субота, 12. септембар 2020.

Obučena piletina s ovim i onim



Bilo šta pohovano pravim izuzetno retko. A volimo jadni, i Ranko i ja! Ali, kad stigne domaća piletina, ona što od pola belog može dvoje da se najede i da ostane, e onda moooram da je ispohujem, inače živi nismo :) Ovo nije klasičan poh, ovo je neka moja verzija, i verujte mi kad vam kažem da sladje belo meso ušuškano u fino testo, sigurno niste jeli. 


Potrebno je za 2 osobe:
oko 350-400 g pilećeg belog mesa
so i biber po ukusu
1 ravna kašičica karija
1,5 kašika gustina ili brašna

Za pohovanje:
2 krupnija jajeta
150 g brašna
1/2 kašičice soli
oko 1-1,5 dl mleka
2-3 kašike susama

Za kraj:
malo peršuna odozgo neće da škodi ;)



Kao prilog može šta god volite: pire krompir, pomfrit, grašak, piletinu možete preliti bešamelom, sosom od paradajza, a možete je vala, kao što je to gdin Đ. uradio, "udaviti" u kečapu 😖

Belo pileće meso očistiti od žilica i masnoće te iseći na štapiće, ja tako volim, vi možete i na tanje šnicle, sasvim je svejedno. Posoliti, pobiberiti, posuti karijem, dobro izmešati a  zatim poprašiti gustinom ili brašnom. Uvaljati da svako parče bude lepo obavijeno.


Umutiti 2 jajeta, dodati so, brašno, susam i mleka koliko da dobijete gustu smesu, znato gušću od one za palačinke.


U dubljem tiganju zagrejati ulje ili mast, dovoljno je da ga bude koliko da lepo prekrije dno. U početku temperatura treba da bude malo jača, ali čim ubacimo meso odmah je smanjiti na pola. Svaki komad piletine umakati u smesu za pohovanje i stavljati u zagrejano ulje. Poklopiti, smanjiti vatru i pržiti dok ne porumeni, okrenuti, opet poklopiti i nastaviti s prženjem dok ne bude gotovo. Belom mesu ne treba puno, sasvim je dovoljno dok poh ne porumeni s obe strane.



Meso vaditi na ubrus mada zaista ne upije puno masnoće. A tako je divno sočno! Susam mu daje poseban ukus i slatkoću tako da se bukvalno lepi za prste.



Kod nas danas kao prilog bio pomfirt (onaj zaledjeni :), ali sam sve prelila omiljenim bešamel sosom. Od salate domaći paradajz, sladak i mirišljav... Prste za polizati... Ranko je inače slab na ovakvu piletinu s graškom na gusto pa stavljam i tu sliku :)



Evo, recept iskuckan i skockan, odoh da završavam kolače za danas, gotove tek tri vrste a čeka me još pet! Pozdrav svima i  uživajte u poznom letu <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

8 коментара:

  1. Odličan recept,pravim prvom prilikom,ima li na blogu recept za grašak sa slike?koje kolače pravite?lijep pozdrav Mila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Mila, ja tamo - vamo i sve zaboravim da se javim! Eno kolača na Fejsbuk stranici Vikend kuvarice, svašta nešto bilo i još će biti :) Što se graška tiče, sve mi nešto bezveze da kucam recept i za to, sramota me, kao daj pa to svi kuvaju... Ranko voli kad je gust, da se jede viljuškom, zato ne nalivam puno tečnosti. Na kraju dodam tanku zapršku od brašna i pavlaku za kuvanje ili još bolje mlečnu slatku pavlaku. Obavezno dosta mirodjije, ona baš pasuje uz grašak. I još jedna stvar: dragi kaže da mi je grašak prva liga, može ga jesti dan za danom, a ja ga i ne probam, čak ni da li je dovoljno slan, ništa, grašak nikako ne volim :) :) :)

      Избриши
  2. Hvala mnogo Ni Ja ga ne ljubim ali ovo bi mogli proći, facebook nemam ali biće receptic još negdje sigurno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu Mila, moraću da premerim sve kad ga sledeći put budem kuvala kako me ne bi prozivali za bahato blogovanje hahahahah

      Избриши
  3. Joj, sto ovo izgleda fino ,da znas da cu ga probati :) pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Cao Vikend kuvarice , evo javljam utiske za rucak , sta reci nego "odlicnooo" danas sam pravila. Topli pozdrav i jos puno dobrih recepata ti zelim :) :) :)

    ОдговориИзбриши