петак, 23. новембар 2018.

Figaro štangle


Za ovaj kolač je vezana jedna od najvećih trauma mog detinjstva: mami sam prelila vreo karamel preko ruke dok je mutila fil. Ne mogu da kažem da ju je bolelo, taj bol je daleko iznad svakog bola, bar ona tako i dan-danas tvrdi. Nakon tog dana smo promenile način pravljenja ovog kolača, ne sipamo karamel u fil, već fil u karamel, ako ništa drugo daleko manje boli od vrelog karamela, čak i ako malo prsne po rukama! 

Kako se Figaro štangle prave samo od žumanaca, iskombinujte ga s nekim drugim kolačem koji traži samo belanca, ili belanca jednostavno zaledite u posudi za led (jedna kocka - jedno belance) i upotrebite kasnije za nešto. Super je kad se opečete, samo opekotinu premažite belancetom i bol će da se umiri. A neće biti ni plikova (Fala Nalence pilence na ovom savetu, nažalost mnogo puta sam ga već koristila ;) ). 

Još bih samo napomenula da su za ovaj kolač potrebne četiri  ruke: neophodno je da vam neko pomogne da ulijete taj fil u karamel, sve u svemu za to vam može poslužiti i muž, a za to će mu trebati dva minuta vremena. Ja mog nafatala na poluvremenu! :) 


Potrebno je za fil:
10 žumanaca
300 g šećera
300 g maslaca

Karamel:
300 g šećera
cca 50 ml vode

i još:
350-400 g krupno seckanih oraha
2 lista velike oblande



Najbolje bi bilo da i fil od žumanaca i karamel budu gotovi u isto vreme ali je u krajnjem slučaju lakše zagrejati fil nego dozvoliti za karamel pregori.

Pripremiti lončić za kuvanje na pari. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, treba sasvim da pobele i da se šećer u potpunosti rastopi. Sipati ih u lončić i kuvati na pari jedno 15-20 minuta uz mešanje i skidanje fila sa oboda lončića. Fil je gotov kada varjača počne da ostavlja trag na dnu lončića. Dodajte maslac i kuvajte dok se ne rastopi. Skloniti s vatre ali fil ne hladiti, neka ostane što je moguće topliji.

Ja negde na pola kuvanja fila stavim da se rastopi karamel: u većoj šerpi, recimo onoj od 3 l stavim da se kuva šećer s 50 ml vode na tihoj vatri. Šećer će se lagano karamelizovati. Kad dobije boju tamnog ćilibara skloniti ga s vatre i zvati pomoć (kažem pomoć, ne upomoć!).

U vreo karamel lagano izručiti vreo fil uz stalno mućenje mikserom kako bi se fil što bolje rasporedio u karamelu. Odmah dodati i sitno seckane orahe.

Oblandu položiti ravnijom stranom na dole, odmah naneti vreo fil ostavljajući slobodno jedno 2 cm od ivica i odmah položiti drugi list  oblande preko, neka ravnija strana bude gore (dakle, obe grublje strane oblande su "u filu"). Preko obladne položiti neki teži ravan predmet da bi se listovi slepili s filom. Ostaviti oblandu da prenoći tako pa je sutradan seći na štanglice.


Ovogodišnji izbor kolača za Arandjelovdan

Sećam se da sam pre par godina gledala Rudolfa Van Vina kako priprema neki arapski desert koji u osnovi ima karamel, maslac i seckane bademe/lešnike. Ali bez jaja. Priprema on to sa svojom pomoćnicom, ja sve mrmljam sebi u bradu "jaja Rudolfe, jaja ti fale". Dodaje on bademe, uvija sve to u oblik salamice a ja sve glasnije "neće to da ti valja Rudolfe, pucaće, fale jaja!" Priča tako Rudolf istorijat te poslastice, priča on, pričam i ja sve glasnije, dok gdinu Đ. u neko doba nije prekipelo "Aman više s tim jajima, pa valjda zna čovek šta radi, on je valjda profesionalni kuvar, snimi ti pa pravi s jajima!" Ja ućutim. Dok Rudolf nije počeo da seče salamicu. Samo sam promrmljala, al' da se čuje: "Esam rekla da će da se drobi, fale jaja!" Gdin Đ. je prevrnuo očima. Iskusno. Jer da je išta rekao... <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара:

  1. DA OVO JESU PRAVE FIGARO STANGLE BRAVO SVE DRUGO STO SAM CITALA NA NETU NIJE PRAVI ORIGINALAN RECEPT.BRAVO BRAVO TO JE TO.HVALA

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Snežana na komentaru. Probala sam razne verzije ovog kolača, i posne i mrsne, ali ovaj mi je ubedljivo najbolji! Jeste da ima truda a malo i muke da se napravi, ali ukus je savršen. Uostalom, ovo je jedini način na koji mama i ja pravimo ovaj kolač.

      Избриши