четвртак, 6. јул 2017.

Breskve sa piškotama u vanil kremu

Zaista prava letnja poslastica! Breskve u vanil kremu, uz piškote i malo slatke pavlake, i zadovoljstvo je zagarantivano sa svakim zalogajem. 

Za sirup sa breskvama:
6 komada lepih, krupnih breskvi
3 dl vode
300 g šećera
3 grančice nane
1 limun, samo sitno rendana kora

Za bademovo mleko:
5 dl mleka
150 g sirovog badema

Engleski krem:
4 žumanceta
20 g šećera
20 gr maslaca
1 kašika brašna ili gustina
12 kom piškota

Za ukrašavanje:
1 dl mlečne slatke pavlake
listići nane
po želji još par piškota



Breskve oprati, prepoloviti i izvaditi košticu. U sud u koji može da stane svih 6 breskvi odjednom, sipati 300 g šećera i dodati 300 ml vode, sitno rendanu koru od jednog limuna i 3 bogate grančice nane/mente. Kad sirup provri u njega dodati polovine breskvi. U zavisnosti od toga koliko su zrele toliko ih i kuvati - od 5-10 minuta. Moje su bile prilično čvrste pa sam ih kuvala i preko 10 minuta. Najlakše je malo ih bocnuti viljuškom pa ako lako prolazi onda su kuvane. Ali i voditi računa da se ne prekuvaju, dakle breskve al dente!

Kuvane breskve ostaviti da se ohlade u sirupu pa ih tek tad oguliti i iseći na kriške. Malo ih ocediti. Sirup po potrebi dokuvati da bude gust kao za slatko, da padaju teške krupne kapi.

U medjuvremenu, dok se breskve hlade, skuvati bademovo mleko od 5 dl običnog mleka i 150 g badema. Kuvati dok mleko ne proključa, ugasite i ostavite da odstoji sat vremena pa procedite.

4 žumanceta dobro umutiti sa 20 g šećera (verujte više nije potrebno!) i dodajte 1 kašiku prosejanog brašna ili gustina. Ocedjeno bademovo mleko ponovo zagrejte ali ne da proključa već da bude baš vrelo pa ga u tankom mlazu sipajte u žumanca uz stalno mućenje. Ponovo sve vratite u šerpu u kojoj se kuvalo mleko, dodajte 20 g maslaca i nastavite sa kuvanjem još jedno 10 minuta na tihoj vatri - krem treba da bude kao redji puding. Gotov krem prekrijte streč folijom i ohladite.

U 6 činijica za serviranje izlomite po dve piškote. Prelijte ih sa po dve kašike procedjenog sirupa u kom su se kuvale breskve. Preko piškota pošteno rasporedite krem od žumanaca, poredjajte kriške breskvi (u svaku činiju ide jedna breskva) i ukrasite s malo umućene slatke pavlake. Pred služenje sve preliti još jednom kašikom sirupa i ukrasiti lisićima nane.

Služiti hladno, hlaaadnoooo, baš hladno! Ne, nećete pogrešiti ako sve još pospete i listićima badema... ni ja ne bih pogrešila da sam se setila...



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар