уторак, 13. септембар 2022.

Paprike u kajmaku


Verujete li da sam paprike počela da jedem tek pre par godina? Isto tako i krastavce. Čak i paradajz sam zavolela tek u kasnim dvadesetim. Valjda je kod mene taj "osećaj za povrće" proradio mnogo kasno, u stvari, tek onda kad su roditelji digli ruke od toga da ću išta od povrća ikad staviti u usta. Pa i dan-danas gdinu Đ. skuvam grašak, on bukvalno oliže šerpu, diše i uzdiše, a ja čak ne probam ni da li je slan! Boranija? Ko to još jede, hahahaha? Sećam se da je mama jednom spremila boraniju, pa je zapekla s kajmakom, pa u nju ušuškala šnicle, pa rekla: Ako ćete meso da jedete, sad morate i boraniju! Tata, brat i ja uredno očistili šnicle i ni zalogaj boranije u usta stavili nismo. Pojeli baba, deda i mama.  Mislim da je više nije ni kuvala sve dok snajka nije ušla u kuću, taj izrod čak i boraniju voli! 

Ali, paprike sad čak i iz turšije jedem :) Ideju za ovaj ručak našla sam na fejsbuk stranici Turska kuhinja, nije ništa epohalno, ali sam se ja tako slatko naumakala safta i najela paprike, da je to za priču! Na stranu što ove koje sam pravila nisu na kajmaku, jer ga nisam imala, već su na slatkoj pavlaci, ukus im je fantastičan. Pa probajte, nit je teško, nit je skupo, a paprika sad u septembru ima svih mogućih sorti. 

Potrebno je:

paprike, kakve god, poželjno je da koja bude i ljuta somborka ili bar dodajte jednu ljutu papričicu 

kajmaka ili mlečne slatke pavlake sa 36% mm, koliko da prekrije paprike

belog luka, po ukusu

soli, po ukusu

bibera, po ukusu

sveža lepinja, pogača, daj bilo kakav vruć beli lebac, to mora uz ovo! 


A od recepta za Kafansku pogaču deli vas samo jedan KLIK






Kako su me neki na Fejsbuku već pitali kako slatka pavlaka na paprike, ajd' da ponovim još jednom: 

- prava slatka pavlaka je mlečna slatka pavlaka, iako se zove slatka njen ukus je neutralan, najjednostavnije rečeno: ako ste ikad jeli neslan mlad kajmak, to je taj ukus. Kod nas je obično sa 36% mlečne masti. Može se koristiti i kao šlag (po želji se dodaje prah šećer) i kao dodatak slanim jelima. 

- biljna slatka pavlaka je veštački proizvod. Koristi se kao šlag, ako je na pakovanju naznačeno da je za tu upotrebu. Ako piše da je to pavlaka za kuvanje, onda može u slana jela. Ona se ne može koristi kao zamena za šlag. 

- kako znati koja je pavlaka koja? Pročitajte sastav. Sitna vam slova? Slikajte telefonom i uveličajte sliku, ja to redovno radim. 

- razlika u ceni nije značajna, ali se ukus i kvalitet ne mogu porediti.

Paprike oprati, posušiti i ispržiti ih na vrlo malo ulja, tek koliko da se kožica odvoji i one fino omekšaju. Posoliti ih, paprike mnogo vole so. Nije potrebno da ih ljuštite ni da ih čistite od semenki. Možete, ako hoćete. 

Pomešati kajmak / pavlaku sa sitno seckanim belim lukom, dodati so i biber i sve to preliti preko paprika. Možete to ukrčkati još par minuta na ringli ili sve ubaciti u rernu da se malo zapeče, dovoljno je desetak minuta. 


Dok su se paprike pržile zamesila sam časkom kafansku lepinju, i taman kad su bile pečene, stigle i paprike na tanjir. O, srećeeee! 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

5 коментара:

  1. Mlecna slatka pavlaka je "fensi" ime za ono sto se onomad kod nasih baba na selu zvalo podmlecac. Mlecna masnoca koja se skida sa PRAVOG mleka od PRAVE krave. Kad se skuva i ohladi, izdvoji se sloj mladog kajmaka koji je jos u polutecnom stanju. E onda takav kajmak-pavlaka se natrpa u vrucu lepinju tek izaslu iz "vurune", preko jos kriske mesnatog paradajza iz babine baste, a kajmak curi... Uh, prodjose decenije, a jos nista lepse nisam jela...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Konačno neko ko zna kako se dobija slatka pavlaka! I kod nas u kući se to zvalo podmlečac. Dan danas mi ništa lepše nema od vruće pogače s plotne i takvog kajmaka. Pa da curi....

      Избриши
    2. Znamo mi matorci od 50 i kusur koji smo imali babe i dede na selu i cele letnje raspuste provodili kod njih. U mom slucaju, mamini roditelji u okolini Mionice Valjevske. I tatini su bili u selu, ali okolina Nisa. Sasvim druga prica - ni podmlecac ni kajmak, nego se siri celo nevareno mleko, onako kako je iz krave izaslo. Odlican sir, al' meni ni prineti "nasoj" zreloj kriski sa mladim kajmakom preko...A da ne pominjem moju baku po majci koja je bila zgranuta da neko siri nevareno mleko... Vecina ove "omladine" ispod 40 god. verovatno nema pojma kakvog je ukusa pravo mleko ispod krave, a kamo li da razlikuju podmlecac od plasticne pavlake za slag!

      Избриши
    3. Iako skoro 30 godina kako živim u Beogradu, i dalje se izjašnjavam kao Valjevka😊. I ja sam moju strinu pokušala da ubedim da pravimo crnogorski sir od nevarenog mleka, nju umalo šlog nije strefio, gde da se mleko ne skuva, pa to puno bakterija, ima svi da se potrujemo 🤣.

      Избриши
    4. Gradska deca nikad nisu znala a nikad i neće znati koliko je zimsko mleko slađe od letnjeg samo zato što krave jedu slatko seno tokom zime, dok se letnje mleko "oseća" na travu 😁.

      Избриши