четвртак, 8. март 2018.

Kafanska pogača


Hleb na sto i jedan način volim! Ja sam vam tipični predstavnik stanovnika s ovog podneblja, kad je lebac lep mogu ga jesti bez ičeg, klot. Bog sveti zna koliko puta sam kući donela pola hleba samo zato što ima hrskavu, mirisnu koricu. Ova pogača je jedna od onih "ONIH" apsolutno neodoljivih, od onih pogača koje ćete spremati u svim mogućim prilikama. Evo kod mene je nema danas, i već nam nedostaje... Kad sam pre neki dan zaboravila da kupim hleb, ovako živčana kakva jesam, čak se nisam ni uznemirila, kvasca uvek imam, vode i brašna na izvolte, vremena ionako treba tek trunčica, a pogača samo takva! Recept je sa bloga Taste of life, a ako treba da biram svoj ukus života, onda neka bude upravo kao ova pogača, ne bih se žalila. 

Potrebno je:
20 g svežeg kvasca (pola kocke) ili 10 g suvog kvasca
2 dl mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli (ako volite slaniji hleb kao mi, onda dodajte još 1/4 kašičice)
2 kašike ulja
300 g mekog belog brašna
+ trunčica brašna za posipanje



U dva decilitra mlake vode dodati kašičicu šećera i kvasac pa promešati da se rastope i ostaviti sa strane na toplom da se kvasac aktivira. Ukoliko koristite svež kvasac, trebaće vam desetak minuta, ako koristite suvi kvasac taj postupak je daleko brži, za dva-tri minuta kvasac će se zapeniti.

U vanglu prosejati brašno, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini pa uliti dve kašike ulja i vodu s kvascem. Zamesiti testo tako što ćete lagano obarati ivice brašna u tečnost. Ako ste od onih koji ne vole testo da mese rukama, ovaj hleb možete zamesiti i pomoću varjače, samo testo na kraju dobro izlupajte kako ne bi ostale grudvice brašna.

Testo treba da bude meko, lepljivo. Radnu površinu pobrašnite tek trunčicom brašna pa istresite testo. Nabrašnjenim rukama u dva-tri poteza formirajte kuglu i prebacite je u pleh obložen papirom za pečenje. Testo rastanjite na debljinu od 2-3 cm. Izbockajte ga viljuškom, lepše izgleda. Ako želite po površini možete posuti i ćurekot (crni kim) koji pogači da fantastičan ukus. Pre nego pospete semenke, površinu pogače blago premažite mlakom vodom kako bi se semenke zalepile.


Tek kad pripremite pogaču, uključite rernu da se zagreje na 250C. Dok se rerna greje, pogača će da naraste taman koliko treba. Pogaču peći na 250 C oko desetak minuta a zatim temperaturu smanjiti na 180 i peći je najviše još deset minuta.

Pečenu izvaditi iz pleha i uviti u čistu, suvu krpu da malo omekša i odstoji. Ali malo! Ne dajte da se sasvim ohladi!


Najbolja je dok je topla, za doručak uz neki lep namaz, kajmak da ne pominjem... za ručak da se njome omaže tanjih pasulja, za večeru... pa mogli bi ponekad tu večeru i da preskočimo ali ako baš mora onda džema i leba i ladnog mleka pa posle kud koji... Ja je prepolovim na zidarsku merku pa je nafilujem s čime god i eto sendviča za posao. Evo sad bih je mesila, toliko mi se jede! <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар