среда, 9. децембар 2020.

Venčići s makom


 Odavno se pripremam da otkucam i ovaj recept, ali sve mi se nešto ne da... Ovaj vikend konačno ugrabih malo slobodnog vremena. U stvari, to mi je bio prvi slobodan vikend još od septembra! Puna tri meseca bez onoga što zovem "dan samo za mene". Sabajle sam se dočepala ovog recepta i zaista je bilo pravo uživanje. 

Ne bih da pričam o tome koliko i gdin Đ. i ja volimo mak i sve s makom, ako ste već ovde, onda ni vi niste ništa bolji. On je, na sve ovo, zahtevao da se njegovi venčići potope u čokoladu i zaista su tako obučeni fenomenalni. Ali - mora to jedno ali da ima u svakoj srećnoj priči - ali da pitam njegovu Milicu za onaj kolač s makom i čokoladom što ona pravi, a ja ne pravim, pa bih mogla da napravim, jer boljeg s makom nema, mrakčina, i tako je terao sve dok mi nije prekipelo: Sutra za ručak boranija, pa samo ti teraj i dalje! 



Potrebno je za testo: 
2 dl mlake vode
1 kašičica meda
10 g suvog kvasca
+
2 dl jogurta sobne temperature
1 jaje
80 ml ulja
prstohvat soli
500 g (+ 50 g za premesivanje) mekog, belog brašna

Fil:
200 g mlevenog maka
50 g mlevenih badema
1 kesica vanil šećera
6 kašika šećera
1/4 kašičice cimeta
2 dl vrelog mleka

Za premazivanje venčića:
1 žumance
malo vode
30-tak g maslaca
po želji malo badema u listićima za posipanje 

Prvo pripremiti fil jer je uvek dobro da mak malo odstoji u vrelom mleku i fino nabubri. Dakle, pomešati sve sastojke i preliti ih sa 2 dl vrelog mleka. Smesa za fil treba da bude takve gustine da se lepo nanosi na testo i kad je prohladjena. Ako je jako gusta, dodati još malo toplog mleka, ali voditi računa da ne preterate. 

U mlaku vodu umešati kvasac i med i ostaviti da se kvasac aktivira. 

Prosejati 500  g brašna, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje i u sredinu usuti sve ostale sastoke i zamesiti meko testo. Od testa formirati kuglu, prekriti je i ostaviti da nadolazi jedno pola sata. 

Zatim testo premesiti i podeliti ga na 8 delova. Svaki oblikovati u lopticu koristeći onih 50 g brašna. Svaku lopticu rasklagijati tanko u pravougaonik dimenzija otprilike 25x20 cm i premazati punom kašikom fila. Testo uviti u rolat i blago sabiti krajeve. Rolat po dužini preseći na pola, ali ne do kraja (videti sliku) a zatim napraviti pletenicu te je uviti u venčić podvlačeći krajeve jedan ispod drugog, kao da pravite perecu.



Venčiće redjati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih da narastaju jedno pola sata. 

Premazati ih žumancetom umućenim s malo vode i po želji ih posuti listićima badema. U sredinu svakog venčića staviti komadić maslaca. 



Peći ih na 180C oko 30 minuta, odnosno dok fino ne porumene. 




Prohladjene možete posuti s malo prah šećera ili ih, kao što rekoh u uvodu, prelijte čokoladom. Predivno su meki, sočni i ukusni, a ako ih držite u dobro zatvorenoj kutiji ili pod kesom, nećete se razočarati ni sutradan. Mi pojeli sve, do poslednjeg zrnceta  💓💓💓






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар