понедељак, 25. новембар 2019.

Karamel bombice


Ove bombice sam prvi put pravila još pre par godina, za slavu, i bukvalno su bile razgrabljene. Na žalost, tad sam napravila samo jednu meru, i još se sve pridržavala recepta pa su to više bile bombe nego bombice :) Kako god, sve sam ponovila i ove godine ali uz maaaalecke izmene. I samo da napomenem, recept je iz Minjine kuhinjice i predstavlja pravo zadovoljstvo u malom zalogaju. 


(izvorni recept)
Potrebno je  za 40-tak bombica:
40-tak celih pečenih, oljuštenih lešnika
250 g mlečnih karamel bombona (onih četvrtastih iz zdrave hrane)
150 g šećera
80 ml vode
80 g maslaca
150 g pečenih, mlevenih lešnika
100 g mlevenog keksa

Za prelivanje:
150 g čokolade
6-7 kašika ulja



Karamele staviti da omekšaju na sasvim tihoj vatri ili ih ubaciti u mikrotalasnu na par sekundi. Ali stvarno na par sekundi. Treba da omekšaju dovoljno da s njima može da se radi a ne da se rastope.

Odvajati jednu polovinu od svake karamele, u sredinu staviti ceo lešnik pa napraviti kuglicu. Redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Stegnu se već za minut-dva.


U šerpicu sipati vodu i šećer i kratko prokuvati, dovoljno 2-3 minuta da vri. Dodati maslac, promešati da se otopi pa dodati i mlevene lešnike i keks. Sve dobro izmešati. Toplom smesom oblagati kuglice od karamela, ne treba da bude neki debeo sloj, već gledajte da imate dovoljno za sve bombice. Ponovo formirajte bombice i odložite na papir za pečenje. Ostaviti ih da se stegnu.


Na laganoj vatri otopiti 150 g čokolade sa uljem. Ulja dodajte onoliko koliko je potrebno da čokolada lepo klizi preko bombica dok se prelivaju. Svaku bombicu položiti na viljušku pa je, nad šerpicom, preliti čokoladom. Otresti višak čokolade i  bombicu odložiti na onaj papir za pečenje i ostaviti da se čokolada sasvim stegne.



Bombice nožićem odvojiti od papira opkrajajući višak čokolade i staviti ih u papirne korpice.



Sjajan kolačić, kombinacija karamel bombona, lešnika i čokolade je skroz njami! Još samo da napomenem da sam koristila mlevenu plazmu koju sam dodatno ubila mlevenjem u blenderu zajedno sa već samlevenim lešnicima. Tako sam dobila gotovo prah od lešnika i plazme pa je i taj fil bio skroz baršunast. Što bi babe rekle - ko kupovni! <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,  






Нема коментара:

Постави коментар