недеља, 7. јануар 2018.

Kocke od ajvara



To je već bilo postalo lokalni vic. Godinama idemo kod prijatelja na slavu i svake godine od Maje, domaćice, tražimo recept za tu slanu tortu. Kad kažem "tražimo" mislim na sve nas žene koje dođemo. I ponekog muža. Maja odmah prihvati i odgovori: hoću, evo samo malo, doneću svesku, ode po tu famoznu svesku i vrati se s još jednim tanjirom pihtija, supom, sarmom, vinom, sa svim slavskim sem sa sveskom, i to tako traje i traje već deset godina. I prošle godine Maja iznese predjelo, ja kao iz topa: Majče ajd majke ti daj mi taj recept za ovu sa ajvarom, i istog trena krene smeh svih gostiju! Ali zato letos, vanredno, uslikam ja taj recept i evo ga, sjajna Ajvarka ili u mojoj verziji Kocke od ajvara. 

Potrebno je za koru:
5 jaja
200 g kisele pavlake
100 g ajvara
9 kašika mekog belog brašna
1 pakovanje praška za pecivo
1/4 kašičice soli

Fil:
100 g ajvara
150 g kačkavalja, gaude, edamera ili sličnog sira
200 g kisele pavlake
1/2 glavice crnog luka
malo bibera
soli po ukusu

Za ukrašavanje:
50 g kačkavalja
malo kiselih krastavčića
ili šta god da vam odgovara




Rernu zagrejati na 180C. Pleh dimenzije 25x35 cm obložiti papirom za pečenje.

Odvojiti belanca i žumanca u dve posude za mućenje. Prvo dobro umutiti belanca, dodati prstohvat soli, treba da budu dobro umućena, čvrsta na dodir. Žice od miksera ne morate prati već samo nastavite sa mućenjem žumanca. U žumanca dodati ajvar i kiselu pavlaku, so, na kraju umešati i brašno prosejano sa praškom za pecivo. Kad se dobije homogena smesa lagano, varjačom umešati belanca. Testo izručiti u pleh, poravnjati i peći ga na 180C oko pola sata, kora treba fino, ravnomerno da porumeni, vreme pečenja zavisi od rerne.

Pečenu koru izvaditi iz pleha, pažljivo ukloniti papir za pečenje i ostaviti da se sasvim ohladi.

Odabrati glavicu crnog luka srednje veličine. 1/2 glavice sitno iseckati, ručno, secko ili blender ne dolaze u obzir. U činiji pomešati luk, ajvar, pavlaku, malo bibera, ukoliko je potrebno posoliti i dodati sitno rendani kačkavalj ili neki drugi sličan sir. Sve dobro izmešati.

Ohlađenu koru preseći po dužini na dva dela. Fil podeliti na dva dela. Filovati donju koru, staviti gornju i blago je pritisnuti da se slepi pa odzgo naneti ostatak fila. Sve posuti sitno rendanim kačkavaljem. Po želji ukrasiti komadićima kiselih krastavčića ili čime god, a može da ostane i golišava.


Sve ostaviti da se stegne u frižideru i da kore povuku vlažnost iz fila, najbolje bi bilo da je pokrijete streč folijom i da prenoći u frižideru. Sutradan je seći na kocke.




Ovo je mala mera, dobićete oko 30-35 kocki dimenzija cca 4x4 cm, što je više nego dovoljno za predjelo, zakusku, slanu zanimaciju ili šta već za solidan broj ljudi. Za slavsku varijantu preporučujem duplu meru, ali i to opet zavisi od količine ostalog predjela koje spremate :)




Kod Maje je to uvek torta, trostruka mera, peče tri kore koje ređa jednu na drugu i sve seče na štanglice. Najbolja je kad prenoći, kad joj damo vremena da se ukusi sjedine a kore omekšaju. Divno sočna i ukusna. Moja preporuka od <3<3<3


Na našem ovogodišnjem Božićnom stolu ;) 


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

2 коментара:

  1. Pravila sam nekoliko puta kore po ovom receptu i jako sam zadovoljna. Sa filovima sam eksperimentisala. Konačno sam napravila sve ovako kako piše (ipak samo bez luka). Prava stvar!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. sve znam Olgice, pratim sve što ti praviš! Što se luka u filu tiče, naravno da može da se izostavi, ali meni je ukus fila ipak neuporedivo bolji uz dodatak. E sad, što se fila tiče, tu je nebo granica, stavljaš šta god voliš i nema greške. Da li si probala da ga praviš kao rolat? Kora je idealna za motanje!

      Избриши