среда, 24. март 2021.

Džem od pomorandži

Nekako nikako da se sastavim ovih dana, il' padam na nos od posla, il' se komiram u pola sedam... Nije da ne kuvam, kuvam jadna ko i svako pusto žensko, nego mi se nikako ne da da ispišem to što skuvam i uslikam. Zato, evo, sad jednog finog džemića od pomorandži, taman na vreme kad im je cena skoro pa nikakva (u Boleču su za vikend bile 60 din/kg!). Ovaj džem sam pravila već nekoliko puta i najčešće ga potrošim u kolačima i tortama, tek po nekad prežalim ga u palačinkama, ali zato u jafa rolatu i u banini keksu mi je vrhunski, pa evo linkova ako neko želi da baci pogled i na te recepte:


1. Jafa rolat - klik OVDE 





2. Banini - klik OVDE 






Nećete se bogzna kako pretrgnuti od posla oko ovog džema, meni najgore to silno pranje i guljenje pomorandži, al' ne može se baš sve u životu, što bi moja pokojna baba Milena rekla, " sdupeta". 


Potrebno je za tri manje tegle od 350 g:

2 kg lepih, sočnih pomorandži

600 g šećera

2 kesice vanil šećera

toliko

Detaljno pranje pomorandži se podrazumeva, sem ako niste od onih srećnika kojima rastu pod prozorom. Ja ih potopim u rastvor sode bikarbone na sat-dva, pa onda dobro izribam grubom stranom sunđera i ostavim da se osuše (ili ih obrišem suvom krpom). 

Možete im, ovako kao ja, prvo skinuti koru, ja to onim nožićem za ljušćenje krompira, pa ih onda očistiti od ostatka kore i onog belog, gorkog dela. Ili ih možete prvo regularno oljuštiti a onda s kore skinuti onaj beli deo. Svejedno. 


Kore strpam u šepricu, nalijem vodu i kuvam desetak minuta, koliko da omekšaju. Onda ih iseckam il' sitno, il' na rezanca, il' pola 'vako pola 'nako. 

Očišćenim pomorandžama izvadim koštice i sve ih uvežem u gazu (kod mene parče trougle marame iz pribora za prvu pomoć, aj' sad ne pitajte što!) jer su koštice pune pektina i kad se kuvaju s džemom on se pre želira. Pomorandže sameljem u multipraktiku ili secku, blenderu ili ih direkt u šerpi dokrajčim štapnim mikserom. Dodam šećer i vanilu, koru pomorandže i onu gazu s košticama, metnem na ringlu i kuvam. 



U početku nije potrebno često mešati, pomorandže su pune tečnosti, ali kad primetite da džem počinje da hvata dno, prionite na mešanje. Vatra treba da bude srednje jačine, koliko da džem vri ali ne da prska po celoj kujni. Gotov je kad na dnu šerpe ostane jasan trag za varjačom a ako ste iole kao ja, onda ćete pojesti bar po kile vrelog džema samo da bi se uverili da je dobro kuvan! Izvaditi onu gazu s košticama. 



Vreo džem sipati u vrele, sterilisane teglice i zatvoriti ih vrelim, sterilisanim poklopcima. Dobro zategnuti. Vratiti ih u rernu zagrejanu na 100 C (zbog sterilizacije), rernu isključiti i ostaviti da se džem sasvim ohladi. 



Šerpu olizati. Inače neću da razgovaram više s vama. 

Tegle sakrila da ih gdin Đ. ne nađe, dakle stavila sam ih na  policu s kuhinjskom mašinerijom. 


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,  

  

5 коментара:

  1. Hvala mnogo,predivno izgleda vjerujem da je i ukus top
    .zanima me da li skidate opne pomorandži, mislim na one unutrašnje. Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne, ne skidam, oljuštim pomorandže kao što ih inače ljuštim, uklonim onaj deblji beli deo iz sredine i to je to. Samo samleti pre kuvanja, ravnomernije, lepše i brže se skuva nego kad ih usitnimo štapnim mikserom na kraju kuvanja. Pošto se kod nas izuzetno teško nalaze organske pomorandže, ukoliko se plašite pesticida iz kore, onda je ne morate stavljati. Ja je uvek stavljam pa sad, šta je tu je. Moram priznati da je ukus džema tako daleko intenzivniji. Hvala vama puno, nadam se da ćete isprobati recept jer je džem zaista izuzetno ukusan . Sve najbolje!

      Избриши
  2. Анониман27. март 2021. 12:32

    Fino, fino, samo mi reci draga vikend kuvarice ,jel moze manje secera ? Srdacan pozdrav i lep vikend ti zelim iz Skandinavije :):):)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, naravno, meni je ovih 600 g na 2kg voća idealno ali vi prilagodite svom ukusu. Naravno, zavisi i od voća koliko je slatko 😊

      Избриши
  3. Анониман28. март 2021. 09:51

    Hvala na odgovoru :), pozdrav :)

    ОдговориИзбриши