недеља, 5. фебруар 2023.

Salama od urmi


Sve bih da napišem naziv kolača, a nikako da smislim kako nazvati ovako nešto: nit je rolat, nit je klasična salama, pa reko ajd nek bude salama, jer rolat nije :). Još pre nekog vremena ovaj kolač mi je privukao pažnju na Instagramu, više izgledom nego sastojcima, naročito što u originalu umesto oraha ide pečeni, blanširani, neslani kikiriki. Ali zato obožavam susam u kolačima! Kad malo bolje razmislim, ovo je poslastica koja je pogodna i za one na svakojakim "režimima" ishrane, što mu valjda dođe fenseraj verzija  onog "na dijeti sam breeee". Dakle, recept za salamu koja to nije:

Potrebno je: 

suve urme 400 g, što sočnije to bolje

250-280 g mlevenih oraha

50 g blago pečenog susama

50 g crne čokolade

štangla bele čokolade

malo ulja

u kolač NE IDE šećer ni jedne boje i vrste

Super brzo i super fino a podrazumeva i onaj "mast hev" - ne peče se! 

Urme očistiti od koštica. Samleti ih u blenderu. Dodati im polovinu mlevenih oraha i samleti ih još malo. Preručiti u vanglu, dodati ostatak oraha i dobro zamesiti. Moje urme su bile super sočne i otišlo mi je tačno 280 g oraha, ako su vam suvlje, logično je da će vam manje oraha trebati. Ako kuburite sa orasima / lešnicima / bademima, ne vidim ni jedan razlog zašto ne bi mogao i keks, mada onda to nije baš ova zdrava verzija kolača.  

Smesu od urmi podeliti na dva ili tri dela i rastanjiti u salamu prečnika jedno 4-5 cm. Svaku salamu dobro uvaljati u blago pečen susam. a zatim prstom ili malom kašičicom ih polako udubiti ali ostavljajući krajeve, kako kasnije čokolada ne bi iscurela (baciti pogled na sliku pripreme).


Otopiti i crnu i belu čokoladu s malo ulja, koliko da budu lepo tečne. Salame napuniti prvo crnom čokoladom. Belu čokoladu sipati u kesu za zamrzivač, čačkalicom probušiti rupicu i izvući linije gore-dole po užnoj strani rolata. Zatim čačkalicu povući levo-desno dužom stranom i dobićete ove paučina šare. 


Salame ostaviti na hladnom da se dobro stegnu par sati, najbolje preko noći. Seći ih tankim, ravnim, oštrim nožem. Super se seku, mada sam, priznajem, očekivala da će se zbog urmi lepiti za nož. Po želji ih slagati u minjon korpice. 

I za kraj, valjda se i njegovo računa: gdin Đ je kolače probao i aminovao. Mogu u serijsku proizvodnju :) O, olakšanja... 


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. 
Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

  

 

4 коментара:

  1. Pravim kuglice sa istim sastojcima, samo dodam malo ruma, da upropastim 😃

    ОдговориИзбриши
  2. Ceco izvini, ali ne mogu da odolim..."suve urme 400 g, što sočnije to bolje" .
    Jesu li suve ili sočne?! 😊😂

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hahahhaahha, pa suve, ali sočne, lepo kažem ja! To je ono pakovanje u kutiji, nekad budu suve ko barut, da poludiš, nikakav ukus nemaju, ali, zakeralo kakva jesam, ja svaki put tražim da mi kutiju otvore, pa onako preko folije ja to malo ispipkam hahahahaha, a treba i znati cure iz zdrave hrane pa se neće ljutiti kad im to tražiš :)

      Избриши