субота, 8. децембар 2018.

Reform kocke


Ako ste od onih koji i kad prave kolače, na torte misle, evo jednog predloga kako od fenomenalne Reform torte napraviti kolač. Nekako sam, valjda iz puste navike, Reformu uvek pravila sa orasima i, moram priznati, iznenadih se kad sam kod Zorice pronašla recept gde u korice ide lešnik! Ukus je savršen, prava divota, kombinacija korica s lešnicima i svilenkastog čokoladnog fila s dodatkom kafe i naravno maslaca. Kakvo je to uživanje bilo! 

Potrebno je za jednu koru (peku se dve iste):
(originalni recept)
5 belanaca
150 g šećera
150 g pečenih, mlevenih lešnika

Fil:
10 žumanaca
200 g šećera
75 g čokolade
125 g maslaca
1 dl jake crne, procedjene kafe

Za posipanje:
50-tak grama pečenih, mlevenih lešnika



Jeste li pročitali sastojke? Onda vam je sve jasno... s Reformom nema zabušavanja, ona ne trpi pudinge,keksove i margarine. To je, na našem podneblju, bila i ostala torta s velikim T. Ja sam je, naučena od mame, uvek pravila s tankim koricama. Mera je potpuno ista, jedino se peče 8-9 korica u tankim plehovima pa to onda izgleda ovako:


Ali, za kolač ćemo ovako:

Rernu zagrejati na 180C. Pleh dimenzija 25x35 cm obložiti papirom za pečenje. Lešnike ispeći na suvom tiganju ili u rerni, kako vam volja, ostaviti ih da se ohlade, ukloniti im spoljnju ljusku i samleti.

Odvojiti belanca od žumanaca. Posuda u kojoj se mute belanca mora biti savršeno suva i čista.

Belanca umutiti penasto, neka budu čvrsta na dodir. Dodati polako, malo po malo šećera, stalno muteći sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi u belancima. Smesa treba da postane sjajna. Isključiti mikser pa varjačom pažljivo umešati lešnike. Gotovu smesu izručiti u pripremljeni pleh. Peći na 180 C petnaestak-dvadeset minuta, kora treba blago da porumeni i da se krajevi odvoje od pleha. Pečenu koru sa sve papirom izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi. Zatim pažljivo ukloniti papir i koru staviti na odgovarajuću tacnu.

Na isti način pripremiti i drugu koru.

Pripremiti lončić za kuvanje na pari. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati 1 dl jake crne kafe. Ja obično odvojim od one koju pijem, ionako je toliko jaka da konja može ubiti, ostavim da se slegne soc i onda je dodam u fil. Sve dobro umutiti i staviti da se kuva na pari. Fil kuvati jedno desetak minuta, uz stalno mešanje kako bi se fil ravnomerno skuvao i da bi se izbeglo stvaranje grudvica. Pa ako se i pojave, ne dramiti, kasnije ih možete "razbiti" mikserom. Ali, ako ne mora...

Fil je gotov kada varjača počne da ostavlja trag na dnu posude. Dodati čokoladu i izmešati da se rastopi. Skloniti s vatre i ostaviti fil da se sasvim ohladi. Posebno umutiti 125 g maslaca sobne temperature i dodati u sasvim hladan fil. Dobro umutiti.

Polovinu fila izručiti na donju koru, preko fila staviti drugu koru i sve premazati ostatkom fila. Kolač posuti mlevenim lešnicima ili ga ukrasiti već po sopstvenoj želji. Ja nekako volim tu klasiku :)


Ostaviti da prenoći na  hladnom, ili bar da odstoji jedno par sati pre sečenja kako bi se ukusi lepo spojili a i filu je potrebno vreme da se stegne. Ja uvek ovako kremaste kolače, pre sečenja  ubacim u zamrzivač na jedno petnaestak minuta a zatim ih sečem tankim, malo zagrejanim nožem ili skalpelom na kocke 3x3 cm.

Kao i torta, tako je i ovaj kolač najlepši kad odstoji na sobnoj temperaturi par minuta pre služenja, pa postane divno mek i kremast. Prste da poližeš posle svakog zalogaja! <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар