четвртак, 11. јул 2019.

Rustični hleb s ražanim brašnom


Obično se ražano brašna u manjoj količini meša s belim brašnom da bi dobili fin, vazdušast i mek hleb. To je slučaj i s ovom hlebom. Tako da ne očekujete neki dijetalni, zdrav hleb, ali je zato jako, jako ukusan. Ovo je mera za jednu dobranu veknu a kako je prilično zasitan, sigurno će ga preteći i za sutradan. 



Potrebno je:
420 g mekog belog brašna
100 g integralnog ražanog brašna +1 kašika
3 dl mlake vode
10 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
1 kašičica meda (ili šećera)
1,5 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja (može i obično)
1 kašika golice
1 kašika semena suncokreta
1/2 kašike semena lana




U mlakoj vodi rastopiti kvasac, dodati med, promešati i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira.

U vanglicu prosejati meko belo brašno pa dodati 100 g integralnog ražanog brašna (onu jednu kašiku ostaviti za premesivanje). Dodati so, semenke i promešati. Napraviti udubljenje u sredini pa usuti jednu kašiku maslinovog ili suncokretovog ulja i vodu s kvascem.



Lagano, obarajući ivice brašna u tečnost, zamesti testo. Izručiti ga na radnu površinu i mesiti ga par minuta koliko da postane glatko i elastično. Lepiće se za ruke tek trunčicu. Formirati kuglu od testa, poklopiti ga vanglicom i ostaviti na toplom da nadolazi jedno pola sata (koliko da se udvostruči).


Nadošlo testo ponovo blago premesiti, oblikovati veknu, radnu površinu posuti onom kašikom odvojenog ražanog brašna pa uvaljati veknu.

Pleh obložiti papirom za pečenje pa prebaciti veknu. Zaseći je oštim nožem na par mesta i ostaviti je na toplom da dobro nadodje.

Hleb peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata, dužina pečenja zavisiće od jačine rerne i debljinje samog hleba. Hleb treba da dobije rumenkastu koricu i kad ga kucnete da deluje šuplje.

Pečen hleb izvaditi na rešetku i ostaviti da se ohladi.





Ja ga slatko smazala premazanog kajmakom. A odličan je i s džemom od kajsija. <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар