недеља, 26. јануар 2020.

Zrna kafe


Ako pored famoznih Lešnik gnezda by Jekin Kapric postoji još jedan planetarno poznat kolačić, onda su to definitivno Zrna kafe by Mignonne. Rekla bih da su ova dva kolača tiha patnja svake blogerke ne zato što ih je teško napraviti, daleko od toga. Sama činjenica da postoje kolači za koje retko ko nije čuo i retko ko da ih nije pravio, a bome i retko ko da ih je poslužen odbio, baca te u očaj jer ni jedan od ova dva recepta nije tvoje autorsko delo, već je to osmislila (o-boooožeeee!) konkurencija :) :) :) i to ona od najgore fele - blogerska! 

Zrna kafe su:
- pod jedan: fantastično kremaste unutrašnjositi
- pod dva: imaju kafu, jedan od najvažnijih sastojaka na kugli zemaljskoj
- pod tri: od male količine sastojaka nekim čudom dobićete bar 60-tak kolača! 
- pod četiri: nema te normalne osobe kojoj se ovaj kolač nije svideo (jer nenormalno je ne voleti kafu u bilo kom obliku!)
- pod pet: jedina mana ovog kolača nije ono čuveno "brzo se pojede", "nestane brzinom svetlosti" i ostale dobro poznate poštapalice food blogera, već ono dosadno prelivanje čokoladom. 
- pod šest: sve što je savršeno je i beskrajno dosadno, pa mu ova gore pomenuta mana samo daje na ceni


Potrebno je za, kako već rekoh, 60-tak komada:
250 g šećera
75 ml vode
80 g čokolade
125 g maslaca / margarina za posnu verziju
100 g oraha
100 g plazma keksa / mrsnog ili posnog, u zavisnosti od potrebe
i neizostavno 1-2 kašičice mlevene kafe, regularne, ne one instant verzije

Glazura:
150 g čokolade
5-6 kašika ulja



Sve gledate sastojke i pitate se, pitate, kako od 100 g oraha i 100 g keksa dobiti 60 kolača a da nisu veličine mikroorganizma? Evo, ovako:

Sipajte u šerpicu šećer i vodu i stavite da se sve kratko prokuva, pustite da vri minut-dva, da se dobije redji sirup. Dodajte čokoladu i maslac i sklonite s vatre. Mešajte da se otope.

U to dodajte mlevene orahe i keks, i naravno kafu. Ja stavim dve dobre kašičice. Sve dobro izmešajte i ne paničite - smesa je retka. Zato je maknite negde u stranu i ostavite da se ohladi, prvo na sobnoj temperaturi a zatim u frižideru. Obavezno promešajte više puta kako se ne bi stvorila "šećerna" pokorica koje posle daje onu zrnastu strukturu kolaču koja i nije nešto poželjna.



Kad je smesa dobro ohladjena, prilično je čvrsta i njom se rukuje bez problema. Oblikujte kuglice prečnika otprilike 2,5 cm pa svakoj kuglici čačkalicom utisnite u sredinu crtu - i dobićete zrno kafe!



Kuglice odložite na tacnu obloženu papirom za pečenje pa ih opet stavite na hladno da se stegnu - smesa relativno brzo popušta na toplom ali ne brinite, nigde ništa ne curi i ne razliva se.

Za glazuru otopite čokoladu na sasvim tihoj vatri ili nad parom, dodajte joj ulje i dobro izmešajte. Od vrste čokolade zavisi i količina ulja, potrebno je da je čokolada lepo tečna, da klizi preko kolača kad se prelije.


Svako zrno položite na viljušku i iznad šerpice ga prelijte čokoladom, otresite višak čokolade tako što ćete par puta lagano viljuškom udariti o ivicu šerpe, pa kolač odložite opet na papir za pečenje. Čačkalicom još jednom pažljivo predjite preko već utisnutog zareza, napunio se čokoladom pa je postao gotovo nevidljiv. Ostaviti da se čokolada stegne, kolače pažljivo odvojte od papira nožem uklanjajući višak čokolade, te ih stavite u papirne korpice.

Sve što sam imala da kažem o ovom kolaču - rekoh u uvodu. Sad ostaje samo da se navali na njih <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар