Čekala Svetlana, čekala i dočekala da se spoje ovi novogodišnji i božićni praznici, da se sita odmorim, i da laganeze napravim ovu tortu. Ništa žurba, ništa stres, vremena napretek, onako kako ga imam samo od odmora do odmora. Recepata za ovu čuvenu rusku tortu ima zaista na svakom ćošku, toliko iskače na sve strane da je mrtva trka između Medovika i Dubai čokolade! Za kore sam odabrala recept od Aliki sa stranice Mamina jela, ali, kako nisam mogla da se odlučim da li da je pravim sa karamel kremom (kao što je to ona radila) ili da idem na onu klasičnu verziju sa kiselom pavlakom, napravila sam je i sa jednim i sa drugim filom :) I greške tu nema! Pavlaka je taman iznivelisala slatkoću karamela i korica, i dala je torti potrebnu svežinu. Moj Medovik je prilično visok, ipak je tu dvanaest korica, ali nek vas to ne odvrati od recepta, brzo se naprave i nije nikakva drama kako što to, možda, naizgled deluje. Jedina misterija koja je za mene i dalje nerešiva je zašto korice moraju da se peku na prevrnutom plehu? Mislim, pekla sam samo prvu koru tako, ostale U plehu, razlike nema vala nikakve. Sem što ne moram da balansiram u mojoj uskoj kuhinji s plehom u ruci i da gledam da mi kora ne sklizne s pleha, dok je ne prenesem na sigurno...
Potrebno je za 12+1 kora:
150 g maslaca
300 g šećera
3 kašike meda
3 jajeta
1 kašičica sode bikarbone
650-670 g brašna
Karamel fil:
300 g maslaca
200 g šećera
2 dl mlečne slatke pavlake
prstohvat soli
oko 100 g mlevenih oraha za posipanje
Fil od pavlake:
1060 g kisele pavlake sa 20% mlečne masti (koristila sam Moja kravica kiselu pavlaku = 1x700 g +2x180 g)
7 kašika prah šećera, normalno punih
2 pakovanja vanil šećera (20 g)
Prvo pripremite karamel krem jer nam za filovanje treba hladan. U dubljoj šepri karamelizujte šećer, nek dobije lepu boju tamnog ćilibara. Maknite ga s vatre i u šećer dodajte zagrejanu mlečnu slatku pavlaku. Vodite računa, krenuće sve da peni i vri i to poprilično. Dodajte prstohvat soli i vratite na ringlu da se kuva još jedno 5 minuta na tihoj vatri. Ako ga duže kuvate, krem će biti gušći i tamniji, ni to mu ništa neće faliti, samo će mu ukus biti intenzivniji. Karamel krem ohladite i u hladan dodajte 300 g umućenog maslaca. Ostavite fil na sobnoj temperaturi, lakše ćete ga namazati na kore.
Karamel sa pavlakom
Ohlađen karamel
Karamel krem sa maslacem
Pripremite posudu za kuvanje na pari (a-ha! koliko vas je sad odustalo! :). U posudu sipati maslac, šećer i med i sve kuvati jedno desetak-dvanaest minuta, ja sam verovatno i duže jer sam se zamajala na internetu :). Dodajte sodu bikarbonu, sklonite s vatre. Jaja izlupajte u posebnu činiju a zatim, lagano, jedno po jedno, dodajte u testo stalno ga mešajući žicom. Na kraju umešajte oko 500 g brašna. Ostavite da se ohladi a zatim ga smestite na jedno pola sata - sat u frižider. U hladno testo postepeno dodajte ostatak brašna. Moja jaja su bila sitnija, pa mi je trebalo malo manje od 650 g, ali, bitno je da je testo lepo, meko i da se ne lepi za ruke.
E sad, zašto gore stoji 12+1 korica? Zato što sam nenormalna, eto zašto. Ja sam testo delila na 13 jednakih loptica, svaka je bila težine 110 g. Ali sam zato korice morala da razvlačim taaanko i nisam imala dovoljno okrajaka koji su potrebni za posipanje torte, pa sam poslednju koru žrtvovala za džabe. Moj savet vam je da testo podelite na 12 delova, lakše ćete razvući kore, nećete morati oko baš svake da se natežete.
Korice je najlakše razvući direktno na papiru za pečenje. Svaku lopticu umočite u brašno, rukama je rastanjite u krug a zatim ih oklagijom razvucite da dobijete krug prečnika 26 cm. Testo poprašite brašnom ako se hvata na oklagiju. Preko testa prislonite kalup za tortu, nožem opkrojte koru, sklonite kalup, papir sa korom i okrajcima prebacite U veliki pleh i na pečenje. Kore se peku na 180C oko 4 minuta, treba da porumene, ali vodite računa: u jednom trenu su skroz bele, dvaput se okrenete oko sebe a ono u rerni već pičvajz! Iako deluje sve komplikovano, ide prilično brzo. Ja sam ovih mojih trinaest ispekla za manje od sat vremena. Čim je izvadite iz rerne, koru ponovo opkrojte oštrim nožem a okrajke stavite u poseban sud. Kore slažite jednu na drugu ostavljajući papir između kora. Tako će se lepo izravnjati svi oni mehurići koji su se pojavili pri pečenju.
Priprema kora
Pečena kora, opkrojena
Vreme je i za fil od pavlake: pavlaku uzručiti u činiju, dodati joj prah šećer i vanilu i sve lagano izmešati kašikom, koliko da se sjedini. Fil će delovati malo ređe, kao gusći jogurt, i to je ok. Bitno je samo da se ne pretvori u potop, od toga nikakve vajde. Od fila odvojiti jedno 5-6 kašika za premazivanje torte okolo.
Kako vam kora ne bi bežala po tacni dok je filujete, površinu tacne za serviranje malo zamažite karamel kremom, tek par trunčica, pa odozgo zalepite prvu koru. Prvu koru premažite s 1,5 kašikom karamel krema, preko pospite malo mlevenih oraha. Drugu koru premažite filom od pavlake, jedno 3-4 dobre kašike. Svaku koru blago pritisnuti da se slepi s filom, i tako sve naizmenično do poslednje dvanaeste kore. Nju ne filovati nego je samo blago opteretiti nekim ravnim predmetom. Ostaviti par sati na hladnom da se stegne.
Kora premazana karamel kremom i posuta orasima Kora premazana filom od pavlake.
Celu tortu premazati onim odvojenim filom od pavlake i obilno posuti samlevenim okrajcima.
Tortu odložiti na hladno da odstoji, da kore omekšaju a filovi se stegnu. Seći je tankim, ravnim nožem u jednom potezu: zabodite nož u centar torte i samo ga povucite prema sebi, pridržavajući malo tortu da ne sklizne, za svaki slučaj. Tako ćete dobiti najlepši presek torte gde se vide sve korice i slojevi. I ja sam je tako sekla za goste, posle kad je ostala samo za gdina Đ i mene, sekli smo je kako smo stigli i nismo primetili neku razliku u ukusu :) :) :).
Napomena: kore možete filovati i tako što ćete ih ređati u kalup, samo ga postavite na tacnu za serviranje. Kad se torta stegne, kalup ukloniti i tortu premazati i posuti.
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар