понедељак, 8. август 2022.

Granita od limuna / Granita al limon Siciliana


Ima par stvari od kojih dobijam nervni napad a među njima je, tu negde u prvih pet, i ono čuveno: Leti nikako ne piti hladne napitke, nego samo tople čajeve i slično. Evo odmah, sve trčim da na +40 skuvam lonac čaja i da se nalivam dok je još topao, pa da me posle toga znoj obliva narednih pola sata! Pa, mi prošli vikend otišli kod komšija na kafu, tolika vrućinčina i sparina, to nikako da se ohladi dovoljno da moš' da srkneš ko čovek a da te ne čuju do Dobanovaca!  Zato, da se zna, kod nas čitavo leto pije se samo voda iz leda, ledeni čajevi, ledeno pivo, ledena kisela - dok se krajnici ne skupe i zubi ne zabole, ne računa se da je dovoljno hladno :) 

Ako ste i vi kao i mi, onda će vam ovo leći samo tako! Ne mogu da se setim kada sam i gde prvi put pila granitu, ali sam zato u  njoj uživala čitavo ovo letovanje, jer dok su se drugi nalivali sangrijom (meni to voćkasto vino nikako ne prija) ja sam Pina Colade sekla upravo granitom od limuna.  Po povratku sve nastavila i kući :) s tim da moram da priznam, ova domaća je ipak bolja od onih kupovnih, što je sasvim logično. Potrebno je za 4 osobe:

500 ml vode

200 g šećera

250 ml soka od limuna

+ za dekoraciju:

slamčice, bez toga ne može

listići nane ili matičnjaka

malo korice limuna 

Granita je u osnovi identična sorbeu samo je malo manje zaleđena, tako da, ako želite sorbe od limuna, sve je isto samo ostavite da se dobro zaledi pa sipajte u činije i navalite kašikom, dok granitu ipak sipate u čaše i navalite na nju slamčicom. 


Ako biste da probate i sorbe, bacite pogled na ovaj od breskvi i limuna, zaista je vrhunski! KLIK! 


U šerpicu sipajte vodu i šećer. Sve zagrevajte koliko da se šećer sasvim rastopi ali da tečnost ne proključa. Sklonite s vatre, malo prohladite i dodajte sok od limuna. Izmešajte. Sipajte u plastičnu posudu i kad se ohladi stavite u zamrzivač. Svakih pola sata dobro izmešajte viljuškom kako bi se led razbio i bio "kremast". Potrebno je jedno 3-4 sata da biste dobili granitu. Ako ostavite da se sve zaledi bez mešanja, dobićete ledenu ploču koju možete samo lizati :) 

Granitu sipajte u čašu, ako vam je "jaka" prelijte je s malo vode, pospite tračicama kore limuna, zabodite listić nane i slamčicu, pustite neku morsku muzikicu i - izvrndupečite se u ležaljku na terasi. I ne mislite ni o čemu. Baš. A ako vam nije dovoljno "jaka", prelijete je s malo votke, mozak će vam sam krenuti u lutanje po pašnjacima :) Moja preporuka je do pola čaše sipati granitu od limuna a ostatak da bude granita od malina. Za ovu drugu umesto 250 ml soka od limuna ide 200 ml oceđenog soka od malina + 50 m soka od limuna, sve ostalo isto. ©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар