субота, 3. фебруар 2018.

Bundevara


Ima jedan problem s tom bundevarom - mnogo je dobra! Naročito ako je pravite od domaćih, razvlačenih kora, pa bude onako... dobra, da ne može da se objasni koliko! Ovo je ujedno jedna od prvih pita s domaćim korama koju sam pravila, odmah posle one sa sirom, logično :) Takodje je možete napraviti i sa onim fiiiiinim, taaaaankim, ručno radjenim, kupovnim korama za pitu, jedva da će zaostajati za ovom prvom. Pa sad, šta vam lakše i šta vam draže!

Čak se sećam i kada sam je prvi put jela! Naime, bez obzira na to što je bundevara bila vrlo često na babinom meniju o posnim danima (čitaj: sreda i petak + crveno slovo + i turci su postili na današnji dan pa ćete i vi!), ja sam je prvi put probala tek u ranim dvadesetim, kod moje teta Dane. Napravila teta Dana, ja svečano izjavila da ne volim pitu od bundeve, pa sutradan pojela pola tacne parkirane na frižideru, jer nije bilo ničeg drugog slatkog! I tako je sve počelo, parče po parče, pa sad dogurala i do lično ručno radjene! 

Potrebno je za testo: 
500 g mekog belog brašna
3 dl mlakušne vode
1 vrhom puna kašičica soli
2-3 kašilje ulja za premazivanje testa
(ili 1 kg gotovih kora za pitu)

Fil:
1-1,2  kg bundeve, očistiti je i narendati na krupno rende
1 dl ulja
3-4 kašike šećera
1 kašika vanil šećera
1/4  kašičice cimeta
100-150 g krupno seckanih oraha
+
2-3 kašike šećera
ulje
+
prah šećer za posipanje


U vanglu prosejati brašno, napraviti udubljenje, usuti vodu, dodati so pa početi polako sa mešenjem. Obarati malo po malo ivice brašna u tečnost. Kad ste utrošili skoro svo brašno, testo istresite na radnu površinu i nastavite da ga energično mesite još par minuta. Može da se desi i da ne utrošite svo brašno a može da se desi i da vam zafali malo, sve zavisi od samog brašana. U svakom slučaju treba da dobijete čvrsto umešeno, elastično i sjajno testo koje se ne lepi za ruke. Od testa formirajte jufku i dobro je, ne žaleći ulje, premažite, prekrijte je streč folijom i ostavite je na se odmori bar jedno dva sata. Testo možete zamesiti i uveče, ostaviti ga u frižideru pa ga ujutro, pre nego ga razvučete, ostavite jedno pola sata na sobnoj temperaturi. 

Fil možete da napravite kad vam pod ruku dopadnu bundeve pa ga onda spakujete u kese i u zamrzivač, što je prilično zgodno. Bundeve očistite od semenki, kore i onih grubih niti ispod semenki. Isecite ih na krupnije komade i narendajte na krupno rende. Bundeve izručite u veću šerpu, prelijte uljem, pospite šećerom, dobro izmešajte pa dinstajte na srednjoj vatri jedno pola sata, treba sasvim da omekšaju i da se pretvore u pire. Dodajte vanilu i cimet. Ostavite da se fil prohladi. 

A što se razvlačenja tiče, tu vam samo treba strpljenja, sve ostalo je praksa. Preko stola postavite stolnjak i pospite ga brašnom da se testo ne bi lepilo za njega. Jufku ponovo premžite s malo ulja i razvucite je oklagijom što je moguće tanje, u svim pravcima. Kad više ne može, onda dlanove nauljite, podvucite ih pod testo i počnite da ga razvlačite od sredine prema krajevima. Laaagaaaano. Bez žurbe. Gledajte da bude što tanje. Deblje krajeve testa na kraju pažljivo isecite nožem. Taj ostatak testa bacim dok ga vičnije domaćice premese pa i od njega naprave piticu!

Kad sam ga prvi put razvlačila, htela sam da i meni kao i mojoj mami, testo pada preko ivice stola pošto-poto! Na kraju, skroz očajna što to nikako ne mogu da postignem, jer testo više nije imalo snage da se razvlači na sve strane, shvatila sam da mama u stvari u letnjoj kuhinji ima duplo manji sto nego što je moj trpezarijski! Dakle, nije da testo nisam razvukla tanko kao ona, nego sam ga razvukla i tanje! 

Preko razvučene kore pospite ulje, jedno 4-5 kašika, preko ulja pospite šećer a odozo nabacajte bundevu. Sve pospite krupno sečenim orasima. Kako je ovo jedan veliki list pite, savijaćemo ga iz dva puta: s desne strane na levo i s leve strane na desno, da se kore sretnu u sredini. Lagano podignemo stolnjak i prebacimo testo preko fila bez sabijanja, na taj način testo prebacivati sve do sredine a onda preći na savijanje s druge strane. Po sredini iseći da se dobiju dve dugačke pite. I njih presecite po sredini ako ne mogu da stanu u pleh, fil je gust i neće curiti pri pečenju. Dakle od ove mere dobićete četiri lista pite.




Veliki pleh od rerne dobro premazati uljem ili ga obložiti papirom za pečenje. Lagano i pažljivo preneti listove pite pa ih staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peku. Peći ih oko 20 minuta do pola sata na 180C, pita treba fino da porumeni. Gotovu izvaditi i prekriti suvom krpom, ostaviti je da se prohladi. Zatim pitu seći na parčad, po želji je posuti prah šećerom i vanilom.

Ako pravite pitu s gotovim, kupovim korama, procedura je ista kao i kod bilo koje druge pite: koru premažite s malo ulja, pospite jednom kašičicom šećera, druga kora isto to, treća kora premazana uljem i posuta filom. Uviti u rolat i slagati na podmazan pleh. U sastojcima sam navela da će vam u tom slučaju trebati 1 kg kora, ako volite da bude više fila onda će trebati i manje od toga :)

Da se kladimo da neće dočekati sledeći dan bez obzira što imate punu kuću onih koji je ne vole?! <3<3<3





Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


2 коментара:

  1. Sjajan opis, u tančine i taman ono što je bitno, nadam se da će mi uspeti i ličiti na ove na slici 😊.

    ОдговориИзбриши