субота, 10. август 2019.

Širmal - persijska pogača



Kažu da će narednih par dana biti kao u Sahari. Lažu, nemamo mi taj pesak. A ako i bude toplo, preporučujem da uključite rernu i ispečete hleb. To vam dodje kao da pijete vreo čaj na vrućini, organizam se prilagodjava spoljnoj temperaturi i onda "pakao" lakše podnosite :) :) :) E pa tako... ja jutros uključila rernu i ispekla Persijsku pogaču, recept mi naleteo baš ovde na Fejsbuku, sa neke od onih stranih kulinarskih stranica, pogača izgledala bogovski pa ni u ukus nisam posumnjala. I zaista, nema greške. 

Persijska mlečna pogača (šermal ili širmal) ima dosta svojih verzija ali je vremenom evoluirala od tankih lepinjica s dodatkom šafrana i kardamoma do ovih današnjih, punačkih, baziranih na mleku i šećeru. 




Potrebno je:
250 ml mlakog mleka
1 krupnije jaje
100 g rastopljenog, mlakušnog maslaca
50 g šećera
10 g suvog kvasca
1 kašičica soli
600-630 g mekog, belog brašna

Za premazivanje i ukrašanje pogače:
1 žumance
1 kašika vode
susam
ćurekot



Postupak pripreme je malo drugačiji nego kod klasičnog hleba pa obratite pažnju.

Sve sastojke premerite i pripremite. U vanglicu sipati mleko, dodati jedno celo krupnije jaje i izmešati žicom za mućenje. Zatim dodavati redom maslac, šećer i kvasac. Sve mutiti žicom.

Brašno prosejati, dodati mu so i promešati. U tečnost dodavati polako brašno, sa žice preći na varjaču a kad testo postane čvršće, izručiti ga na pobrašnjenu radnu površinu i nastaviti ručno mešenje. Mesite ga par minuta. Ja sam utrošila ukupno 630 g brašna, vi gledajte da uvek ostavite malo sa strane jer će zatrebati da se testo premesi. Testo treba da bude kompaktno, meko i elastično ali ne sme da se lepi za ruke. Oblikovati ga u kuglu, prekriti ga vanglicom i ostaviti na toplom mestu da nadolazi cca jedan sat.



Testo ponovo istresti na pobrašnjenu površinu i blago ga premesiti, opet oblikovati kuglu i prebaciti je na papir za pečenje. Varjačom je razvući u pogaču debljine cca 1,5 cm, sa sve papirom je prevući na pleh i ostaviti još jednom da naraste, nek odmori jedno petnaestak-dvadeset minuta.

Rernu zagrejati na 180C.

Žumance razmutiti s jednom kašikom vode.

I sad je red da se ukrasi: vrhovima prstiju utisnite šare kao na slikama. Ovo će malo teže da ide ukoliko imate nadogradjene nokte pa predlažem da u pomoć pozovete muža, komšinicu ili vatrogasce, eeeeeeventualno svekrvu. Ako se testo malo lepi za prstiće, malo ih tutnite u brašno pa nastavite.




Pogaču premažite žumancetom i pospite susamom i ćurekotom. Tutnite je u rernu, nek se peče na 180C jedno pola sata, 40 minuta, zavisi od jačine rerne. Treba fino, dobro da porumeni kako odozgo, tako i odozdo.

Gotovu pogaču izvadite iz pleha i ostavite da se prohladi na rešetki. A onda je iskidajte rukama na komade.



Moram priznati da je jako, jako  ukusna dok je mlaka. Možete je mazati i slanim i slatkim mazalicama, umakati i namakati je šta god da vam srce poželi. Mada joj ništa ne fali i hladnoj. Časna reč. Sad sam pojela "kockicu" na suvo. Mož' i tako. <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






2 коментара:

  1. Uvijek mi se činilo jednostavno pripremati svinjetinu, nisam nikad mislio da toliko detalja ulazi u pripremu. Uvijek kad je na akciji kupim svinjetinu kao ovaj tjedan u Kauflandu za 22kune 1 kg https://www.letkomat.hr/kaufland/aktualni-katalog-od-cetvrtka-03-10-2019-1/. Uvijek pripremam na isti naćin te tek sad vidim da dosta nekih drugih stvari ulazi u kvalitetnu pripremu. Mada je moje uvijek ispalo jestivo budem za drugi puta uzeo ove neke savjete.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh Ivice, ne znam kako ovaj komentar za meso završi ispod pogače, ali nema veze! Svinjsko meso volim i često ga koristim, što se po receptima može i videti. Svinjski vrat na kubanski način, moram da se pohvalim, mnogi su isprobali i svi do jednog su bili prezadovoljni, u najmanju ruku. Nadam se da ćete se javiti s utiscima! Sve najbolje,

      Избриши