Taj praliné krem je toliko fina stvar da se to opisati ne da, a može da se koristi za razne poslastice. I to samo zavisi od toga koliko redak ili gust napravite i da li ga dodajete u neke druge filove ili u maslac. U osnovi to su pečeni lešnik (ili badem, ili i jedno i drugo) i karamel, pa sad recite vi meni, može li to uopšte da bude loše!
Potrebno je za oko 45-50 pralina:
150 g šećera
100 g pečenog lešnika
150 g šećera
100 g pečenog lešnika
prstohvat soli
250 g crne čokolade
2-3 kašike ulja
250 g crne čokolade
2-3 kašike ulja
U šerpici karamelizujte šećer, nek dobije lepu boju tamnog ćilibara. Karamel izručite na pek papir, u što tanjem sloju. Ostavite da se sasvim ohladi. Izlomite ga na sitne komade i ubacite u blender. Dodajte pečeni lešnik i prstohvat soli. Sve meljite jedno desetak minuta, stalno skidajući smesu sa oboda blendera. Jeste dosadno, ali tako mora. U početku je smesa onako suva, ali vremenom lešnik počinje da pušta svoju masnoću pa će dobiti na gustini. Ukoliko nemate baš neki jak blender, slobodno ga odmarajte s vremena na vreme. Trebalo bi da dobijete prilično jednoličnu i gustu smesu. Pošto mi je trebao fil za praline, ja sam dodala i oko dve kašike običnog, suncokretovog ulja, čisto da fil bude malo tečniji, da može lepo da se sipa u kalup. Vi gustinu jednostavno podesite kako vama odgovara.
250 g crne čokolade otopiti na sasvim tihoj vatri i dodati joj jedno 2 do 3 kašike ulja. Sve dobro izmešati.
Koristila sam sitnije silikonske kalupe za praline, pa sam i dobila popriličnu količinu gotovih. Da bi se čokolada bolje nanela na kalup, prvo sam ih stavljala u zamrzivač na jedno pet minuta, a zatim ih punila čokoladom: slikarskom četkicom br. 10 (1 cm širina) nanosila sam čokoladu u kalup, zatim kalup stavljala ponovo u zamrzivač na par minuta, i ceo postupak ponovila još dva puta. Dakle, idu tri sloja čokolade.
Praliné krem sipajte u kesu za zamrzivač, odsecite ćoše i punite kalupe malo više od pola, ostavite slobodno jedno 2 mm do vrha. Kalup blago udarite o radnu površinu da se fil slegne. Ostatkom čokolade puniti kalup do vrha. Ponovo sve staviti u zamrzivač na par minuta, da se sve dobro stegne.
Praline pažljivo istisnuti iz kalupa i - to je to! Uživancija!
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар