недеља, 14. април 2019.

Spaghetti Cacio e pepe


Čoveče, ovo zvuči kao čista egzotika Spaghetti Cacio e pepe... pa još kad to izgovore Italijani (Kačio e pepe) ... Ono što me je, još pre par godina, privuklo ovom receptu je činjenica da je za pripremu ovog SAVRŠENOG italijanskog jela potrebno par namirnica. Koje daju savršen ukus. I samo pružaju još jedan dokaz da su najjednostavnije stvari u životu i najbolje. Od tog prvog mog zalogaja, od prvog tog trena kad mi je iz grla krenulo ono promuklo ummmmmrmrmrmrm, e od tad teče i razvija se moja ljubav prema ovom jelu. 

Cacio e pepe u prevodu znače "sir i biber". Jelo je nastalo o oblasti Rima (nekako uvek imam žarku želju da napišem "regija" umesto "oblast") i karakteriše ga upravo jednostavnost sastojaka i pripreme. A načina pripreme ima nekoliko, ja isprobala... pa rekla bih većinu ;)... ali ovaj mi po volji i želji. 

Potrebno je za 2 osobe:
160-200 g špageta br. 5, kvalitetnih, italijanskih naravno
60-tak grama maslaca
puna kašičica sveže mlevenog bibera
100 g sira Pecorino Romano ili Parmigiano Reggiano (pekorino ili parmezan što bi rekli, al' ajd' da se pravim važna) ili mešavina ova dva sira.
to je sve.
uh da. tanjir i viljuška.





Prvo što se tiče količine špageta. Neki optimum je 80 g špageta po osobi, a ako ste nasmrt gladni onda 100 g. Ja sam milion puta bila nasmrt gladna ali još nisam uspela da pojedem svih 100 g kuvane testenine sa nekim sosem. Al' ajd' sad, ima nas svakako ješnih :) I Špageti Cacio e pepe se pripremaju od špageta a ne od makarona ;)

Koristite pravi pekorino ili parmezan, nikako one jeftine zamene a ni pod tačkom razno kačkavalje razne sorte. U tom slučaju zaista ne znam šta ćete dobiti ali ovo jelo sigurno nećete. Sir narendajte na sitno rende. Možete koristiti jednu ili drugu vrstu a možete ih i pomešati, kako vama odgovara.

Treće, ne znam da li će ovo biti blasfemija za svakog rodjenog u rimskoj regiji ali, eto, ja stavljam maslac u sos i nije mi žao. Niti ću se izvinjavati. I tu nas ima svakakvih :)

Dalje, sveže mleveni biber. Ako nemate mlin za biber, nessun problema, biber u zrnu usitnite lagano oklagijom, flašom ili sličnim alatom. Ne treba da bude sitan kao mleveni, već je poželjno da ima i krupnije komade.

E tako, tek sa ovim predznanjem možete da se upustite u pravljenje Kačio e pepe:

Špagete staviti da se kuvaju u dosta, ali zaista dosta (!) slane vode. Lagano ih potopite i promešajte par puta tokom kuvanja da se slučajno ne slepe. Kuvanje će, u zavisnosti od debljine i proizvodjača, najčešće trajati oko 7 minuta. Jel' treba da napomenem da testenina treba da bude kuvana al dente?! Treba? OndaK napominjem...

Dok se testenina kuva, pripremiti sos.

Pred kraj kuvanja špageta, u tiganju na sasvim tihoj vatri zagrejati maslac. Dodati mu punu kašičicu sveže mlevenog bibera (ili više ako volite više bibera, količinu prilagodite ukusu) i kratko ga propržiti, koliko da se aktiviraju svi mirisi i ukusi. Skloniti s vatre da ne pregori.

Kuvane špagete ocediti zahvatajući jednu šolju tečnosti od kuvanja. Neće nam trebati sve, ali bolje da ima nego da zafali! Špagete odmah ubacite u maslac sa biberom i dodajte veći deo sira (ostavite malo za posipanje ukoliko želite, a možete da dodate i sve!). Mešajte špagete varjačom uz postepeno dodavanje malo po malo tečnosti od kuvanja, mešanjem će se dodatno osloboditi i gluten iz testenine, sir će se rastopiti u vreloj tečnosti a sos će tako postati gladak i nežan. Mešajte sve par minuta, tečnosti dodajte koliko da dobijete lep sos, ali ne preterujte.



Tanjire za serviranje malo zagrejte u rerni, tako će testenina duže biti topla. Podelite špagete na ravne časti, prelijte preko ostatak sosa iz tiganja i... ne čekajte ni časa više, nego  navalite, ove špagete se jedu isključivo odmah!!!



 Ma nije bio šašav onaj Entoni Bordein pa mu je ovo bilo omiljeno jelo. <3<3<3

Za trening malih sivih ćelija:

- Parmigiano Reggiano / parmezan / je sir koji se pravi od kravljeg mleka i sazreva najmanje godinu dana. Proizvodi se isključivo i samo u regiji Emilia Romana i u provinciji Mantova. Ime duguje gradu Parmi. Da li ste znali da se naziv "parmezan" odnosno "parmski parmezan" koristi isključivo kao naziv za loše kopije pravog parmiđano ređana i da je čak Italija, nakon dugogodišnje pravne borbe, uspela da izdejstvuje zabranu korišćenja naziva parmezan? Svi ćemo u zatvor, džumle, pomoći nam nema :) :) :)

- Pecorino Romano / pekorino/ je sir koji se pravi od ovčjeg mleka i pun ukus dostiže izmedju petog i osmog meseca zrenja. Proizvodi se samo u oblasti Toskane, Sardinije i u Laciju a najviše (više od 97%) se proizvodi upravo u Sardiniji. Po istom receptu se sprema vekovima, još od antičkog Rima.

<3<3<3




Za pripremu Kačio e pepe sam koristila Jopet svoj omiljeni Macht 4 u 1, po poterbi i tiganj, pekač, steamer ili friteza, bacite pogled na ponudu firme Fagor na njihovoj stranici https://fagor.rs/ ili na fejsbuku https://www.facebook.com/fagor.rs/ Posebno što za online kupovinu imate i popust od 10%, isporuka na kućnu adresu je besplatna a imate i garancija na dve godine. Divota!

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара:

  1. Evo da ti rešim jednu dilemu za kuvanje pašte. Na svakih 100 g. pašte koja treba da se kuva ide 1 litar vode, to je opšte pravilo. E ovde to pravilo ne važi. Za cacio e pepe kako sam ja saznala treba duplo manje vode u kojoj se kuva pašta, kako bi vodom kojojm zalivaš paštu i Parmigiano Regiano bila što bogatija skrobom i na taj način se stvorila ta lepa karakteristična krema. Još jedno pravilo je da se voda soli kad proključa nikako pre. Na 1 litar vode se stavi 10 g. soli. Evo i još jedna bruka ja nikad nisam pravila caccio e pepe, niti sam htela da ga jedem kao dete, jer ne volim krupno mleveni biber. Uživajte u cacio e pepe!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve uzimam u obzir naročito kad savet dolazi od tebe! Štete što ovo nikad nisi probala, od sve hrane koju sam ikad spremala - ovo je moj apsolutni favorit! I nikad ne može da mi dosadi. Hvala ti Aleks, pravo da ti kažem s nekom nelagodom sam očekivala tvoj komentar ali pretekoh jadna hahahaha!

      Избриши