петак, 20. децембар 2019.

Bombice od lešnika 1



Dugo godina su ovo bile jedine bombice koje sam pravila. Ali stvarno. Nakon njih su došle one Refaelo, s mlekom u prahu, pa onda i sve ostale. Ali na ovima sam se učila kuglanju :) 

Potrebno je:
100 g šećera
75 ml vode
100 g maslaca / margarina za posnu verziju
150 g pečenih, mlevenih lešnika
100 g oraha
150 g keksa
100 g čokolade
100 g suvog groždja
ruma po ukusu
+
za glazuru:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja
ili ih jednostavno uvaljajte u krupno seckane lešnike, mlevene lešnike, keks...





Skuvati redji sirup od 100 g šećera i 75 ml vode, neka vri na tihoj vatri jedno minut.

Čokoladu rastopiti.

U vanglici izmešati pečene, mlevene lešnike, mlevene orahe i keks i seckano suvo groždje. dodati omekšali maslac, otopljenu čokoladu i rum. Preko svega prelivati malo po malo sirupa uz stalno mešanje. Od vreline sirupa rastopiće se maslac i smesa će se lako sjediniti. Najviše zavisi od vrste keksa da li će vam trebati sav sirup ili nešto manje. Smesa treba da bude mekša kad se prohladi ali opet dovoljno čvrsta da bombica "ne pada" kada je formirate. A ako i preterate sa sirupom, uvek možete da dodate malo keksa ili lešnika/oraha.

Ostaviti da se sve malo prohladi, neka smesa bude mlaka. Zatim oblikovati kuglice i po želji ih odmah možete uvaljati u seckane ili mlevene lešnike. Ili ih možete preliti čokoladom: čokoladu otopiti na sasvim tihoj vatri i dodati joj ulje. Promešati da se dobro sjedini. Treba da bude dovoljno retka da lepo klizi preko kolača.

Svaki kolač staviti na viljušku, preliti ga čokoladom iznad šerpice, otresti višak čokolade a bombicu odložiti na papir za pečenje. Ostaviti da se čokolada sasvim stegne pa nožićem opkrojiti višak čokolade na dnu a bombice stavljati u minjon korpice.



Još jedna zahvalna mera: dobićete oko 60-tak bombica prečnika 2-2,5 cm. Pogodne su za zamrzavanje, ukus ni najmanje ne promene, a možete ih pripremiti i nekoliko dana ranije. <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар