понедељак, 25. септембар 2017.

Šest recepata za jednostavne kolače s jabukama


Poslastice sa jabukama su posebna priča. Zahvaljujući njima putovala sam i po Grčkoj, Francuskoj, (ah toj!) Irskoj, Americi, Norveškoj, po Srbiji naravno, i uvek se dobro počastila izuzetnim kolačima. Primetićete da su neki recepti jako slični ali verujte mi, dovoljna je trunčica začina pa da u jednom kolaču uživate mnogo više nego u drugom. I molim vas, ne pitajte me koji mi je recept najdraži :)

Ovde je mala zbirka recepata u kojima je jedan od glavnih sastojaka upravo jabuka. 



Gerdin kolač

Postoji par kolača koje napravim a da se posle, kada ih iznesem na sto, jedva i sećam da sam ih pravila! Ovo je jedan od tih. Uključi rernu, svi sastojci zajedno u vanglu, uključi mikser, isključi mikser, izruči testo, pleh u rernu, pleh iz rerne, gotovo. Još samo da vam navedem sastojke jer sam vam opis pripreme upravo dala. 

Napomena: mera je šolja od 2,5 dl
Sastojci za testo:
1 šolja mlevenih oraha, ili lešnika
1 šolja pšeničnog griza
1 šolja šećera
1 šolja krupno rendanih, upola ocedjenih jabuka
1/2 šolje mleka
1/3 šolje ulja
1 jaje
1/2 pak praška za pecivo
sitno rendana kora od 1 pomorandže
2 kašike ruma

Preliv:
100 g čokolade
100 ml kisele pavlake 20% mm
2 kašike ulja

Ajd' da ponovim: Rernu uključiti na 180C. Okrugli kalup prečnika 20-22 cm obložiti pek papirom. U vanglicu sipati 1 šolju mlevenih oraha, 1 šolju griza, 1 šolju struganih, upola ocedjenih jabuka, 1/2 šolje mleka, 1/3 šolje ulja, 1 celo jaje, 1/2 praška za pecivo, sitno rendanu koru od 1 pomorandže i 2 kašike ruma. Uključiti mikser i mutiti 1 minut. Isključiti mikser. Testo sipati u pleh. Pleh staviti u rernu i peći 30-35 min na 170-180C. Kolač izvaditi, prevrnuti ga na tacnu i ukloniti papir. Ostaviti da se ohladi. Može se samo posuti prah šećerom ali meni finiji s čokoladnom glazurom. Može ona klasična od 100 grama čokolade rastopljene sa 2 kašike ulja i 50 grama maslaca ili ona od 100 grama čokolade rastopljene sa 100 ml kisele pavlake i 2 kašike ulja (kao kod mene), ili ganaš, vaša volja.
A vaše i uživanje. Ako pečete u okruglom kalupu prečnika 20 cm kolač će biti visok oko 5-6cm ako se računa i preliv od čokolade. Ponekad ga ispečem i u plehu 25x35 cm, bude niži ali ga tada sečem na veće kocke ili čak i na štanglice. U svakom slučaju, kako god da ga pripremite biće divno sočan, ukusan i mek. Nema greške!



Kolač s jabukama / Apple pie



Odličnog ukusa i mirisa kao uostalom i sve što sadrži jabuke i cimet! Hrskavo testo i ukusan fil su odlike ove poslastice koju vam toplo preporučujem. Recept sam našla na netu ali je bio toliko katastrofalan da sam sve živo morala da promenim: 400g brašna nikako nije moglo da se umesi bez dodavanja 1 belanceta i još i 3 kašike vode, da ne pominjem činjenicu da je preporučeno da se donja kora prvo zapeče desetak minuta pa tek onda filuje - testo je na bazi maslaca, ako ga razvučete i po ivicama pleha/kalupa i stavite ga da se peče bez fila, pa to ima samo da se istopi i slepi sa dnom! Fil sam još najmanje izmenila. Sve u svemu, ne zaslužuju link! 

Testo:
400 g mekog belog brašna
1 kašičica praška za pecivo prstohvat soli
100 g šećera
200 g maslaca sobne temperature
1 jaje
1 žumance
3 kašike hladne vode

 Fil:
1 kg kiselijih jabuka, isečenih na listiće
3-4 kašike soka od limuna
100 g šećera (može i bez njega)
120 g izmrvljenog keksa
1 kašičica cimeta
1 kašika gorkog kakaoa
1 kašičica vanil šećera

Za posipanje:
malo prah šećera

Dobro, de, evo ga link, skrolujte za recept na engleskom.

U vanglu iliti odgovarajuću posudu za mešenje (reč vangla zamenjuje četiri druge!) prosejati 400 g brašna sa praškom za pecivo. Dodati prstohvat soli i 100 g šećera pa sve izmešati. U sredini napraviti udubljenje, dodati 200 g iseckanog maslaca sobne temperature, jedno celo jaje i jedno žumance i 3 kašike hladne vode. Zamesiti čvrsto testo. Od testa odvojiti 1/3 pa oba komada uviti u foliju i ostaviti na hladnom da se odmori oko pola sata. Za to vreme pripremti fil: oljuštiti i na listiće iseći 1 kg kiselijih jabuka, kako ih seckate tako ih prelivate sokom od limuna da ne bi promenile boju. Dodati 100 g šećera (ja sam ga sasvim izostavila), cimet, vanilu, kakao i 120 g izmrvljenog keksa. Sve dobro promešati. Rernu zagrejati na 180C. Dno kalupa prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje. Veći komad testa rastanjiti na debljinu od 5 mm ali tako da testo treba da obloži i stranice kalupa. Testo poravnjati, pa višak koji prelazi ivice kalupa odseći tako što ćete preko kalupa preći oklagijom. Taj višak testa dodajte u onaj ostatak namenjen za prekrivanje kolača. Preko testa izručiti fil i blago ga poravnjati.

Onu 1/3 testa malo premesiti sa onim viškom, takodje rastanjiti na debljinu od 5 mm. Kolač možete prekriti ovim testom na dva načina: 1. rastanjeno testo prebaciti preko fila, ivice blago spojiti i na par mesta izbušiti nožem ili viljuškom kako bi para pri prečenju izlazila napolje, ili 2. modlicama možete vaditi različite oblike i poslagati ih preko fila ili ih kao ja samo nabacati preko, ali opet vodeći računa da ostanu rupice za paru. Belance koje je preostalo blago umutiti i njime premazati kolač. Peći ga oko 50-60 min na 180C, kolač treba ravnomerno da porumeni sa svh strana.

Gotov kolač ostaviti da odmori u plehu 10-15 min. Za to vreme ivice kolača će same da se odvoje od pleha pa vama ostaje samo da kolač prebacite na tacnu. Po želji ga možete posuti prah šećerom. Ono što mi se najviše svidja kod ovog kolača je da se filom možete poigrati: koristite začine koje volite, umesto keksa možete staviti orahe... uživajte u kuvanju i sigurno nećete pogrešiti!


Norsk eplekake / Norveški kolač s jabukama




Ja ih zovem "kolači iz vangle" - sve u vanglu odjednom, i sve iz vangle odjednom! Ovo je starinski norveški recept, moja nana mi je pričala da su stare Norvežanke to stalno pravile svojim muževima Galima kad su se vraćali iz osvajanja Južnog pola... ili eventualno iz borbi s bikovima... u svakom slučaju ovi su bili toliko oduševljeni da su recept odma' zapisali i ostavili u amanet svojim potomcima na Balkanu. Prema tome, nemojte da brukate svoje korene, nego eple u ruke pa na pravljenje kake! 

Sastojci:
1 jaje
4 kašike mleka
2 kašike jogurta
160 g šećera, preporučujem 100-120 g
1 kašičica vanil šećera
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice mlevenog kardamoma, može i bez njega
160 g mekog belog brašna
50 g mlevenih badema, oraha ili lešnika
3 jabuke, srednje veličine
malo prah šećera

Kalup prečnika 18-20cm obložiti papirom za pečenje. Rernu uključiti na 180C. Izmešajte sve suve sastojke u vangli, napravite udubljenje u sredini pa dodajte jaje, jogurt i mleko. Varjaču u ruke i sve dobro izmešajte. Dodajte jabuke iseckane na kocke, još malo promešajte, testo treba lepo da obloži svaku kockicu jabuke. Sipajte u pleh i pecite 35-45 min na 180C.

Gotov kolač izvadite iz pleha, prevrnite ga na ravan tanjir, uklonite papir i ponovo ga prevrnite ali na žicu da se dobro ohladi. Po želji posuti prah šećerom. Poslužiti s norveškim sladoledom od vanile koji je isti kao i onaj iz vašeg najbližeg marketa a može i ova varijanta kao na slikama: jednu čašu kisele pavlake blago umutiti s jednom kašikom prah šećera i jednim pakovanjem vanile. To je to. U stvari zaboravite na taj sladoled od vanile, ovo je bolje!



Irish apple crumble cake by Donal Skehan / Irski kolač s jabukama po receptu Donal Skehan-a





Mom iznenadjenju nije bilo kraja kada sam probala ovaj kolač - znala sam da je dobar, al nisam znala da je toliko dobar! Jabuke u divno hrskavom testu, sve preliveno vanil kremom... Ovo je samo jedan od recepata za kolač sa jabukama koji je obavezan u vreme sezone jabuka. Sva sreća te ta sezona ovde traje skoro uvek! Mnogo toga nečeg ovde ima da se pravi dok se ne napravi ovaj Irac ali neka vas to ne odbije, vredi svake utrošene sekunde. 

Potrebno je za kolač:
110 g maslaca sobne temperature
150 g smedjeg šećera
2 veća jajeta
210 g mekog brašna
10 g praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašičica cimeta
300 g očišćenh, iseckanih jabuka

Za mrvičasto testo:
50 g mekog brašna
50 g smedjeg šećera
1 pakovanje vanil šećera
50 g maslaca

 Za vanil krem:
500 ml mleka
3 jajeta
1 pakovanje vanil šećera
1 kašika brašna
50 g maslaca

 Penasto umutiti 110 g maslaca sobne temperature sa 150 g smedjeg šećera. Mutiti dok maslac ne pobeli. Zatim dodati 2 cela jajeta, prvo jedno pa mutiti dok se smesa ne ujednači, a zatim i drugo. Posebno prosejati 210 g mekog brašna, jedno pakovanje od 10 g praška za pecivo, 1 kašičicu cimeta i prstohvat soli. Dodati u umućeni maslac i sve lagano izmešati. Ukoliko je testo pregusto (što zavisi i od veličine jaja) dodati 1-2 kašike mleka. Jabuke oljuštiti, očistiti i iseckati na kockice veličine otprilike 1,5x1,5 cm. Izmeriti ih da bude 300 gr očišćenih. Špatulom ih umešati u testo. Rernu zagrejati na 180C. Okrugli kalup prečnika 20 cm obložiti pek papirom ili ga dobro podmazati maslacem i posuti brašnom. Izručiti testo, poravnati špatulom.

U sud sipati 50 g običnog mekog brašna, 50 g smedjeg šećera, 1 pakovanje vanil šećera i 50 g na kockice seckanog maslaca. Vrhovima prstiju umesiti mrvičasto testo. Posuti ga preko testa u plehu. Ja sam imala i nekog sitneža od oraha (mm pojeo samo one krupne komade) pa sam i to posula preko sa mrvičastim testom. U zavisnosti od jačine rerne kolač peći od 45-55 min, probati čačkalicom da li je testo pečeno. Gotov kolač izvaditi iz pleha, pažljivo ukloniti papir za pečenje i ostaviti ga da se prohladi (ne papir već kolač!).

Vanil krem: Staviti da skoro pa provri 500 ml mleka. Posebno malo izmutiti (nije potrebno da bude penasto već samo da se sastojci sjedine) 3 cela jajeta, 3 kašike smedjeg šećera, 1 pakovanje vanil šećera (bolje je ako imate 1/2 šipke vanile ili bar domaći vanil šećer) i 1 kašiku brašna. Ono vrelo mleko izručite preko jaja stalno mešajući žicom jaja, pa sve ponovo vratiti u šerpu da se kuva još minut-dva. Na kraju dodati 50 g maslaca i promešati da se rastopi. Ostaviti da se krem ohladi.

A što se služenja tiče, ništa lakše: parče kolača u tacnu, ko voli prelije vanil kremom, preporučujem uz Earl Grey. I da ne zaboravim ... a bez ovoga nikako...



Kremasta pita s jabukama / Creamy apple pie




U sezoni jabuka ovo nam je poslastica za prste polizati. U originalnom receptu I i II fila ide duplo manje, a samim tim i sastojaka, ali se nama svidja baš ovakva - raskošna i bogata. 

 Napomena: šolja je od 2 dl
 Za testo:
100 g maslaca
prstohvat soli
1 kašičica šećera
1 dl hladne vode
250-300 g brašna

I fil:
1 šolja šećera
4 kašike brašna
2 jajeta
4 dl kisele pavlake 20% mm

 II fil:
7 kom Granny Smith ili nekih drugih kiselih jabuka
sok od 1/2 limuna ili pomorandže

Mrvičasto testo:
60 g maslaca
1/2 šolje šećera
1/2 šolje brašna
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice djumbira u prahu

Za posipanje:
20-30 g prah šećera sa vanilom

U posudu za mešenje sipati 250 g brašna, napraviti udubljenje i dodati 100 g omekšalog maslaca, prstohvat soli, 1 kašičicu šećera i 1 dl hladne vode. Zamesiti glatko čvrsto testo. Ako smatrate da vam se testo lepi za ruke, dodajte još malo brašna. Ja nikada nisam utrošila svih 300 g. Gotovo testo uviti u providnu foliju i ostaviti da se odmori u frižideru bar 1 sat.

7 komada većih jabuka Granny Smith ili nekih kiselijih, oljuštiti i narendati na krupno rende. Preliti sokom od pola limuna ili pomorandže. Promesati i ostaviti da odstoje i puste sok.

Za I fil: U posudu sipati 1 šolju kristal šećera, 4 kašike brašna, 4 dl kisele pavlake i 2 cela jajeta i sve dobro umutiti viljuškom. Još jednom - šolja je od 2 dl.

