понедељак, 9. април 2018.

Mama Žikin svečani slani rolat


Ovaj recept imamo bar jedno tridesetak godina i sprema se redovno o svakom većem slavlju. Pored slatke posne gibanice s orasima koju sprema isključivo i samo za Badnje veče, slobodno mogu reći da je ovaj rolat mama Žikin ponos i dika, eto toliko ga svi volimo. 

Samo jedna napomena: u fil ide jedno živo žumance, ako se plašite onda umesto njega stavite dva sitno pasirana kuvana žumanceta a belance iskoristite za dekoraciju rolata. 

Potrebno je za koru:
2,5 dl vode
100 g ulja
150 g brašna
4 jajeta
trun soli

Za fil:
300 g krem sira (najčešće "Sirko" Imlekov)
1 žumance presno (ili dva pasirana kuvana žumanceta)
1 kašičica senfa
2 dl kisele pavlake
300 g kvalitetne šunke



U dublju šerpicu staviti vodu i ulje i ostaviti ih da proključaju. Smaknuti s vatre pa dodati brašno. Mešati varjačom da se masa fino ujednačni, vratiti još malo na ringlu uz stalno mešanje pa skloniti da se prohladi. Kuvano testo ne mora da bude sasvim hladno pre dodavanja jaja, dovoljno je da mu je temperatura takva da rukama možete da ga radite. U prohladjeno testo dodajte jedno po jedno celo jaje. Pre dodavanja sledećeg jajeta testo dobro izmešati varjačom ili rukom da bude glatko. Gotovo umešeno testo je prilično lepljivo. Isto kao i testo za princes krofne :)


Rernu zagrejati na 250 C. Veliki pleh od rerne dim 30x40 cm obložiti papirom za pečenje. Preko papira polako, ravnomerno naneti testo. Staviti ga da se peče tek kad rerna postigne temperaturu od 250 C. Peći ga 20 minuta bez otvaranja rerne ili ode sve u propast! Testo će jako da naraste, biće grbavo ali to je ok.

Pečenu koru izvaditi iz pleha sa sve papirom i samo je na par minuta je prekriti suvom krpom. Zatim je lagano, sa sve papirom uviti u labav rolat, ne stezati i ne pritiskati. Ostaviti da se kora sasvim ohladi.


Umutiti 300 g krem sira sa jednim presnim žumancetom (ili dva kuvana žumanceta koja ste propasirali kroz sitnu cediljku, onu koja se koristi za čaj) i dodati 1 kašičicu senfa. Od ovoga odvojiti jednu trećinu i ostaviti je sa strane, time ćemo na kraju premazati čitav rolat. U ostatak dodati jednu kiselu pavlaku i 300 g šunke seckane na kockice. Izmešati i time premazati koru. Uviti rolat, prabaciti ga na tacnu tako da mu kraj bude na dnu a zatim ga premazati onim ostatkom fila.


Rolat staviti u frižider da se dobro ohladi pre sečenja. Od fila će kora divno omekšati ali nikako neće postati vlažna, a rolat će biti savršeno šupljikav i lagan.


U zavisnosti od sezone i prilike, tako ga i ukrasite! <3<3<3






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


2 коментара:

  1. Pravila sam za neku proslavu i odlično je, nema više recepta na kulinarici, ubih se tražeći ali ko traži taj i nađe:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Mikice, nećete naći recepte na Coolinarici, mnogo su me razočarali svojim "maćehinskim" odnosom prema svima koji smo tamo godinama stvarali, a ničim nisu uzvratili. Naprotiv, došlo je do toga da su recepte odatle mogli da uzmu ko god je hteo i da ih objave kao svoje, sa sve slikama i tekstom. Ali, sve što je od recepata bilo tamo, odavno je i ovde na blogu, a ako negde zagusti možete me naći i na Facebooku na https://www.facebook.com/vikendkuvarica Hvala na poverenju za ovaj odličan rolat, i drago mi je da vam se svideo :)

      Избриши