понедељак, 16. мај 2022.

Tulumbe


Ima neka čudna fama koja se vrzma oko svega što se pravi od kuvanog testa. A nikako da vidim u čemu je problem jer je sve to vrlo jednostavno. Jedino što može da pođe po zlu pa da vam kolači od ovog testa ne uspeju je da nestane struje na pola pečenja ili da vam crkne rerna. Ja drugog objašnjenja zaista nemam... 

Ove tulumbe ladno mogu da ponesu naziv "embargo tulumbe za EU", bar mi na Balkanu vrlo dobro znamo šta je nemaština, pa mi nekako to njihovo kukumakanje za uljem, brašnom i gorivom dođe gotovo kao kosmička pravda :) Jeste, zvuči kao da iz mene govori pure evil, ali nemam vam ja bog zna koliko razumevanja za njih, nisu ni oni imali za nas. 

Dakle, ovde ću vam dati recept za tulumbe koje se peku, umesto onih klasičnih koje se prže u dubokom ulju. Razlike u tim receptima nema apsolutno nikakve! Sem što se jedne peku a druge prže. Ako vam baš ćef, a vi pola mere pecite a pola pržite, ja bih samo dodala - blago nama zaludnima :) 



Potrebno je: 

1,5 dl ulja

6 dl vode

450 g brašna tip 400

pola pakovanja prašnja za pecivo (5 g)

6 jaja

trun soli

Za sirup:

1 kg šećera

1 l vode

2 pakovanja vanil šećera

1 limun

U dubljoj šerpi staviti da provri voda pomešana s uljem i prstohvatom soli. Skloniti sa vatre pa dodati brašno prosejano s praškom za pecivo. Sve dobro izmešati varjačom da nema grudvica

Testo ostaviti da se prohladi tek toliko da ga možete mesiti rukom. Pravo da vam kažem, otkad znam za sebe, mama je uvek dodavala jedno po jedno jaje u smesu i uvek govorila da tu mikser ništa ne valja, mora rukom da se sve umesi ili od tog posla nema ništa. Pa ja tako nastavila... Dakle, čim se testo malo prohladilo a vi počnite da dodajete jedno po jedno celo jaje. Čim se jedno jaje sjedini lepo sa testom, dodajte sledeće. 

Rernu zagrejati na 250 C. Plehove (2 komada onih većih, dim. 35x45 cm) premazati s malo ulja ili maslaca/margarina. Smesu sipati u špric za tulumbe i istiskati testo direktno na pleh, veličinu kolača sami određujete, samo testo odsecite nožem. Ostavite malo razmaka izmedju kolača jer nadođu pri pečenju. 


Pecite ih 15-20 minuta na 250C, BEZ OTVARANJA RERNE! Gotove su kad dobro i ravnomerno porumene. 

Dok se peku pripremiti sirup: ostaviti par minuta da vri 1 kg šećera sa 1 litrom vode. Dodati vanilu i limun isečen na kolutove. Ja obično vrelim sirupom zalivam hladne tulumbe, pa ih ostavim da se sasvim ohlade. Kad upiju sirup, postanu onako divno vazdušate i debeljuškaste, ma milina jedna! 


E sad, ako vam nije volja da ih pečete, nego baš hoćete da se na sveCku krizu bahatite uljem, onda u manjoj šerpi zagrejte podosta ulja, potrebno je da tulumbe plivaju u njemu. Istiskajte po par komada, koliko može da stane u šerpu, pa malo smanjite vatru kako bi se lepo ispržile i u sredini. Protresite šerpu da se isprevrću ili ih okrenite sami. Nek dobro porumene. Iz ulja ih vadite na kuhinjski ubrus da upije višak masnoće. A onda i njih prelijte sirupom. 


Po kuvarskom pravilu, kuvano testo bi trebalo da se pravi isljučivo od oštrog brašna. Pravo da vam kažem, mi u selu imali samo ono meko, pa kad imaš samo takvo, i još par tona uvek na raspolaganju, bilo bi suludo ići sad do grada samo po kilo oštrog! Tako su i mama i baba Rusa vazda kuvano testo pravile od običnog mekog brašna tip 400 i uvek bilo dobro. Vi kako god rešite, ja rekoh šta sam imala :) 

A ako se pitate kako ide recept za testo za princes krofne ili eklere, omah ću da vam kažem: sve je isto! Ali o njima neki drugi put. ❤️❤️❤️


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




2 коментара: