петак, 1. фебруар 2019.

Pogača sa sirom


Ako ste ikad probali mekšu i ukusniju od ove, javite mi da isprobam i to čudo od recepta! Ova je u poslednja dva meseca naš apsolutni favorit. I neću da se nešto izvinjavam jer je, zaboga, potrebno malo više vremena i truda da se napravi. To treba da vam samo bude podstrek više da uživate u mešenju, razvlačenju, uvijanju i savijanju i na kraju ukusu i mirisu. 


(originalni recept)
Potrebno je:
450 g mekog belog brašna
125 ml mlakog mleka
125 ml mlake vode
10 g suvog kvasca (ili 20 gr/pola kocke svežeg)
1/2 kašičice šećera
1 kašičica soli
80 ml ulja

Fil:
1 jaje
cca 200-250 g feta ili običnog belog sira
po potrebi soli

Za premazivanje i posipanje:
1 žumance
1 kašika vode
1 kašika ulja
semenke po želji



Odmerite mleko i vodu i smlačite ih. Dodajte u to 1/2 kašičice šećera i kvasac, promešajte da se kvasac rastopi i ostavite par minuta sa strane da se kvasac zapeni. Ako koristite svež kvasac, za ovaj deo će vam trebati malo više vremena, jedno 15-20 minuta.

U vanglicu prosejte brašno, napravite udubljenje u sredini. Po obodu brašna pospite 1 kašičicu soli. U sredinu sipajte nadošli kvasac i ulje. Zamesite testo tako što ćete lagano obarati brašno u tečnost. Testo dobro izdradite na radnoj površini, po potrebi dodajte još 20-30 grama brašna za posipanje, kako se ne bi lepilo za ruke. Formirajte kuglu, prekrijte je vanglicom i ostavite testo da narasta jedno sat vremena, na sobnoj temperaturi.

Nakon sat vremena testo blago premesite i podelite na četiri jednaka dela. Svaki deo oblikujte u kuglu i rastanjite ga u pravougaonik debljine cca 5 mm. Umutiti sir s jednim jajetom, dodajte soli po ukusu ukoliko sir nije dovoljno slan. Svaki pravougaonik testa premažite sirom i uvijte u rolat. Sastavite po dva rolata zajedno i uvijte jedan oko drugog u pletenicu, dakle dobićete dve pletenice.




Pleh prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje ili ga premazati uljem i posuti brašnom. U sredinu pleha stavite prvu pletenicu savijajući je u krug. Drugu pletenicu stavite oko prve. Testo opet ostaviti da nadolazi jedno pola sata, neka dobro naraste. Ako je u prostoriji toplije, trebaće vam manje vremena.



Umutiti jedno žumance s vodom i uljem i time pažljivo premazati pogaču neposredno pre pečenja. Posuti semenkama po želji.

Pogaču peći na 180-200 C oko pola sata, dok fino ne porumeni a ivice se odvoje od pleha. Kad je kucnete treba da odzvanja, da deluje šuplje. Izvaditi je iz pleha i ostaviti da se prohladi na rešetki.


Koliko god puta da sam je pravila nikad jadna nije dočekala da se ohladi. Poslednji put smo se zajedno s kumovima, davili u vreloj, tek pečenoj pogači. <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 







2 коментара:

  1. Draga Svetlana tvoj blog je divan kao i svi tvoji recepti ...Pratim te i sviđa mi se tvoj rad i tvoji recepti..Pozdravljam te puno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! Eto, ja sam tek nedavno otkrila tvoje recepta pa se nadam da ćemo se družiti i u kuhinji ;)

      Избриши