недеља, 11. август 2019.

Paprike punjene hlebom


Svako leto ubodem jedno-dva jela koja mi te godine budu apsolutni hit, te ih besomučno spremam iz dana u dan. Ovo leto na red su došle paprike punjene hlebom, ili u mom slučaju paprike zatrpane hlebom :) Isprobala sam recept na razne načine i, s obzirom da volim tu hrskavu koricu, meni su najbolje ovako kako ću vam predočiti u receptu. Takodje, cele očišćene paprike možete puniti smesom od hleba te ih tako peći. Sve zavisi kako više volite, što opet znači da ćete i sami morati da pronadjete svoju omiljenu verziju ovog recepta. Pa da krenemo: 



(originalni recept) 
Potrebno je za 2 osobe:
4 paprike šilje, boja totalno nebitna, važno da su mesnate i srednje krupne

Za punjenje:
cca 300-400 g starog belog hleba (300-400 g)
3-4 čena sitno seckanog belog luka
sitno seckan svež peršun, recimo šaka ili manje, zavisi koliko ga volite
origana po ukusu, računa se puno
5-6 vrhom punih kašika parmezana (može i više i kod mene je uvek više)
so i biber (pa još jednom biber)
maslinovog ulja po potrebi
ko voli sve pospe i s jedno 100 g gaude



Prvo bih napomenula da je dobro da je hleb jučerašnji, tek malo prosušen, nikako suv kao za prezle jer će i fil onda da bude suv kao barut. Kao što rekoh u uvodu, paprike možete puniti i cele ili ovako kao ja, sve  zavisi od toga šta više volite.

Paprike operite, presecite na pola po dužini, uklonite semenke pa ih složite u odgovarajuću posudu podmazanu maslinovim uljem. Posolite ih.

Što se fila tiče možete ga pripremiti "ručno" ili u pogon pustiti multipraktik na desetak sekundi, ali onda ga morate i demontirati i prati, pa sad... Dakle,  hleb usitniti, izdrobiti, neka bude krupnijih komadića, nikako da bude sitno kao za prezle. Dodati sitno seckan beli luk (može i onaj propušten kroz presu), sitno seckan peršun, origano, parmezan (što više - to bolje), soli i bibera po ukusu, odokativno. I na kraju maslinovo ulje. Ulja dodajte 5-6-7 kašika, dodajte malo po malo, mešajte fil, ulja treba da bude tek koliko da se ravnomerno upije u hleb, ali nikako da curi.

Fil pospite preko paprika. Ravnomerno. Prekrijte papirom za pečenje ili folijom (samo ih položite preko, neka ima lufta), pa u rernu da se zapeče jedno 15-20 minuta, koliko da hleb postane divno hrskav i rumen a paprike da se ispeku. Sve na 200C. Ako, pak, kojim slučajem zabludite bespućima interneta, pa se ručak presuši, izvadite iz rerne, poprskajte sve šakom-dve vode, prekrijte papirom i vratite da se ponovo zapeče minut-dva. Isprobano, deluje!



Ko voli, ovo sve pečeno pospe rendanom gaudom pa vrati u rernu na minut-dva da se sir otopi i onda...

... Malo prohladiti pa navaliti.



Meni je ovo bio komplet ručak uz malo paradajz salate. Gdin Đ. se plaši da se ne ispusti od ove letnje ishrane pa mu je to bio prilog uz kobaje, ili uz šnicle, ili uz piletinu (sve ovo s tonom kečapa preko, ljubi ga majka!). Uz poslednju turu je jeo kiselu pavlaku i izjavio da je odlična kombinacija. Moj komentar na to je bio: KLIK! 

Sve što nisam pojela u prvoj turi, i sve što je ostalo posle gdina Đ. pojela sam onako  usput, hladno, malo po malo, da se ne baci. <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






Нема коментара:

Постави коментар