субота, 29. јул 2017.

Tart s breskvama i kupinama

Kad je ovaj tart u pitanju, nemojte se ograničiti samo na ovu kombinaciju voća već probajte razne, sve dok ne nadjete svoju omiljenu. Kako koje voće stiže, tako kod mene završi u ovom tartu. Kako je sad sezona kupina a breskvama se ne nazire kraj, evo ih na jednom mestu. 

Potrebno je:
250 g mekog brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode 

Fil:
4 kašike šećera
2 kašike brašna
1 jaje
2 dl kisele pavlake 20% mm

Mrvičasto testo: (šolja je od 2 dl)
30 g maslaca
1/4 šolje šećera
1/4 šolje brašna
1/8 kašičice djumbira u prahu

Voće:
2 breskve
20-30 kupina
(ili voće po sopstvenom izboru)

i još po želji
oko jedne šake listića badema



Prosejati 250 g mekog belog brašna s prstohvatom soli, dodati 1 kašiku šećera i 120 g hladnog maslaca iseckanog na kocke, jedno celo jaje i 2-3 kašike hladne vode. Zamesiti testo, formirati kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti je na hladnom da odmori oko pola sata.

Fil: U posudu sipati 4 kašike šećera, 2 kašike brašna, 2 dl kisele pavlake i 1 celo jaje i sve dobro umutiti viljuškom.

Mrvičasto testo: 30 g maslaca umesiti sa 1/4 šolje šećera, 1/4 šolje brašna i 1/8 kašičice djumbira u prahu, treba da se dobije sipkavo, mrvičasto testo. Ostaviti ga uvijeno u frižideru dok na njega ne dodje red.

Pleh za tart, okrugli prečnika 24 cm ili pravougaoni dim. 13x35 cm premazati s malo ulja. Testo razvući na veličinu pleha, preneti ga u pleh, utisnuti ivice i preći preko oklagijom kako bi uklonili višak testa.

Preko testa sipati fil od pavlake a odozgo poredjati voće.

Sve posuti mrvičastim testom i po želji jednom šakom listića badema.

Tart peći i rerni prethodno zagrejanoj na 180C oko pola sata, testo treba lagano da porumeni i da se ivice sasvim odvoje od pleha.

Gotovu poslasticu ostaviti da se ohladi, izvaditi iz kalupa i seći.

Testo je divno hrskavo čemu još doprinose i mrvice koje su posute odozgo, dok voće slatkom filu daje potrebnu dozu kiselosti i svežine.



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар