недеља, 24. фебруар 2019.

Pull-apart bread / Slagani hleb sa salamom


Nedeljom za doručak volim da nas obradujem svežim hlebom ili nekim finim pecivom a ove nedelje red je došao ponovo na pull-apart bread. Jedini smisleni prevod ove engleske složenice bi bio slagani hleb, bar što se mene tiče. Sva sreća te ovo nisu izmislili Nemci, to bi bila složenica od bar pola metra! Osnova za ovaj hleb može da bude bilo koje meko kiselo testo a i punjenje zavisi od situacije na terenu. Ja sam ga ovaj put pravila sa zimskom salamom, paradajz sosom i feta sirom. A za sledeći put ćemo još videti...


Potrebno je:
350 + 50 g mekog belog brašna
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 kg svežeg
6 kašika suncokretovog ulja
2 jajeta
60 ml vode
80 ml mleka

Sos od paradajza:
300 ml gustog soka od paradajza
1/2 kašičice šećera
1 čen sitno seckanog belog luka
so, biber, bosiljak, origano

Za punjenje:
zimska, čajna, kulen ili neka druga vrsta salame, cca 100 g tanko sečeno
100 - 150 g feta sira
2 kašike maslinovog ulja



Kako je sosu potrebno vreme da se skuva, najbolje bi bilo početi od njega. U šerpicu sipati sok od paradajza (ja sam koristila domaći), dodati šećer i sve ostale začine i ostaviti da se krčka na tihoj vatri jedno dvadesetak minuta. Mešati s vremena na vreme a kako se sos zgušnjava povesti računa da ne zagori. Gotov sos treba da bude gustine kečapa. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Pomešati vodu i mleko i smlačiti ih. Dodati kašičicu šečera i kvasac, promešati i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira, da se zapeni.

U vanglicu prosejati 350 g mekog belog brašna, umešati 1 punu kašičicu soli. Napraviti udubljenje u sredini pa uliti 6 kašika ulja, dva cela razmućena jajeta i kvasac. Zamesiti meko testo, izručiti ga na radnu površinu i polako dodavati preostalih 50 g brašna. Testo treba da bude tek trunčicu lepljivo ali meko i elastično. Prekrijte ga vanglicom i ostavite da nadolazi jedno pola sata.

Nadošlo testo blago premesiti pa rastanjiti na dobro pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine cca 1 cm. Celu površinu testa premazati paradajz sosom. Preko sosa poredjati tanko sečenu zimsku salamu i sve posuti izmrvljenim feta sirom. Sve poprskati s 2 kašike maslinovog ulja. Ko voli može da doda i sitno seckanu ljutu papričicu ;) Testo iseći na kvadrate dimenzija cca 6x6 cm, ne moraju biti jednaki, u stvari još bolje ako nisu!


Dugački kalup za hleb dim 35x13 cm obložiti papirom za pečenje.

Redjati po 4-5 kvadrata jedan na drugi i slagati ih uspravno u kalup. Najlakše će vam biti da kalup s jedne strane odignete na neku šerpicu ili sl, nakrivite ga pa onda slažite testo. Neće izgledati bogzna kako privlačno (prvi put kad sam pravila samo sam slegla ramenima i rekla: šta je tu je!) ali ne brinite, biće ok kad se ispeče. Složeni hleb ostavite na toplom da dobro naraste, nek napuni pleh!



Rernu zagrejati na 200C. Hleb peći oko 35-40 minuta na 200C, nek fino porumeni. Po potrebi ga prekriti parčetom papira za pečenje kako ne bi izgoreo po površini.


Gotov hleb izvaditi iz kalupa i ostaviti da se prohladi na rešetki.

Ako ga planirate za doručak ili večeru, uz njega je dovoljno da dodate samo još šolju jogurta i dozvolite kućnim indijancima da ga divljački rasparčaju rukama. Garantujem da ni mrvica neće ostati. Ma divota jedna! <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара:

  1. Divno izgleda i sviđa mi se da nije potrebno dugotrajno dizanje i ponovno mešenje. Kako sam izbacila, skoro posve kruh, jer od njega imam neke određene kožne reakcije, ovo ću s užitkom gledati na ekranu.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poslednjih godina mnogo njih je, upravo zbog odredjenih tegoba, izbacilo hleb iz ishrane. Sklona sam mišljenju da je u pitanju sve više herbicida u proizvodnji žitarica nego što je hleb sam po sebi krivac. I meni smeta bilo koje prženo testo, naročito palačinke, čak iako gotovo isključivo koristim brašno od pšenice koju moji roditelji proizvode, pa bar znam kako je odgajena. Sva sreća te mi ostalo testo ne smeta :) ovaj hleb smo u slast smazali, bio je odličan i sutradan!

      Избриши