750 g šećera
sok od 1/2 limuna
oko 1,5 dl vode
Po želji se u smesu mogu dodati i seckani orasi, dovoljno je oko 100 g.
Dakle, dunje ne ljuštiti, samo ih iseckati na kocke, ne moraju biti nešto posebno sitne, onako, veličine zalogaja. Ubacite ih u šerpu, dodajte vodu, obavezno poklopite, i kuvajte ih jedno 5-10 minuta, koliko da dunje omekšaju. Usitnite ih štapnim mikserom ili ih ubacite u blender. Ne odlivam vodu jer je i nema mnogo, pa povedite računa kad je nalivate, potrebno je tek toliko vode koliko da se u šerpi napravi dobra para na kojoj će se dunje skuvati. Ja nisam stavila više od 1,5 dl. Ali, ako i dodate više vode, ništa strašno, samo ćete kitnikez duže kuvati.
U pire od dunja dodati šećer i sada nastaviti s kuvanjem na srednje jakoj vatri. Nek smesa lagano vri. Mešajte da ne zagori! Kuvati jedno sat vremena, možda i kraće, sve zavisi od temperature na kojoj kuvate. Pred sam kraj kuvanja dodajte sok od limuna. Ukoliko ga dodate na početku, žele će ostati sasvim svetao, neće dobiti ovu predivnu crvenkastu boju (jer mora da pitate kako i to znam :)). Ko voli, na kraju kuvanja može dodati i sitno seckane orahe.
Da li je kitnikez kuvan, lako je proveriti: sipajte ga na hladnu tacnu, staviti je u zamrzivač na jedno pet minuta, pa ukoliko izgleda kao žele bombona, onda je stvar gotova! Mada može i odokativna metoda: gotovo je kad smesa u šerpi počne da se valja kao testo.
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.






Нема коментара:
Постави коментар