среда, 29. јануар 2020.

Punjene urme



Neće vas ovde dočekati neki epohalan recept, ali je ukus ovih kolačića izvanredan. Opet, od par sastojaka dobićete popriličnu količinu kolača a jedino bih napomenula da pri kupovini suvih urmi vodite računa da budu sitnije, ne da bi ste ih imali više komada već jednostavno lepše je kad su kolači manji.




Potrebno je za otprilike 40-50 komada, sve zavisi od veličine urmi:
2 pakovanja suvih urmi (ona duguljasta)
100 g plazma keksa
100 g mlevenih badema
rum
20-tak grama omekšalog maslaca / margarina u posnoj varijanti
1 kesica vanil šećera
malo šećernog sirupa a umesto njega može i med
+
150 g čokolade
5-6 kašika ulja
čokoladne mrvice



U ovom slučaju cele bademe tek malo prepečem na suvom tiganju, da puste miris, zatim ih ohladim i bez guljenja kožice ih sameljem. Vi možete koristiti i prethodno blanširan, pa pečen i mleven badem, kako god vam volja. A možete i orahe umesto badema. Na slikama su iz više puta pravljene, negde su prelivane čokoladom za kuvanje, a negde mlečnom čokoladom - razlika je jasno vidljiva.



Što se tiče tog šećernog sirupa, trebaće vam otprilike 100 g šećera i pola deci vode. Sve kratko prokuvajte da dobijete redji sirup i to je to. Ako vam baš zafali (jer neki keks je suvlji i više upija od drugog) dodajte još malo obične vrele vode u smesu, ništa nećete pokvariti. Šećerni sirup u potpunosti možete zameniti medom te ga dodajte onoliko koliko je potrebno.



Dakle, u vanglicu sipajte mleveni keks, bademe, dodajte vanilu i rum, komadić maslaca pa u sve to, malo po malo, dodajte vreo sirup ili med sobne temperature. ako se odlučite za med, onda maslac otopite pa dodajte u smesu. Mešajte da se smesa sjedini, nek ne bude previše gusta, bolje i trun redja nego da se davite filom.

Urme zarežite nožićem po dužini, do koštice, izvadite košticu, proverite da li unutra u urmama nema podstanara pa svaku napunite filom. Nek ga bude onako izdašno. Kako volim da mi svi kolači budu otprilike iste veličine, one duže urme skratim (taj višak u slast pojedem) dok onima kraćim, od fila napravim guzu, malo ih produžim :)



Čokoladu otopiti na sasvim tihoj vatri i dodati joj ulje. Dobro izmešati, nek čokolada bude lepo tečna.

Preliti urme, otresti višak čokolade tako što ćete viljuškom par puta lagano udariti o ivicu šerpice, pa ih odložiti na papir za pečenje. Po želji ih posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti ih jedno pola sata na hladnom da se čokolada dobro stegne. Zatim ih nožićem pažljivo odvojiti od papira uklanjajući višak čokolade na dnu i staviti ih u minjon korpice.



Za posnu verziju kolača koristit margarin umesto maslaca i voditi računa da je keks posni. I u posnom izdanju su izuzetno ukusne, ali maslac je maslac. <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар