субота, 1. јул 2017.

Pijani krambl

Kada dodje do prolećno/proletnog čišćenja zamrzivača od ostataka svakojakog voća, krambl je prva stvar koja mi padne na pamet. U originalu Crumble, poreklom je iz Britanije i najčešće se pravi u slatkoj verziji, mada nije strana ni ona slana. Gomila voća po sopstvenoj želji i nahodjenu prekriva se mrvicama/crumble-om od brašna, šećera i maslaca, sve se ušuška i tako peče dok se ne ispeče! I onda se lepo servira s kuglom sladoleda od vanile pa se u svu tu divotu zaroni i uživaaaa, uživaaaa u svakom zalogaju. Kod mene je verzija za odrasle, s alkoholom, ali isto tako ga možete izostaviti. 

Potrebno je:
- voće:
350 g šljiva, što zrelijih
350 g breskvi, što zrelijih
1 kašika pudinga od vanile ili gustina
3 kašike smedjeg šećera
2 kašičice vanil šećera
3 kašike konjaka

- mrvičasto testo:
150 gr ražanog brašna
50 gr mekog belog brašna
100 gr ražanih pahuljica
80 gr smedjeg šećera
1 pakovanje vanil šećera
malo soli
120 gr maslaca



Pripremite dublju posudu dimenzija 25x18 cm, posuda može da bude i manjih dimenzija, samo će slojevi biti deblji a biće i veća šansa da vam krambl iscuri po rerni, a mi žene ne volimo kada nam bilo šta curi po rerni, jel da?! Dakle, bolje i veći sud i tanji krambl nego obrnuto.

Voće operite i iseckajte direktno u sud, šljive isecite na polovine ili četvrtine a breskve na kocke, približno iste veličine. Iseckano voće pospite sa 3 kašike smedjeg šećera, 1 kašikom pudinga od vanile ili gustina, 2 kašičice vanil šećera i 3 velike kašike konjaka. Dobro izmešajte.

U posebnom sudu izmešajte 150 g ražanog ili integralnog brašna (ja sam koristila ražano), 50 g mekog belog brašna, 80 g smedjeg šećera, malo soli, 100 g ražanih pahuljica, 1 pakovanje vanil šećera i 120 g maslaca. Testo dobro istrljajte izmedju dlanova dok ne dobijete mrvice.

Preko iseckanog voća posuti 1/2 količine testa ali tako da voće bude dobro ušuškano. Slobodno blago pritisnite dlanovima da se poravnja. Ostatak testa posuti lagano preko.

Krambl peći na 180C oko pola sata ili dok korica ne porumeni. Najbolji je topao do mlak.

P.S. U iseckano voće pre pečenja možete ubaciti i po koju kockicu čokolade, sigurno neće pokvariti. U testo možete dodati i sitno rendanu koricu limuna ili pomorandže. Ako nemate konjak poslužiće i vinjak, viski ili rum, samo nemojte sve staviti odjednom ;) A ako će se krumblom služiti i deca, alkohol naravno izostavite i koristite aromu ruma.

Krambl odlično ide sa sladoledom od vanile. Ja sam ga poslužila uz kiselu pavlaku blago umućenu s malo vanil šećera, a prelila sam i sa malo neumućene slatke pavlake.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар