Hmmm, ovo su trebale da budu Mocart kugle, ali zaista nisam imala dovoljno vremena da im se posvetim, tako da im je na kraju falio onaj sloj nugat krema da bi i izgledom bile slične slavnom originalu. Tako da te Mocart u mojoj izvedbi ostadoše za neki drugi put, ali zato ovde sad imamo još jedne bombice od marcipana, ovaj put uz dodatak i pistaća. Pa, šta sad da vam kažem, moraćete da ih probate i uverite se koliko su fine.
Potrebno je za oko 50-60 bombica:
300 g blanširanog, pečenog badema
200 g najfinijeg prah šećera
75 g maslaca
300 g blanširanog, pečenog badema
200 g najfinijeg prah šećera
75 g maslaca
150 g kristal šećera
100 ml vode
100 ml vode
par kapi ekstrakta badema
100 g očišćenih pistaća
100 g očišćenih pistaća
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
4-5 kašika ulja
150 g čokolade za kuvanje
4-5 kašika ulja
Kupite blanširane bademe i blago ih propržite na suvom tiganju, koliko da malo porumene i puste miris. Ohladite ih. Ubacite ih u blender ili secko i meljite ih dok ne počnu da puštaju sopstvenu masnoću. Dodati 150 g najfinijeg prah šećera i mleti sve zajedno još jedno pola minuta.
Smesu preručiti u vanglicu, dodati 60 g omekšalog maslaca i par kapi ekstrakta badema.
Skuvati sirup od 150 g kristal šećera i 100 ml vode. Nek vri jedno minut - dva, dovoljno je. Sirup dodavati polako u mlevene bademe, stalno mešati kako bi se maslac otopio. Neće vam trebati cela količina, sipajte sirupa koliko je potrebno da dobijete gustinu pogodnu za oblikovanje kuglica. Probajte, dodajte još ekstrakta ako mislite da je potrebno. Ostavite da se marcipan prohladi, nek bude mlak, lakše ćete ga oblikovati.
U secku sad sameljite 100 g očišćenih pistaća, dodajte 50 g prah šećera i meljite još par minuta, koliko da dobijete ujednačeno fin prah. Preručite i vanglu, dodajte 15 g maslaca i malo po malo sirupa koji je preostao. U ovaj deo se ne dodaje ekstrakt badema. Smesa treba da bude gustine pogodne za oblikovanje kuglica, ako je previše retka, moraćete da dodate još pistaća. Ostaviti da se smesa prohladi.
Od zelenog dela oblikovati kuglice prečnika do 1 cm i slagati ih na papir za pečenje. Trebalo bi da dobijete oko 50-60 komada. Zatim belim delom, marcipanom od badema, obložite zeleni deo, tako da dobijete bombicu prečnika oko 2 cm. Odložite ih na papir za pečenje. Ostaviti ih sat-dva na hladnom, da se stegnu.
Za glazuru na sasvim tihoj vatri otopiti 150 g crne čokolade sa jedno 4-5 kašika ulja, čokolada treba da bude fino tečna. Preliti bombice tako što ćete svaku staviti na viljušku i iznad šerpice je preliti čokoladom, blago otresti višak a bombicu odložiti na papir za pečenje. Nakon što se čokolada stegne, nožem ukloniti višak sa dna a bombice pakovati u minjon korpice.
Zaboravih da kažem da ih možete ukrasiti po želji: ostaviti ih samo prelivene čokoladom ili ih posuti nekim perlicama, mlevenim pistaćima, kako god vam volja.
P.S. Imam živu muku kako se pistać menja po padežima. Pokušala sam da nađem na internetu, ali bezuspešno. Valjda se nisam obrukala :). Ako neko zna, molim da javi pa da ispravim ako ima šta da se ispravlja.
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар