понедељак, 27. октобар 2025.

Kitnikez, žele od dunja



Kitnikez je stara vojvođanska poslastica koju možete napraviti prilično lako. Naziv vodi poreklo od nemačke reči Quittenkäse i bukvalno znači "sir od dunja". Zahvaljujući činjenici da su dunje same po sebi pune pektina, prosto je nemoguće da vam ovo ne uspe. Jedino što sam primetila je da od vrste dunja zavisi i boja kitnikeza, pa može da varita od svetle do sasvim tamne. Moram priznati, ovaj je bio ubedljivo najtamniji koji sam IKAD dobila :), a da pojma nemam čime sam to zaslužila. Zato, ako vam kitnikez ostane svetao, nema potrebe da kukate, ukus mu je podjednako dobar!

Potrebno je: 
1 kg opranih, neoljuštenih, iseckanih dunja
750 g šećera
sok od 1/2 limuna
oko 1,5 dl vode
Po želji se u smesu mogu dodati i seckani orasi, dovoljno je oko 100 g. 



Ukoliko ste se odlučili da pravite kitnikez, moj savet je da ga pravite u nekom teflonskom sudu, jer ćete sve obaviti daleko lakše a i šansa da se uhvati za dno je bukvalno nikakva.  

Dakle, dunje ne ljuštiti, samo ih iseckati na kocke, ne moraju biti nešto posebno sitne, onako, veličine zalogaja. Ubacite ih u šerpu, dodajte vodu, obavezno poklopite, i kuvajte ih jedno 5-10 minuta, koliko da dunje omekšaju. Usitnite ih štapnim mikserom ili ih ubacite u blender. Ne odlivam vodu jer je i nema mnogo, pa povedite računa kad je nalivate, potrebno je tek toliko vode koliko da se u šerpi napravi dobra para na kojoj će se dunje skuvati. Ja nisam stavila više od 1,5 dl. Ali, ako i dodate više vode, ništa strašno, samo ćete kitnikez duže kuvati. 

U pire od dunja dodati šećer i sada nastaviti s kuvanjem na srednje jakoj vatri. Nek smesa lagano vri. Mešajte da ne zagori! Kuvati jedno sat vremena, možda i kraće, sve zavisi od temperature na kojoj kuvate. Pred sam kraj kuvanja dodajte sok od limuna. Ukoliko ga dodate na početku, žele će ostati sasvim svetao, neće dobiti ovu predivnu crvenkastu boju (jer mora da pitate kako i to znam :)). Ko voli, na kraju kuvanja može dodati i sitno seckane orahe. 

Da li je kitnikez kuvan, lako je proveriti: sipajte ga na hladnu tacnu, staviti je u zamrzivač na jedno pet minuta, pa ukoliko izgleda kao žele bombona, onda je stvar gotova! Mada može i odokativna metoda: gotovo je kad smesa u šerpi počne da se valja kao testo. 

Vreo žele sipati u staklene ili plastične posude, što pravilnijeg oblika kako biste imali manje okrajaka. Takođe, možete ga sipati i u različite silikonske kalupe. Ostaviti ga par sati na hladnom da se dobro stegne. Ukoliko ste ga sipali u silikonske kalupe, samo ga istisnite. Ali, ukoliko ste ga sipali u staklene ili plastične posude, malo ga, pažljivo, dlanom odvojite od stranica, a zatim ga izručite na dasku za sečenje i isecite na kocke. 


Gotov, isečen kitnikez možete uvaljati u mlevene orahe, u kristal šećer, kokos, bademe, a možete ga ostaviti golišavog. A jesti se može istog trena! Ko može da mu odoli, onda ga gustira danima. Čuvati ga na hladnom. Ne znam koliko može da stoji, kod nas nikad nije dugo potrajao! 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  






Нема коментара:

Постави коментар