субота, 18. јануар 2020.

Žarbo kuglice


Pročitala sam sastojke i znala da ne može da ne valja. Samo što nisam mogla ni da pretpostavim da su ove kuglice toliko ukusne. Umalo da ih na kraju i zafali, te probaj malo, te daj još malo, te vidi ova veće od ostalih, i tako... Ono što mi je sve vreme prolazilo kroz glavu je: kako je moguće da se JA ovoga nisam setila!? Kuglice baš po mom ukusu! 



(izvorni recept)
Potrebno je za 60-tak komada:
200 g mlevenog plazma keksa
150 g mlevenih oraha
cca 350 g džema od kajsija
20-tak grama savim omekšalog maslaca

Za glazuru:
150 g čokolade
5-6 kašika ulja

(za posnu verziju kolača koristiti posni plazma keks i preskočiti maslac)



Sastaviti keks i orahe, dodati parčence omekšalog maslaca (može a i ne mora, ja volim) pa onda krenuti s dodavanjem džema. U mom slučaju je otišlo malo više od pola standardne tegle domaćeg džema od kajsija, znači oko 350 g ali to opet zavisi i od vrste džema, njegove gustine, da li je možda u pitanju marmelada... sve u svemu, džema dodajete koliko da dobijete mekšu smesu od koje se lako oblikuju kuglice. Probajte s jednom, kad je stavite na papir ne sme da "padne". Ako je smesa redja, dodajte još malo keksa i oraha.



Pravite kuglice prečnika 2,5 cm i redjajte ih na tacnu obloženu papirom za pečenje.



Za glazuru na sasvim tihoj vatri otopite 150 g čokolade i dodajte 5-6 kašika ulja. Čokolada treba lepo da klizi preko kolača kad se preliva pa po potrebi odrediti meru ulja (što opet zavisi od same čokolade).

Svaku kuglicu položiti na viljušku, iznad šerpice je preliti čokoladom, otresti višak čokolade (udarite lagano viljuškom o ivicu šerpice) i kuglicu odložite na papir za pečenje. Ostaviti ih na hladom jedno pola sata da se sve dobro stegne.


Pažljivo ih odvojiti od papira i nožićem ukloniti višak čokolade na dnu, pa ih ubaciti u papirne korpice.

Ukrasiti ih po želji, tu je već nebo granica.

I za kraj samo još jedna napomena: vrhunske su! <3<3<3


I još jedna: slobodno dajte deci da ih prave, od početka pa zaključno sa valjanjem, nema tu šta da se pokvari. A glazuru... ma i to mogu oni da odrade, a vama nek ostane ribanje kuhinje posle svega. I kuhinjskih vrata. I hodnika. I krečenje. E baš mi drago ako ste planirali renoviranje stana s rušenjem zidova :)


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

6 коментара:

  1. Veoma je lepo sto dajete link za izvorni recept. Pravila sam kuglice, a glazuru radila tako sto sam na cackalicu nabola kuglicu a kasicicom prelivala cokoladu. Kuglice su odlicne! Sve najbolje!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim da čujem utiske, hvala vam puno! Tako mi je drago da su vam se svidele kuglice i ja sam se oduševila ;) a tako jednostavne.

      Избриши
  2. E ja cu veceras da ih pravim. U ukus ne sumnjam,kod zerbo nema greske.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam ih pravila i fantasticne su 😍 Hvala za recept 👌🏼

    ОдговориИзбриши