понедељак, 8. јул 2019.

Džem od kajsija


Evo, u poslednjih deset-dvanaest godina primetila sam jednu stvar: ako kuvam džem od kajsija onda te godine ne rode šljive, pa budu preskupe, i tako ostanem bez pekmeza. A ako grad pobije kajsije u Grockoj, onda mi džem od kajsija bude misaona imenica, ali zato šljive rode i prerode, budu skoro za dž. pa pekmeza nakuvam za izvoz!!! 

DakleM, vaša vidovita Ceca prognozira skupe šljive i ubitačno slatku sezonu palačinjaka sa džemom od kajsija! 

A evo kako ja to... plus još jedan mali ali važan dodatak za posebnih par teglica džema ;) 

Potrebno je:
- ne počinjem da kuvam džem od kajsija ako ih imam manje od 10 kila :) :) :) neću da se znojim na +40 za manje od 10 tegli džema, prosto i jednostavno
- na tih 10 kila kajsija stavljam 250-350 g šećera na jedno kilo, znači sve ukupno 2,5-3,5 kg šećera. Količina zavisi od toga da li su kajsije savršeno zrele, slatke, meke, sočne, one prave džemare - onda štedim na cukeru pa stavim samo 250 g/kg. Ako su one malo tvrdje, ne tako slatke, onda široko: 350 g/kg.
- 5 veeelikih kašika vanil šećera, ili 5-6 kesica onog kupovnog
- bela, mlečna čokolada, o njenim merama ćemo kroz recept
- od ove mere dobićete cca 10-11 tegli od 750 g gotovog džema



najvolem ga na Savu s ladno mleko ;) 
Nisam od onih žena što kajsije peru grubom stranom sundjera za sudove, ja celu gajbu metnem na česmu, pustim vodu na crevo, pa ih tako operem. Ostavim da se malo ocede na suncu pa na posao!

Nožićem raspoloviti kajsije, izvaditi koštice. Dno šerpe u kojoj ćete kuvati džem posuti slojem šećera. Polutke kajsija ubacivati u šerpu pa svaki red posipati šećerom dok ne napunite šerpu i ne utrošite potrebnu količinu šećera.



Dok vi čistite kajsije i svadjate se s komšijskom mačkom koja bi uporno da se uvuče u krilo, neka vam voljeno biće naloži vatricu u furunčetu ili smederevcu, ili naoštrite se za duuugo kuvanje na rignli (jerbo nema te ringle koja pasuje šerpetini za kuvanje 10 kila kajsija u cugu). Neka vatra u startu bude onako dobro jaka. Kad god sam džem stavljala da se kuva na jakoj vatri, zadržao je ovu divnu boju, kad god sam ostavila kajsije posute šećerom da odstoje pa ih onda kuvala, boja je bila sasvim tamna, braonkasta. Ja ovo iz ličnog iskustva, pa  zato skrećem pažnju na jačinu vatre.



Čim napunite šerpu kajsijama, odmah je stavite na jaku vatru. Velikom varjačom malo izgnječite kajsije, isprevrćite ih odvajajući ih od dna, i tako jedno pet minuta koliko da počnu da puštaju tečnost.




A kad puste tečnost, održavajte vatru i dalje jačom, neka džem dobro vri. U početku nije potrebno da stalno mešate, tek s vremena na vreme, tečnosti je toliko da nema šanse da zagori. Penu ne skidam koliko god da je ima, ukuvavanjem će nestati sama od sebe. A i mrzim to da radim.




Nema tu u minut tačnog vremena koliko je potrebno da se skuva džem. Kuvajte ga dok se ne skuva :) Pri mešanju ćete početi da osećate da se po dnu već pomalo hvata, da varjača ostavlja trag za sobom. Najbolje je da izvadite par kašičica na hladnu tacnu ili u šolju, ostavite da se džem sasvim ohladi pa vidite da li vam odgovara gustina i slatkoća. Ako mislite da nije dovoljno sladak, čak i tad pri kraju kuvanja možete dodati šećera. Meni je trebalo cca 2,5-3 sata od trenutka kad sam stavila šerpu na šporet, pa dok je nistam skinula.



I ne zaboravite da dodate i vanilu, obožavam je u ovom džemu.

Tegle zagrejte u rerni, sterilišite ih, pa vreo džem sipajte u vrele tegle i dobro ih zatvorite odgovarajućim poklopcima. Vratite ih u isključenu rernu i ostavite da prenoće tu, dok se postepeno i sasvim ne ohlade. A možete ih ušuškati i u neko debelo ćebence.

A sad ona bela, mlečna čokolada... U jedan deo džema, recimo ostane vam u šerpi za jedno dve-tri tegle, ne više, dodajte 100-150 g bele, mlečne čokolade, iliti Milke, mož'  i Nestle (kasnije ću im debelo naplatim reklamu i to u naturi), promešajte da se čokolada sasvim istopi i sjedini s džemom pa onda sve to vrelo u vrele tegle, poklopac odgore pa u rernu na hladjenje.


Najvažnija stvar kod ovog džema s čokoladom je da te tegle posebno obeležite kako ih slučajno ne bi poslali svekrvi kao regularan džem. Takodje zapretiti lomljenjem ekstremiteta ukoliko se neplanski ista otvori zarad mazanja na leb ili daleko bilo u slučaju pada šećera da se zahvata kašikom. Taj džem s čokoladom namenjen je:
- pod jedan: za palačinke <3
- pod dva: za palačinke <3
- pod tri: za neke sasvim posebne kolače  <3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 







Нема коментара:

Постави коментар