понедељак, 4. јануар 2021.

Pogačice s čvarcima


Pa da lepo započnemo novu godinu :) Kako nemam običaj da pravim slane grickalice, tako i pogačice s čvarcima pravim u proseku svake dvadesete godine :) Tako sam sad mirna tu negde do polovine ovog veka, otprilike ću ih ponovo praviti kad odem u penziju.  I pravo da vam kažem, ne znam šta me je ponukalo i ove da napravim, daleko od toga da ih ne volimo, volimo ih i te kako, nego nije da su nam baš potrebne, naročito tu na kukovima :) 


Ja ih pravim ovako, a recepata i načina pripreme tri miliona, pa odaberite onaj po svojoj meri. 

Potrebno je: 

2 dl mlake vode

prstohvat šećera

10 g suvog kvasca (ili pola kocke svežeg)

500 g mekog belog brašna

2 dl jogurta sobne temperature

50 ml ulja

1 žumance

1,5 kašičica soli

200-250 g čvaraka

bibera po ukusu

+

belance za premazivanje i semenke po želji za posipanje

U mlakoj vodi razmutiti kvasac i dodati prstohvat šećera. Ostaviti par minuta da se kvasac aktivira, da se zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so i izmešati. Napraviti udubljenje u sredini pa uliti kvasac s vodom, jogurt, ulje i žumance. Zamesiti meko testo, tek koliko da se ne lepi za dlanove. Mesiti ga par minuta, da postane glatko i elastično, da u testu proradi gluten iz brašna. 

Oblikovati kuglu i ostaviti kratko da narasta, dovoljno je 10-15 minuta. Za to vreme samleti čvarke ukoliko su krupniji, masniji, oni sremski. Ja sam imala one duvan, valjevske, ali mi ostao onaj sitnež pa ga nisam ni mlela. Ovi čvarci su super jer jedva da su masni pa ni pogačice neće biti toliko "jake" nego gotovo vegetarijanske :) :) :) Sasvim je drugačija priča s onim sremskim čvarcima, samleveni su mažu u tankom sloju preko testa.

Naraslo testo rasklagijati da bude tanko, debljine oko 5 mm, gledajte da ga rastanjite u pravougaonik. Pospite sve čvarcima, ne preterujte s količinom, preko pospite biber, ni s njim ne preterujte, pa ispreklapajte testo kao kad radite lisnatno ili salašnjake (pogledajte slike pripreme). Svaki preklop pospite s malo čvaraka. Na kraju testo preklopite kao knjigu i ostavite da odmori 10-tak minuta. Sve ovo ponovite još dva puta ali sad testo rastanjite na debljinu prsta. 


Kad smo završili s preklapanjem i posipanjem, testo rastanjite na debljinu od oko 1,5-2 cm. Možete ga seći različitim modlama ili ovako kao ja, nožem na kocke dimenzija 3x3 cm. Redjati u pleh obložen papirom za pečenje (bude ih taman za pun pleh),  pogačice premazati blago umućenim belancetom i posuti ih krupnom solju ili nekim semenkama. A ne morate ništa, ništa im neće faliti. Ostaviti ih da nadodju jedno 15-tak minuta, na toplom, ja pleh ostavim na šporetu dok čekam da se rerna zagreje na 220C. 


Pogačice peći na 220C oko petnaestak minuta, koliko da lepo porumene. 


Možete navaliti odmah na vruće, nije baš poželjno, ali rodjaci, jednom se živi! Nama super uz malo ljutkast ajvar, sve smo onako umakali u činiju, pa onda i sir, kiseli kupus, domaća kobaja, ihaaj radosti! Mogu da se zaliju jogurtom ali i vinom, zavisi od doba dana kad se jedu. 💓💓💓





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар