недеља, 30. јул 2017.

Sorbe od breskvi

Breskve su, po mom mišljenju, apsolutne kraljice leta! Mirisne, slatke i sočne, najbolje su one koje moraju da se jedu iznad sudopere dok tanak mlaz soka cuuuuri niz podlakticu... Ranije me sorbe nikad nije nešto posebno privlačio, sama pomisao na voće i vodu, pomešane i zaledjene, nije mi obećavalo bog-zna-kakav užitak, i uvek sam pomislila: ja bih tu još mleka, ili jogurta, ili slatke pavlake, pa da bude fino i kremasto a ne kao zaledjena šećerna vodica. Kakva bi to greška bila! Jer sorbe nije isto što i sladoled, daleko od toga. Sorbe je priča za sebe! U osnovi jeste šećerni sirup pomešan sa voćnim pireom i još koječime, a moja preporuka za leto je upravo ovaj, sorbe od breskvi i limuna, divno slatka i pre svega osvežavajuća poslastica. Ma nećete moći da mu odolite ni dok ga budete mešali u zamrzivaču i još tad ćete se nepovratno zaljubiti u njega! <3 

Potrebno je za 4 osobe:
oko jedan kilogram zrelih, sočnih breskvi (potrebno je da dobijemo oko 700 g oljuštenih i očišćenih)
2 limuna
250 g šećera
2 dl vode

U šerpicu sipati vodu i šećer i kuvati sirup oko 3-4 minuta na srednjoj temperaturi, da sirup vri ali da ne kipi. Skloniti s vatre i ohladiti.

Breskve oljuštite i izvadite košticu. Premerite ih, treba da ih bude 700-750 g. Možete ih ispasirati ručno, viljuškom ili pasirkom za pire krompir ali mnogo je lakše sipati ih u blender ;) i dodati sok od oba limuna i sitno rendanu koru od jednog (treba li da napominjem da je obavezno (!) limun prethodno dobro oprati po mogućstvu sodom bikarbonom?). Od voća napraviti pire. Sve sastaviti sa ohladjenim sirupom i dobro promešati, ako je blender veći, može i u blenderu. Usuti u plastičnu posudu, zatvoriti je i odložiti u zamrzivač.

Svakih sat vremena izvaditi iz zamrzivača i dobro promešati viljuškom kako bi se razbili kristali leda i dobila fina i glatka struktura, i tako sve dok smesa ne postane dovoljno gusta (dovoljno zaledjena) da od nje može da se formira kugla kašikom za sladoled. Trebaće za to jedno par sati, sigurno.



Sorbe se po pravilu servira u ledenim čašama/činijicama, kako ne bi izgubio na ukusu. Podelite bratski u četiri čaše (gore pomenutom kašikom za sladoled ili jednostavno sipajte običnom kašikom) i ukrasite kriškama breskve i tračicama kore limuna.

Savršenstvo bez mane! 







Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






Нема коментара:

Постави коментар