavine. Ja sam danas tamo pronašla i recept za belolučane paprike u tegli, isti po kom ih i moja Živanka pravi, dakle svaka trun valjevske krvi se računa :) 💓💓💓
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар