недеља, 24. новембар 2019.

Konfett pužići


Obožavam marcipan. Onoliko koliko ga ja volim, toliko ga gdin Đ. ne voli, što je samo još jedan razlog više za pravljenje kolača od marcipana :) Zla sam, pa šta! Pored tog božanstvenog ukusa, ovom receptu me je privukao i izgled, kao i svako pusto žensko padam na šareniš! 



(izvorni recept)
Potrebno je za marcipan:
200 g fino mlevenih badema, blanširanih, očišćenih od opne i osušenih
200 g najfinijeg prah šećera
20 -30 g maslaca
ekstrakt gorkog badema ili amareto
+
malo šećernog sirupa

Potrebno je za rolat:
sav ovaj gore pomenuti marcipan
120 g bele čokolade (Nestle recimo)
cca 100 g raznog kandiranog voća, što šarenije to bolje
(kod mene ovaj put ananas, pomelo, mango, papaja)
malo žestine za potapanje kandiranog voća (rum, konjak, viskić, štok, ne sve odjednom nego odaberite nešto od ponudjenog!)



Prvo kandirano voće potopite u malo žestine da bi omekšalo, dovoljno je dve-tri kašike. Ostavite da odstoji dok ne pripremite sve ostalo.

Badem možete da pripremite i nekoliko dana ranije ili jednostavno kupite onaj već očišćen. Ako se u to ipak upuštate sami, postupak je sledeći: stavite ga u šerpicu, nalijte ga vodom, stavite da provri, poklopite i ostavite da odstoji. Probajte da li se opna lako skida, zatim ga očistite i ostavite da se prosuši. Ako to radite par dana ranije, dovoljno je da se osuši na sobnoj temperaturi. U protivnom, badem sipajte u suv tiganj i prosušite ga na sasvim tihoj vatri, stalno mešajući. Treba da ostane svetao.

Badem sameljite da bude skoro pa prah, ja ga prvo sameljem na standardnoj mašinici za mlevenje oraha a onda ga ubacim u blender, dodam prah šećer pa ga meljem još petnaestak sekundi. Videćete da je razlika ogromna.

Ušpinovati malo šećera s vodom, dovoljno je recimo 50 g šećera i isto toliko vode, sirup treba da bude kao onaj za slatko.

U mlevene bademe i šećer dodavati malo po malo sirupa, treba da dobijete smesu kojom se lako rukuje, sigurno vam neće trebati sav sirup (!), ako ste pravili bajaderu onda znate da treba da bude te gustine :). Mešajte varjačom dok je smesa vrela od šećera a kasnije možete i rukom. Dodajte malo ekstrakta gorkog badema ili kašiku-dve amareta (ladno ne mogu da verujem da nisam napisala recept za Amareto!), u toplo dodajte i parčence maslaca čisto da se rolat ne bi drobio pri sečenju.

Kandirano voće izvadite iz alkohola i prosušite ubrusom. Belu čokoladu otopite na sasvim tihoj vatri.

Marcipan podelite na dva dela i svaki, najbolje na papiru za pečenje, rastanjite u pravougaonik debljine cca 5 mm. Premažite belom čokoladom i preko pospite kandirano voće. Odmah pažljivo uvijte u rolat, rolat prebacite na streč foliju pa ga uvijte njom, stegnite krajeve i blago, sasvim blago ga malo razvaljajte da bi dobio lep izgled rolata. Ostavite ga da se sasvim stegne na hladnom, dva-tri sata je sasvim dovoljno.


Rolat seći tankim, oštrim nožem na šnite debljine cca 5 mm ili malo deblje, kako više volite.

Od ova dva rolata, izuzimajući krajeve koje sasvim sigurno nećete stavljati pred goste, dobićete oko 50-60 komada kolača. Sasvim izdašna mera koja opet zavisi od toga koliko vam je rolat debeo :)

Umesto kandiranog voća, možete koristiti i žele bombone, ali je ovako daleko ukusniji. Zatim, ukoliko stavite margarin i posnu belu čokoladu, dobićete posni rolatić. Ako gostima suFtilno napomenete da u kolaču ima i alkohola, neki će deci zabraniti da se ovime goste, pa će vama ostati više <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,  


Нема коментара:

Постави коментар