Mrvičasto testo: 60 g maslaca umesiti sa 1/2 šolje šećera, 1/2 šolje brašna, 1 kašičicom cimeta i 1/4 kašičice djumbira u prahu, treba da se dobije sipkavo, mrvičasto testo. Ostaviti ga uvijeno u frižideru dok na njega ne dodje red.

Pleh za pitu prečnika 30 cm podmazati maslacem ili obložiti papirom za pečenje. Testo izvaditi iz frižidera i rasklagijati tako da bude veličine pleha ali da prelazi i preko ivica. Višak testa odstraniti tako sto ćete preko ivica preći oklagijom. Testo po dnu na par mesta izbockati viljuškom. Preko testa sipati fil od kisele pavlake. Jabuke dobro ocediti i posuti preko fila. Mrvičasto testo posuti preko jabuka ili ako vam je lakše narendajte ga na krupno rende. Pitu peći na 180C oko 45-50 min. Treba da malo porumeni odozdo, a ivice se potpuno odvoje od pleha.

Gotov kolač po želji možete posuti sa malo prah šećera i vanile. Naravno, umesto jabuka možete koristi i bilo koje drugo voće ali se pita tada neće zvati ovako!



Tart s jabukama



Tartove obožavam! To divno hrskavo testo koje se savršeno slaže i sa slatkim i sa slanim filovima - ma divota jedna! Mada, priznajem, kod mene uglavnom slatki, voćni filovi. Ovde vam dajem recept za jedan tako ukusan fil od jabuka, da ćete se pokajati što niste napravili duplu meru. Jabuke u karamelu uz dodatak ovoga i onoga... pa da počnem:

Potrebno je za testo:
250 g mekog brašna
prstohvat soli
 1 kašika šećera
 120 g maslaca
 1 jaje
 2-3 kašike hladne vode

Fil:
3 jabuke, Granny Smith ili neke kiselije, isečene na listiće
30 g maslaca
100 g šećera
sok od pola limuna
1 pakovanje vanil šećera
1/4 kašičice đumbira u prahu
1 kašičica cimeta
1 kašika gustina ili brašna
2 kašike pekmeza od šljiva ili neki po vašem izboru
+ po želji još:
jedna šaka suvog grožđa natopljenog rumom! njami!

Ovo je mera za kalup prečnika 22-24 cm. Ja sam ovaj put pravila mini tartove, kalupi si prečnika cca 10-12 cm i dobila sam 12 "tartića".

Testo: prosejati 250 gr mekog belog brašna s prstohvatom soli, dodati 1 kašiku šećera i 120 gr hladnog maslaca iseckanog na kocke, jedno celo jaje i 2-3 kašike hladne vode. Zamesiti testo, formirati kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti je na hladnom da odmori oko pola sata.

Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na listiće debljine oko 2-3mm. Kako koje parče isečete, tako ga pospite s malo soka od limuna i promešajte da jabuka ne bi potamnela. Na blagoj vatri rastopiti maslac i dodati mu šećer. Ostaviti da se šećer rastopi i dobije karamel lepe tamno smedje boje. U karamel dodati jabuke i kuvati ih dok se karamel sasvim ne rastopi a tečnost koju puste jabuke malo ne uvri. Sve u svemu oko 2-3 minuta na laganoj vatri, iz povremeno mešanje da jabuke ne zagore. Dodati đumbir, vanilu i cimet i izmešati. Lagano posuti s jednom kašikom gustina i kuvati još pola minuta da se fil malo zgusne. Na kraju umešati i pekmez. Ako volite suvo grožđe onda ga kratko potopite u rum, ocedite i dodajte u fil. Ostaviti da se fil ohladi.

Rernu zagrejati na 200C. Kalup za tart prečnika 22-24 cm premazati s malo maslaca. Testo razvući na veličinu pleha, preneti ga u pleh, utisnuti ivice i preći preko oklagijom kako bi uklonili višak testa. Od tog viška testa možete napraviti pletenice, cvetiće i listiće, šta god vam padne na pamet, pa time ukrasite tart. Preko testa ravnomerno rasporediti fil od jabuka a odozgo poredjajte ukrase od testa. Tart peći na 200C oko pola sata do 40 min, testo treba tek lagano da porumeni a ivice se sasvim odvoje od kalupa. Izvaditi ga i ostaviti da se prohladi.

Po želji ga možete posuti s malo prah šećera, ali to je više izgleda radi nego što je zaista potrebno da bude slađi. Ovaj fil sam koristila za brojne poslastice, inače mi je jedan od lepših filova s jabukama.




Nadam se da ste uživali u ovim receptima i nadam se da ste izabrali jedan koji će vam ulepšati jesen...


... moje omiljeno godišnje doba. <3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар