понедељак, 6. март 2023.

Punjene lepinje


Dobro znam da sam ovo spremala već par puta, a zašto ni jednom nisam otkucala recept - e, to već niko ne zna! Odlične su ove punjene lepinje, naročito što ih možete puniti filom po želji, ali nam je ovaj, s krompirom i sirom baš onako po meri. 

Potrebno je za 4 veće punjene lepinje: 
400 g mekog belog brašna
220 g mleka (baš grama)
5 g suvog kvasca
1 kašičica soli
75 g maslaca

Za fil:
3-4 krupnija krompira
2 kašike kisele pavlake
so i biber
200-250 g gaude, mocarele, ili nekog drugog sira koji se lepo topi
Za premazivanje: 
50 g maslaca
sitno seckan peršun

U sud prosejati brašno, dodati so i kvasac i izmešati. U sredini napraviti udubljenje i usuti mlako mleko i otopljeni, prohlađeni maslac. Zamesiti meko i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati u kuglu i prekriti vanglicom, nek nadolazi jedno pola sata. 

Krompir oljuštiti, iseći na kocke i skuvati u slanoj vodi. Ocediti, propasirati, u prohlađeno dodati kiselu pavlaku, biber i po potrebi još soli. Sir narendati na krupno rende. 

Testo premesiti i podeliti na 4 jednaka dela, oblikovati kugle. Nek odstoje još jedno 5-10 minuta. 

Svaku kuglu testa razvući oklagijom na debljinu od jedno 2-3 mm. Prvo staviti rendani sir, preko ide fil od krompira, pa ponovo sir. Testo dobro zatvoriti i ponovo ga malo rastanjiti oklagijom, da bude debljine prsta. 


Maslac otopiti i dodati mu sitno seckan peršun. Tiganj zagrejati na srednje jakoj vatri, malo ga premazati ovim otopljenim maslacem, ubaciti lepinju, poklopiti i peći na srednje jakoj vatri (5 od 9) dok ne porumeni s donje strane. Lepinju prevrnuti kao palačinku, ide to bez problema. Isto peći i s druge strane dok ne porumeni. Po potrebi premazivati lepinju otopljenim maslacem. 




Gotove lepinje ostaviti da se prohlade na rešetki, a najbolje su kad su mlake. Testo je divno hrskavo, a fil očekivano mek i sočan. U one koje su bile namenjene gdinu Đ, pored svega navedenog dodala sam i malo seckane pršute. Kaže da sam ih tako totalno upropastila. 




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. 
Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар