понедељак, 1. јануар 2018.

Prokule


Jedan od velikih problema s kojim sam se susrela prilikom dolaska u Beograd iz rodnog mi Valjeva, bilo je objasniti šta su to prokule. Ostala dva problema su još duvan čvarci i sarmice od listine. Šta su duvan čvarci i kako nastaju nadam se da sam uspela da objasnim i približim u priči Majstori za duvan čvarke, dok je listina ostala večita nepoznanica prodavcima na svim beogradskim i okolnim pijacama. Toga nema, niti će ikad biti da se kupi igde drugde do samo u Valjevu. Tako da listinu ostavljam za neku drugu priču. Sada o prokulama. 

Iskreno da vam kažem, godinama, ali goooooodinama nisam htela ni da okusim bilo šta što je napravljeno od kiselog kupusa. Objašnjenje je krajnje jednostavno. Tamo početkom devedesetih stanovala sam kod moje teta Dane. Zazimilo pa stigle i prve sarme, onako domaćinske, u velikom loncu, za bar tri dana. Taman se završile sarme a ja za vikend stigla kod mojih kući i tamo - prokule za tri dana. Vratim se za Beograd, teta Dana me obraduje podvarkom. Za tri dana. Opet kući u Valjevo, mama srećna "sine sarma za vikend"! Tako je to sa kiselim kupusom trajalo i traaaajalo čitavu zimu, više nisam ni pitala šta ima za ručak, šta ima da pitam kad se zna - kupus! Samo da napomenem da moja mama i dan-danas zna da spremi prokule i sarmu u jednom loncu, pa se jedan dan jede red sarme, sutradan red prokula, onda treći dan sarma i opet prokule! Dovitljivosti srpskih domaćica nema kraja, očaju ostatka porodice ni nebo nije granica! Ako znate onaj vic o Perici i sarmi, u originalu je vic o Ceci i sarmi 😃

Nećete verovati ali za prokule su vam potrebna dva sastojka, dva začina i lonac od 15 l. Mislim, možete vi prokule kuvati i u šerpi ali brate, ne isplati se.

A treba vam:
- svakojako suvo meso, najbolje domaće dimljeno, sami odredite količinu i vrstu. Količinski bi trebalo da ga bude dovoljno da ga složite u dva reda. Vrsta: dimljena rebra, kolenice, butkice, kod mene obavezno i jedna nogica (samo za mene), za krajnje bahaćenje može i suvo meso.
- kiseli kupus, barem dve dobro dobre glavice.

Začini:
- biber i aleva paprika



Meso isecite na manje komade, da može lakše da se spakuje u lonac. U stvari, de ćete se vi zamarati s tim glupostima oko sečenja, neka to odradi muž ili mesar, svejedno, butkicu i kolenicu nek preseku na pola, nogicu po dužini da se lepše skuva, rebra na komade veličine manjeg dlana.

Sa kiselog kupsa odvojiti gornje, velike listove i ostaviti ih sa strane. Ako je kupus dobrano slan, potopiti ga u hladnu vodu pa je promeniti par puta, da što više soli izadje iz njega. Ocedite ga i svaku glavicu isecite na krupne komade, recimo na osmine.

Na dno lonca složite par celih listova, da prekriju dno. Preko toga komade kupusa, pa rebarca, opet kupus, u njega ušuškajte kolenicu i ostale krupnije komade, preko opet komadi kupusa gde god mogu da se naguraju. Preko svega toga pospite dobru kašičicu bibera i kašičicu-dve slatke aleve paprike. Možete vi i ljutu tucanu, ali ne vole svi ljuto... Zatim nalijte vode da sve ogrezne, kako nalivate vodu, tako će se i začini spirati sa površine i rasporediti u loncu. Odozgo stavite još koji ceo list kupusa i sve pritisnite velikim plitkim tanjirom. Na sve to i poklopac, ako na njemu ima rupica za paru, raj na zemlji, ako nema onda ostavite da para ima malo oduška.



Sve to tako napakovano na ringlu, na jaču vatru par minuta da počne da bućka a onda na keca pa lonac zaboravite na jedno šest-sedam sati. Ako niste od onih paranoičnih koji moraju da sede pored lonca dokle god je on na ringli, sve ovo odradite pred spavanje pa ujutro kad ustanete a čitava kuća vam miriše bogovski, mislim toliko bogovski da ćete imati želju da doručkujete prokule pre nego popijete jutarnju kafu. O uštedi struje da ne govorim. Ako imate smederevac, onda lonac kad provri gurnite na kraj šporeta i ostavite ga da šapuće. Jer sarma i prokule šapuću dok se kuvaju. Pričaju tada najlepše priče... <3<3<3


Prokule svako začini ljutom tucanom paprikom po želji. Uz njih odlično pasuje baren krompir, skroz neslan, i seljačka proja, razume se. Prokule i prilozi se ne sole iz prostog razloga što je kupus već slan a i dimljeno meso. Ova količina prokula je dovoljna za 4 osobe za dva ručka. Kao i sarma, i one su bolje i bolje sa svakim podgrevanjem. Od salate uvek uz prokule biram beli srpski sir, što tvrdji. Pa posle svega - kom opanci, kom obojci!


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.







8 коментара: