уторак, 14. јануар 2025.

Mak kocke


Mak kocke stižu kao treći recept u nizu koji sam preuzela sa bloga Mystic Cakes. Kad je u pitanju kombinacija čokolade i maka, tu greške svakako nema. Ukoliko prilagodite sastojke, kolač može biti i posni, mada je s maslacem i mlekom zaista neuporedivo ukusniji. 

Potrebno je:
1 pakovanje kora za rozen tortu
450 ml mleka / vode
200 g maslaca / margarina
250 g šećera
dobar prstohvat soli 
300 g mlevenog maka
1 kesica vanil šećera (10 g)
80 g čokolade za kuvanje
100 g mlevenog keksa

Za glazuru: 
150 g čokolade za kuvanje
4-5 kašika ulja

U šerpici prokuvati mleko i šećer, koliko da se šećer rastopi. Dodati maslac a kad se otopi dodati vanilu, so i mleveni mak. Sve kuvati jedno 5-7 minuta, na laganoj vatri, koliko da vri. Na kraju umešati čokoladu i mleveni keks, kuvati još jedno minut dva, skloniti s vatre i ostaviti da se malo prohladi, jedno desetak minuta. Promešajte fil s vremena na vreme, treba da se malo zgusne ali da i dalje lako može da se namaže na kore. 

Ja sam na svaku koru sipala po pet punih kašika fila i bilo ga je sasvim dovoljno. Svaku koru blago pritisnuti da se slepi s filom. Filovati sve kore sem poslednje. Nju blago opteretiti nekim ravnim predmetom i kolač ostaviti na hladnom da se stegne. 

Za glazuru na sasvim tihoj vatri otopiti 150 g čokolade za kuvanje sa 4-5 kašika ulja. Preliti kolač. 


Pre sečenja je najbolje da odstoji bar preko noći, na hladnom. Korice će sasvim fino omekšati. Pre sečenja kolač ostaviti jedno petnaestak minuta na sobnoj temperaturi da čokolada ne bi pucala. Kolač seći debljim skalpelom, u jednom potezu, na kocke, a može i na štangle :) 

Napomene:
- koristim Bradić kore za rozen tortu jer su mi najbolje. 
- so se dodaje kako bi se istakao ukus čokolade
- umesto mlevenog keksa možete staviti i mlevene orahe ili bademe. 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.    


Нема коментара:

Постави коментар