недеља, 18. август 2019.

Galeta za neodlučne

Kad svako ima svoje omiljeno voće, kad ne znate koje je voće kome omiljeno, kad u kući imate komad-dva jabuka, te vam se vuku i neke breskve, a komšija uvalio smokve, kad nemate vremena da napravite nešto drugo, kad nemate ni para da napravite nešto skuplje, e onda - napravite galetu. Ponovila sam već milion puta, ali ponoviću jopet: volim prhko testo i sve od njega. Ovde je samo još jedna verzija /ideja/ predlog kako napraviti ovu divoticu. 

Na ovom našem podneblju navikli smo na pravimo neke druge, daleko izdašnije kolače, one što kad šestoro sedne može i da se najede. Kad je galeta u pitanju, ukoliko ne napravite tri, onda se sigurno najesti nećete. Ali i od jedne možete fino da se zasladite posle ručka. 


Potrebno je:
250 g mekog belog brašna
 prstohvat soli
120 g hladnog maslaca
1 kašika šećera
1 jaje
2-3 kašike hladne vode

Za premazivanje:
3 kašike džema od kajsija (ili nekog drugog)
2 kašike griza

A od voća možete staviti:
1 breskva krupnija
1 krupnija jabuka
2-3 krupnije smokve
2 šake malina
2 šake borovnica
ili, sve u svemu, stavite voće koje imate i volite, sigurno ništa nećete upropastiti.



U vanglicu prosejati brašno, dodati so i šećer i promešati. Napraviti udubljenje u brašnu, dodati jedno celo jaje i 120 g hladnog maslaca iseckanog na kockice. Zamesite testo tako što ćete brašno bukvalno utrljati u maslac. Testo treba da bude jako čvrsto, dodati 2-3 kašike hladne vode, tek koliko da može da se formira kugla. Testo ne mesiti dugo, gotovo je čim se sastojci spoje. Formirati kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti u frižideru 15-20 minuta da se testo odmori.



Za to vreme pripremiti voće: po potrebi smokve oljuštiti (zavisi od vrste kao i od toga koliko su zrele) pa ih iseći na listiće, kao i breskvu/nektarinu. Jabuku oljuštiti, iseći na listiće i potopiti ih u vodu s malo limunovog soka kako ne bi potamnele. Maline i borovnice, zaboga, ne seckati. A mogu i one iz zamrzivača.

Rahladjeno testo direktno na papiru za pečenje razvući u pravougaonik, što pravilniji. Podići ivice galete, neka budu visoke cca 1 cm, to će onemogućiti da fil i sokovi iz galete cure i gore pri prečenju a i sam kolač će biti sočniji i ukusniji.


Testo premazati s 3 kašike džema, ne preterivati, bar ne puno. Preko džema posuti griz, on će upiti sve one divne sokove koji nastanu od pečenja...

A onda preko džema poredjati voće: pet vrsta voća, deset gomilica, dakle od svake vrste po dve kocke. Sve lepo složite, prevucite papir sa galetom na pleh, pa na pečenje.




Galetu peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200C. Peče se jedno 15-20 minuta, voće treba da bude pečeno a testo da fino porumeni.



Gotovu galetu izvaditi iz pleha i ostaviti da se prohladi.

Vi je možete naseći na veće ili manje kocke. a oni koji je jedu mogu sami da odaberu koja kocka im se najviše svidja. Naravno, ako imate i koju kuglu sladoleda, slobodno je dodajte uz kolač. Ništa ne fali ni ako blago umutite kiselu pavlaku sa vanilom i šećerom pa nju, umesto sladoleda, poslužite uz kolač.

Meni se svidelo svako parče ali nisam vam ja neki reper... ja volim sve što ima šećer. Sem šampite. <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,

Нема коментара:

Постави коментар