понедељак, 24. април 2023.

Čupava pita


I tako, sasvim slučajno na IG naletim na ovaj recept i naprečac rešim da promenim čitavu koncepciju jučerašnjeg ručka. Jer su za dezert trebale da budu, i bile najavljene i oberučke prihvaćene, slatke kiflice sa džemom. Ali, dok je gdin Đ. došao s posla kući, u rerni se već pekla ova pita. Na kraju je samo prokomentarisao: Ovako nešto si već pravila, odlično! Ljubi ga žena u oko plavo ❤️, sve zna!

Tek kasnije sam videla da je to Jekin recept , a to samo garantuje da možete da krenete u avanturu bez trunke razmišljanja! 

Da li ćete mi poverovati ako vam kažem da mi je za pripremu bukvalno trebalo 5 minuta, a ostatak je bio neizdrž dok se ispeče i popizditis dok se malo ne prohladi. Super kolač, časna reč!  Ja sam ga pravila sa domaćim pekmezom od šljiva i sa malinama, a vi možete napraviti kombinaciju po svojoj želji. 

Potrebno je za mrvičasto testo:
100 g masti
100 g maslaca (ili margarina)
200 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1 jaje
500 g mekog belog brašna

Potrebno je za fil:
oko 350-400 g džema po izboru
oko 500 g voća po izboru (maline, kupine, kajsije, šljive, višnje...)
4 kašike griza ukoliko je voće iz zamrzivača, 2 kašike griza ukoliko koristite sveže voće

Potrebno je za posip:
1/3 ukupne količine mrvičastog testa
4-5 kašika krupno mlevenih oraha, badema...
1 kesica vanil šećera
i
po želji, badem u listićima

Nešto slično, a ipak drugačije je:
















Neka i mast i maslac budu sobne temperature, ali nikako sasvim meki. Sipajte ih u vanglicu, dodajte šećer, jaje, prašak za pecivo i vanil šećer i sve dobro umutite mikserom. Polako dodajte brašno, iz nekoliko puta, i dalje muteći mikserom. Ovo testo se ne mesi i treba da bude upravo takvo kako izgleda kad dodate sve brašno - mrvičasto. 

Pleh dimenizija 30x20 cm obložiti papirom za pečenje (ili ga premazati masnoćom i posuti brašnom) i u pleh izručiti otprilike dve trećine testa. Utapkati ga dlanom da se formira kora. Preko pažljivo premazati džemom, ne dramiti ako džem "povuče" malo testa za sobom, sve se to zamalteriše. Preko posuti polovinu griza, rasporediti voće i opet ga posuti grizom. 

U ostatak mrvičastog testa dodati krupno mlevene orahe (ili šta već imate, a ako nemate, ni to nije problem), dodajte i vanil šećer i izmešajte. Kašikom pospite preko voća, koliko je moguće ravnomerno. Preko svega, ko voli, može da doda i badem u listićima. 



Kolač peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180C, oko 30-40 minuta, treba lepo da porumeni. Prohladiti i seći na veće kocke, gubljenje je vremena ako budete sekli na manje komade pa se onda stoput vraćali po repete.  



S obzirom na to da ovu vrstu kolača prosto obožavam uz dodatak kisele pavlake, tako ni sad nije moglo da prođe bez nje: jednu čašu kisele pavlake viljuškom malo umutiti s jednom kesicom vanil šećera i jednom kašikom prah šećera. Po želji, svako tim prelije svoj kolač :)






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



6 коментара:

  1. Da li mozhe zamrznuto voche? X

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, naravno. Piše u sastojcima, ukoliko je voće iz zamrzivača staviti 4 kašike griza, ako je sveže, dovoljne su i dve.

      Избриши
  2. Ova pita/kolač je savršena i sa 200g masti kao u originalu, nepotrebna komplikacija sa maslacem, još gore ako se stavi margarin. Ko ne voli mast stavi lepo 200g maslaca i to je to.🤷‍♀️
    Meni omiljena je u jesen sa svežim smokvama, kad ne znam šta više sa njima...😋 🙋‍♀️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja, ipak, prednost dajem kajsijama, i u džemu i svežima ❤️. Što se komplikovanja tiče, kada čoveka nešto mrzi, onda mu je sve komplikacija 😊

      Избриши
    2. Анониман6. мај 2023. 15:58

      I nama je ovo omiljeni brzinski kolac godinama, od trenutka kad je Jeka postavila recept na Coolinarici. Pravim ga uvek sa mascu kao u originalu, dzemom koji trenutno imam na raspolaganju i od voca 2-3 rendane jabuke koje uvek imamo u kuci. Zalijem ga sa malo soka od ocedjenih jabuka pre pecenja. Dodam malo zacina - vanila, cimet, kardamom, saku-dve usitnjenih oraha ili lesnika i bude odlican. Ova verzija je najpristupacnija i najjeftinija. Naravno, kad se ima drugog svezeg ili smrznutog voca u kuci bude kao neki novi kolac...

      Избриши
    3. Zaista je odličan! Nakon svih ovih godina praćenja Jekinih recepata, ovaj mi je uvek izmicao, tako da je tek sad stigao na red 😊, ali - ko zna za šta je to dobro!

      Избриши